Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Το "παράδοξο" του Αχιλλέα και της χελώνας και οι απεργοσπάστες εκπαιδευτικοί.

Φαντάζομαι πως σε λίγους μη μαθηματικούς    είναι γνωστό  ένα από τα πιο διάσημα « παράδοξα» του Ζήνωνα του Ελεάτη. Σας το παρουσιάζω και στο τέλος θα σας εξηγήσω την σχέση του με τα τεκτενόμενα.
Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Αχιλλέας και η χελώνα αποφάσισαν να παραβγούν σε αγώνα δρόμου. Για να το κάνουν λίγο πιο ενδιαφέρον όμως, η χελώνα ξεκίνησε 100 μέτρα μπροστά από τον Αχιλλέα, καθώς ο τελευταίος είναι 10 φορές πιο γρήγορος από αυτήν (θεωρώντας ότι ο Αχιλλέας έχει ταχύτητα 10m/s και επομένως η χελώνα 1m/s). Όταν λοιπόν ο Αχιλλέας θα έχει πάει στα 100 μέτρα, η χελώνα θα βρίσκεται 10 μέτρα μπροστά του. Όταν θα διανύσει αυτά τα 10 μέτρα η χελώνα θα βρίσκεται 0,1 μέτρα μπροστά του. Όταν διανύσει τα ο,1 μέτρα η χελωνίτσα θα βρίσκεται 0,01 μέτρα μπροστά του… Επομένως με την ίδια διαδικασία ο Αχιλλέας θα βιώνει διαδοχικές ταπεινωτικές ήττες και δε θα προσπεράσει ποτέ τη χελώνα.




Κάπως έτσι θα σκέφτηκαν μάλλον οι εκπαιδευτικοί  ενός γειτονικού σχολείου  που χτες λειτούργησε κανονικότατα χωρίς να απεργήσει ούτε ένας. 
Δείτε την παρακάτω εικόνα:
Ο απεργοσπάστης καθηγητάκος ή δασκαλάκος αν προτιμάται, είχε πάντα μια δικαιολογία για την ελεεινή πρακτική του. Τελευταία σκύβει το κεφαλάκι του πέρνει το μισοκακόμοιρο ύφος και λέει: "Έχω δάνεια, έχω παιδιά, δεν μπορώ να χάσω το μεροκάματο ". Θεωρεί έτσι ο δύσμοιρος  ότι όσα και να του πάρουν αν αυτός κάθε φορά περιφρουρεί έστω και το μικρό, κουτσουρεμένο μισθουλάκο του, δεν θα τον αγγίξει η φτώχεια, η εξαθλίωση. Θα τον πλησιάζει βέβαια απειλητικά, αλλά δεν θα τον προσπεράσει. Όπως ακριβώς στο παράδοξο του Ζήνωνα. 
Αυτά τα "παράδοξα" μόνο σε   φιλοσοφική συζήτηση μεταξύ  μαθηματικών αντέχουν ( δε σας συνιστώ να την παρακολουθήσετε). Η ζωή είναι πιο απλή. Αυτή η κόντρα, δάσκαλε-καθηγητή, δεν θα κρατήσει παρά μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Όχι μόνο θα σε φτάσει ο "Αχιλλέας" , αλλά θα τσαλαπατήσει, θα λιώσει τη χελωνίσια συνείδηση  σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: