Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Με ρεκόρ αλλά και «βουτιά» το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα

 Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη
Την ώρα που η ύφεση χτυπά και πάλι τις χώρες της Ευρωζώνης, η Γερμανία σημειώνει νέο ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος το 2011. Επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση ότι τα γερμανικά πλεονάσματα «τρέφονται» κατά 75% από τα αντίστοιχα ελλείμματα των υπολοίπων. Ομως, αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές χωρίς «παρενέργειες». Ετσι, τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν την περασμένη βδομάδα όταν ανακοινώθηκε από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας σημείωσαν το Δεκέμβρη του 2011 τετραπλάσια μείωση από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ εξέλιξη αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2012. Αν σημειώσει συρρίκνωση τότε θα έχουμε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μείωση του ΑΕΠ και επομένως επιστροφή στην ύφεση. Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2011 η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,25%.

ΩΣΤΟΣΟ, παραμένει εντυπωσιακή η αύξηση του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος το 2011. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα διευρύνθηκε το 2011 στα 158 δισ. ευρώ έναντι 155 δισ. ευρώ το 2010, χάρη στην αύξηση κατά 11,4% των εξαγωγών.
Οι εξαγωγές της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας ξεπέρασαν πέρυσι, για πρώτη φορά, το φράγμα του 1 τρισ. ευρώ, διαμορφούμενες στα 1.060 δισ. ευρώ, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Στατιστικό Γραφείο.
Η Γερμανία, η οποία παραχώρησε προ ολίγων ετών τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή των εξαγωγών στην Κίνα, παραμένει δεύτερη βάσει της απόλυτης αξίας εξαγωγών (1,432 τρισ. ευρώ το 2011 για την Κίνα).
ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ μολονότι η καθαρή θέση του ισοζυγίου πληρωμών της εμφανίζεται σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι της Κίνας (117 δισ. ευρώ).
ΕΠΙΣΗΣ παραμένει σε καλύτερη θέση έναντι της Γαλλίας, του κυριότερου εταίρου της στην Ευρωζώνη, η οποία εμφανίζει εμπορικό έλλειμμα 70 δισ. ευρώ.
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι, πέραν των εξαγωγών, αύξηση σημείωσαν και οι εισαγωγές στη Γερμανία (13,2%), φτάνοντας στο ποσό των 902 δισ. ευρώ, όπως και η εγχώρια κατανάλωση, τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.
Το καθαρό ισοζύγιο πληρωμών της χώρας εμφανίστηκε θετικό κατά 136 δισ. ευρώ το 2011, αν και χαμηλότερο των 142 δισ. ευρώ, όπου είχε διαμορφωθεί το 2010.
Ομως, το κλίμα της ευφορίας στο Βερολίνο σκιάστηκε από την ανακοίνωση για την εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου τον τελευταίο μήνα της περασμένης χρονιάς, όταν οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το Νοέμβρη, όταν είχαν σημειώσει άνοδο 2,6%. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μείωση της τάξεως του 1%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,9%. Ετσι, το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 12,9 δισ. ευρώ από 15,9 δισ. ευρώ το Νοέμβρη. Την ίδια στιγμή, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 19,3 δισ. ευρώ από 14,7 δισ. ευρώ το Νοέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: