Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Eπίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ για τον υποσιτισμό μαθητών σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Το θέμα του υποσιτισμού μαθητών, κυρίως του Δημοτικού, ως επίπτωση  της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, οξύνεται καθημερινά, λαμβάνοντας ανησυχητικές διαστάσεις.
Σε σχολεία, όπου κατά κύριο λόγο φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών και οικονομικών μεταναστών και ανήκουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:
Στο 54ο Δημοτικό σχολείο, τουλάχιστον 10 από τους 80 μαθητές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποσιτισμού, ενώ το σχολείο ζητά ήδη παροχή 5 μερίδων φαγητού σε καθημερινή βάση από τον Δήμο. Τα 59ο και 61ο Δημοτικά Σχολεία Θεσσαλονίκης, στη γειτονιά της Παναγίας Φανερωμένης, ήδη λαμβάνουν 5 και 6 αντίστοιχα από την εκκλησία. Το 44ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ζητά από το Δήμο 20 μερίδες, αριθμός που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου. Τέλος στο Διαπολιτισμικό σχολείο Θεσσαλονίκης, στην Ξηροκρήνη, υπήρξε κρούσμα παιδιού με συμπτώματα ζάλης, λόγω υποσιτισμού, και παιδιού που μάζευε ψίχουλα από το φαγητό συμμαθητή του. Από το συγκεκριμένο σχολείο, εκτιμάται ότι υπάρχει ανάγκη να δίνεται κολατσιό σε όλα τα παιδιά.
Ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει την οξύτητα της κατάστασης, αλλά και το πόσο αναμένεται να ενταθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, αποτελεί το γεγονός ότι για το θέμα αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αποστείλει έγγραφο στους Διευθυντές των σχολείων ώστε να καταρτίσουν λίστα με τον αριθμό των παιδιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Το πρόβλημα όμως του υποσιτισμού των μαθητών δεν μπορεί να λυθεί μέσω του εθελοντισμού, της εκκλησίας, των Μ.Κ.Ο. ή των όποιων φιλανθρωπικών οργανώσεων, όπως καλεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης. 
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε άμεσα να εγκριθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι για τους Δήμους έτσι που να παρέχεται ένα γεύμα (π.χ. σάντουιτς, γάλα, χυμός) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των Δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: