Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Στήνουν σκηνικό για ακόμα σκληρότερα μέτρα

Ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του κουρεμένου χρέους και την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας συγκυβέρνησης - τρόικας

Eurokinissi
Πρόσθετες δεσμεύσεις από το ντόπιο πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων, μέτρα χωρίς τέλος, ταυτόχρονα με τις αβεβαιότητες για τη λεγόμενη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, για το κατά πόσο δηλαδή θα καταφέρουν να βάλουν στο χέρι το προϊόν της συντελούμενης ληστείας, συνθέτουν το πεδίο της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, που συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες βράδυ.
«Τώρα χρειαζόμαστε την πολιτική στήριξη του Γιούρογκρουπ» δήλωσε προσερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης Ε. Βενιζέλος, γιατί, όπως είπε, «υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για ένα νέο, ισχυρό, αξιόπιστο πρόγραμμα» και γιατί έχουν συμφωνήσει με τους «ιδιώτες πιστωτές στις βασικές παραμέτρους του PSI». «Εναπόκειται στην Ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε απροκάλυπτα ο Επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν. Προσερχόμενη στη συνεδρίαση, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ βρήκε «ορισμένες πολύ ενθαρρυντικές ειδήσεις από την Αθήνα» και πρόσθεσε πως απαιτείται ακόμα «πολλή δουλειά».

Μέχρι και στο παρά πέντε των αποφάσεων συνεχιζόταν η αντιλαϊκή κοπτορραπτική. Πριν από την έναρξη της χτεσινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωνε πως δεν περιμένει «την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας» και, προκειμένου να καθησυχάσει τα κάθε είδους κοράκια, πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο «δε θα είναι και καταστροφή». Συμπληρώνοντας τον προηγούμενο, ο υπουργός Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι «σημειώθηκε πρόοδος», χωρίς όμως να έχουν βρεθεί σε σημείο για την τελική μεταξύ τους συμφωνία.
Εν αναμονή και της έκθεσης για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους, δήλωσε αβέβαιος και για το κατά πόσο θα έχει μειωθεί, σύμφωνα με τους στόχους τους, στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Για την παραπομπή των αποφάσεων στα κοινοβούλια των κρατών της λυκοσυμμαχίας έκανε λόγο ο υπουργός της ολλανδικής κυβέρνησης, που περιμένει να δει το ραπόρτο της τρόικας, παράλληλα με τη «δέσμευση» του πολιτικού προσωπικού τους στην Ελλάδα για τα «μελλοντικά μέτρα». Με «αβεβαιότητες» για το κατά πόσο «τα βρήκαν» οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης εμφανίστηκε ο υπουργός της ιρλανδικής κυβέρνησης.
Πολύμορφες πιέσεις στο λαό
Σε ό,τι αφορά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, χτες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια για το αν επίκειται συμμετοχή και της Κεντρικής Τράπεζας στο πρόγραμμα. Ωστόσο, επισήμανε ότι η ΕΚΤ «κάλλιστα μπορεί να παραιτηθεί των "υπερ-αξιών (κερδών)", που απορρέουν από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, κατά το χρόνο που τα ομόλογα αυτά θα "ωριμάσουν". Αν η ΕΚΤ αναδιανείμει μερίδιο των κερδών αυτών στα μέλη της (...) τότε δεν προβαίνει σε (απαγορευμένη) χρηματοδότησή τους νομισματικού χαρακτήρα».
Σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, η ΕΚΤ, που κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να τα μεταβιβάσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) στο ακέραιο, αν και εκείνη τα είχε προμηθευτεί στο 75% της ονομαστικής αξίας τους. «Αρα προκύπτει μια "επιστροφή με έκπτωση" της τάξεως των 11-12 δισ. ευρώ», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Παράλληλα, το ΔΝΤ χαιρέτισε τη σημερινή συμφωνία συγκυβέρνησης - τρόικας, δηλώνοντας διά του εκπροσώπου του ότι είναι «κρίσιμης σημασίας» η ευρεία πολιτική υποστήριξη του προγράμματος. Είπε ακόμα ότι η τρόικα επιδιώκει να εξασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων και ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να λάβουμε τις διαβεβαιώσεις που απαιτούνται. Δεν είναι απαραίτητο να είναι γραπτές».
Στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα εξέφρασε χτες την ανησυχία του αμερικανικού κεφαλαίου για τις επιδράσεις της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη στις ΗΠΑ. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να δειλιάσει», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa» λίγο πριν τη χτεσινή συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Μόντι. «Αυτό που είναι αναγκαίο τώρα είναι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιδείξουν την πλήρη δέσμευσή τους, στο μέλλον, στην οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της κάλεσε τη συγκυβέρνηση η Α. Μέρκελ σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse», προσθέτοντας ότι κάποια από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα παραμένουν στα χαρτιά. Η ίδια προκλητικά επισήμανε ότι «κατανοεί» εκείνους οι οποίοι «δεν ήταν προσωπικά υπεύθυνοι για την κρίση και τώρα διαδηλώνουν ειρηνικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: