Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Οι νεκροί και τραυματίες από τον ανεμοστρόβιλο στην Οκλαχόμα αποκάλυψαν την ανυπαρξία συστήματος προστασίας


Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων από τον ανεμοστρόβιλο στην Οκλαχόμα, την ώρα που σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων.
Με ταχύτητα ανέμων άνω των 320 χλμ την ώρα ένας από τους σφοδρότερους ανεμοστρόβιλους των τελευταίων ετών σάρωσε το βράδυ της Δευτέρας ολοσχερώς το προάστιο Μουρ της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ, προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων ανθρώπων.
Αξιωματούχοι στην Οκλαχόμα Σίτι δήλωσαν σήμερα ότι έχουν ανασυρθεί 24 σοροί μετά τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο που έπληξε το προάστιο Μουρ της πόλης αυτής, δίνοντας έτσι στη δημοσιότητα έναν κατά πολύ χαμηλότερο απολογισμό από αυτόν που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. «Έχουμε καλά νέα. Ο αριθμός αυτήν τη στιγμή είναι 24» νεκροί, δήλωσε ηΈιμι Έλιοτ, μια εκ των επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στην Οκλαχόμα Σίτι. Ο προηγούμενος απολογισμός, ο οποίος έκανε λόγο για 51 νεκρούς, μπορεί να περιλάμβανε απώλειες που είχαν καταγραφεί δύο φορές, εξήγησε η Έλιοτ. «Επικράτησε χάος», όπως επισήμανε η ίδια αξιωματούχος.
Ωστόσο, η Έλιοτ προειδοποίησε πως ο τελικός απολογισμός ίσως να αποδειχθεί χειρότερος από τον τωρινό, αφού και άλλες σοροί μπορεί ακόμη να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Εκτιμάται ότι περίπου 24 μικροί μαθητές έχουν παγιδευτεί στα ερείπια ενός σχολείου που κατέρρευσε. Επιπλέον σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές σε δεκάδες κατοικίες, σχολεία, κτίρια και βασικές υποδομές της περιοχής σε ηλεκτρικό ρεύμα, δίκτυα ύδρευσης και φυσικού αερίου.
Το γεγονός της διπλής καταγραφής των νεκρών, αλλά και το γεγονός ότι ανάμεσα στους νεκρούς και στους αγνοούμενους είναι παιδιά που βρίσκονταν στα σχολεία πουλειτουργούσαν κανονικά, αποκαλύπτει την ανυπαρξία του πολυδιαφημισμένου συστήματος προστασίας κατά των ανεμοστρόβιλων, σε μια περιοχή όπου οι ανεμοστρόβιλοι αποτελούν συχνό φαινόμενο.
Η αμερικανική κυβέρνηση κήρυξε την Οκλαχόμα σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: