Πληθαίνουν οι εκβιασμοί και τα σενάρια για αποφάσεις που οδηγούν την Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία
Οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών μελών και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ που οξύνονται στο έπακρο εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, εκδηλώνονται έντονα ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρ. Φιγιόν, δήλωσε χτες ότι είναι «εντελώς ανεύθυνο να παίζει κανείς με τη χρεοκοπία της Ελλάδας» και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμιά «διάσταση απόψεων» ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, παρά τις «διαφορετικές φωνές» στη Γερμανία. Οταν του επισημάνθηκε από το ραδιοσταθμό RTL ότι «η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία κάνουν ανοικτά λόγο για την πιθανότητα μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας», ο Φιγιόν δήλωσε ότι πρέπει «οπωσδήποτε να γίνουν τα πάντα για να μην υπάρξει χρεοκοπία της χώρας», επειδή κάτι τέτοιο «θα ήταν δραματικό και για τους Ευρωπαίους»
.
.
Η Ευρώπη δεν επιθυμεί μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας ή την έξοδο της χώρας από το ευρώ, δήλωσε χθες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ. Οπως μεταδίδει το «Ρόιτερς», ο Γιάγκερ υποστήριξε ακόμα ότι αν το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα αποδειχθεί ότι τελικά δεν είναι βιώσιμο, θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές προτάσεις, ενώ τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ειδικού λογαριασμού.
«Το σενάριο που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα και σε όλες τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία για το σύνολο του πακέτου, χωρίς τμηματική καταβολή. Φυσικά αν αυτό δεν λειτουργήσει πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικά σενάρια», δήλωσε ο Γιάγκερ, επιβεβαιώνοντας ότι η λυκοσυμμαχία διαθέτει διάφορα σενάρια για τον εκβιασμό του λαού.
Ενδεικτικό των ανταγωνισμών στη βάση διαφορετικών συμφερόντων και εκτιμήσεων, είναι και το χτεσινό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού περιοδικού «Spiegel on-line», με τον τίτλο «Η τρόικα δίνει πιστοποιητικό καταστροφής στους Ελληνες». Οπως γράφει, «η εμπιστοσύνη όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Αθήνα, εξασθενεί» καθώς «όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι αμφιβάλλουν για την επιτυχία της προσπάθειας διάσωσης της Ελλάδας, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων».
«Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών διαβλέπουν μια αποτυχία της προσπάθειας διάσωσης της Ελλάδας αυτή τη Δευτέρα στο Eurogroup και κατά συνέπεια τη χρεοκοπία του υπερχρεωμένου κράτους - μέλους της ΕΕ», αναφέρει το περιοδικό και σημειώνει ότι πρωτίστως η Γερμανία παλεύει ενάντια στην παροχή δανείων προς την Ελλάδα.
Κόντρες για ιδιαίτερα συμφέροντα
«Η απόφαση για εκλογές, πότε, πού και πώς θα διεξαχθούν, είναι απόφαση του κυρίαρχου ελληνικού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μ. Κότχαους, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τον εξόφθαλμο τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και ΕΕ προσπαθούν με κάθε μέσο να εξασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του αντιλαϊκού μνημονίου και το θωρακίσουν από τις λαϊκές αντιδράσεις.
Ο Κότχαους ωστόσο διευκρίνισε ότι ο Β. Σόιμπλε δεν ακυρώνει τη δήλωσή του, σχετικά με το παράδειγμα της ιταλικής κυβέρνησης, το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα και για την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου οι πολιτικές δυνάμεις δεσμεύθηκαν για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δείχνουν οι δηλώσεις του είναι ότι η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία μελετάει όλα τα εναλλακτικά σενάρια που θα της εξασφαλίσουν διακυβέρνηση με διαχειριστική στρατηγική υπέρ των συμφερόντων της.
Η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει η ίδια να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη «εάν δεν είναι διατεθειμένη ή σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο Χ. Ζεεχόφερ, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της Βαυαρίας CSU, εταίρου του CDU της Α. Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ένα «όχι» των βουλευτών του κόμματός του κατά την ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, τη γερμανική Κάτω Βουλή, για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, στις 27 Φλεβάρη.
Για τον Ζεεχόφερ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός της Βαυαρίας, δύο προϋποθέσεις είναι απαραίτητες για την έγκριση του νέου σχεδίου βοήθειας: «Πρώτον, να μην απειληθεί η αξιολόγηση ΑΑΑ της Γερμανίας από τη βοήθεια και δεύτερον, κάθε νέο τμήμα της βοήθειας θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου