Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Συνθήκες εξαθλίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά

Aνάρτηση από το Ριζοσπάστη
Ενας στους τρεις Ελληνες κινδυνεύουν ή βρίσκονται σε καθεστώς φτώχειας, σύμφωνα με τα υποτιμημένα κριτήρια της Ευρωένωσης
Ολοένα και αυξάνονται οι άστεγοι στην Αθήνα, απόδειξη της ραγδαίας επιδείνωσης της ζωής του λαού στην καπιταλιστική Ελλάδα
Βάθεμα της απόλυτης και σχετικής φτώχειας, συνθήκες μαζικής εξαθλίωσης για περισσότερους από 115 εκατ. κατοίκους στα 27 κράτη της ΕΕ «αναγνωρίζει» η κοιναγορίτικη στατιστική υπηρεσία (Γιούροστατ). Πρόκειται για τις λαϊκές μάζες που επίσημα χαρακτηρίζονται φτωχοί, ζουν με εισοδήματα κάτω από τα επίσημα όρια και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας ή διατρέχουν κίνδυνο στο άμεσο μέλλον να περάσουν το κατώφλι της εξαθλίωσης.
Ενδεικτικά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που πτωχεύει το λαό για να σωθεί το κεφάλαιο, είναι τα - υποτιμημένα - στοιχεία για την Ελλάδα, όπου η επίσημη φτώχεια φτάνει στο 27,7% του πληθυσμού, δηλαδή πλήττει τουλάχιστον 3 εκατ. κατοίκους, ή περίπου έναν στους τρεις.

Διευρυνόμενες ανισότητες καταγράφονται και ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ με τα ποσοστά της φτώχειας να ποικίλλουν από 15% μέχρι και 41,6% του πληθυσμού! Σε ακόμη ψηλότερα επίπεδα φτάνει η εξαθλίωση για τα παιδιά των εργατικών νοικοκυριών, με την παιδική φτώχεια στην ΕΕ των μονοπωλίων να παρουσιάζει ποσοστά διακύμανσης από 14,5% μέχρι και 48,7%. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά της επίσημης φτώχειας έχουν σχετική σημασία, αφού «φτωχοί» χαρακτηρίζονται μόνο σε σχέση με τους «άλλους», ορισμός που εξαρχής εξαλείφει τη ραγδαία υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου στο σύνολο των λαϊκών μαζών, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου.
Επιπλέον, στη στατιστική έρευνα δεν περιλαμβάνονται ούτε τα επιχειρηματικά κέρδη, ούτε και τα τμήματα του πληθυσμού που έχουν «από χέρι» το τεκμήριο της εξαθλίωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως είναι οι «παράνομοι» - σύμφωνα με τους ίδιους - οικονομικοί μετανάστες, οι άστεγοι, οι φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα κ.ά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ που αφορούν στα εισοδήματα του 2010:
  • Σε κίνδυνο φτώχειας ζουν 115,5 εκατομμύρια άτομα, το 23,4% του πληθυσμού της ΕΕ των 27 κρατών (από 23,1% για το 2009).
  • Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας καταγράφονται σε Βουλγαρία (41,6%), Ρουμανία (41,4%), Λετονία (38,1%).
  • Δεκάδες εκατομμύρια παιδιά εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών στην ΕΕ αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, στέρησης βασικών αγαθών, ακόμα και σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις. Η παιδική φτώχεια (ηλικίες μέχρι 17 χρονών) φτάνει στο 26,9% του παιδικού πληθυσμού, δηλαδή 3,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από αυτή του γενικού πληθυσμού.
Τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Ρουμανία 48,7%, Βουλγαρία 44,6%, Λετονία 42%, Ουγγαρία 38,7%. Το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα φτάνει το 28,7%. Ενδεικτική για την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων, είναι και η παιδική φτώχεια στα ισχυρά κράτη της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα : Γερμανία 21,7%, Γαλλία 23%, Ιταλία 28,9% κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: