Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Υποβάθμιση της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης χτες από τον καπιταλιστικό οίκο «Standard & Poor's»

Δημοσιεύματα εφημερίδων για την υποβάθμιση της Γαλλίας και άλλων χωρών.


Από το Ριζοσπάστη 
Νέα δεδομένα και εξελίξεις στην Ευρωζώνη αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του οίκου αξιολόγησης «Standard & Poor's» να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας. Την υποβάθμιση κατά μία μονάδα επιβεβαίωσε χτες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρ Μπαρουέν, ενώ ο ίδιος καπιταλιστικός οίκος αναμενόταν να ανακοινώσει και άλλες υποβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο αναμενόταν να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο αξιολόγησης (ΑΑΑ).
Η γαλλική υποβάθμιση, όπως και των άλλων χωρών, δείχνει τις αρνητικές προσδοκίες που διατηρούν οι καπιταλιστικοί οίκοι για την ανάκαμψη της οικονομίας, ως συνέπεια της βαθιάς κρίσης στην Ευρωζώνη. Ανάμεσα σε άλλα, τα αστικά επιτελεία εξέφραζαν χτες την ανησυχία τους για τις συνέπειες που θα έχει η γαλλική υποβάθμιση στο «Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης», η πιστοληπτική ικανότητα του οποίου εξαρτάται από αυτή των χωρών που τον απαρτίζουν. Μια τέτοια εξέλιξη καθιστά αναγκαία τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού με μεγαλύτερα ποσά από τα συμβαλλόμενα μέλη της Ευρωζώνης, όπως ζητούσε μετ' επιτάσεως και το ΔΝΤ.
Παράλληλα, πυκνώνουν οι διεργασίες και οι επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 30 του μήνα, όπως οριστικά ανακοινώθηκε χτες. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, θα συναντηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Γενάρη, στο Βερολίνο με τους ομολόγους της της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας για να συζητήσουν για «το μέλλον της νομισματικής ένωσης», ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπός της, διευκρινίζοντας ότι θα πρόκειται για μια «άτυπη ανταλλαγή ιδεών», με θέμα επίσης την Ελλάδα και «το (ευρωπαϊκό) συμβούλιο του Μαρτίου».


Από   iefimerida.gr
ΣΟΚ - Ομαδική υποβάθμιση εννιά κρατών της Ευρωζώνης
Σε ένα μπαράζ υποβαθμίσεων χωρών της Ευρωζώνης προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's «ρίχνοντας» κατά μια μονάδα την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας και της Αυστρίας υποβαθμίζοντας άλλες επτά χώρες και μειώνοντας τις προοπτικές των υπόλοιπων σε αρνητικές, κάνοντας την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μιλά με έκτακτο ανακοινωθέν της, για παραλογισμό.
Μετά τη σαρωτική κίνηση, μόνο η Γερμανία κρατά ταυτόχρονα και το «ΑΑΑ» και τις σταθερές της προοπτικές ενώ στις χώρες που υποβαθμίστηκαν «ξεχωρίζουν» η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος -δύο μονάδες χαμηλότερα- ενώ για όλες τις χώρες με αρνητικές προοπτικές (πλην Γερμανίας και Σλοβακίας δηλαδή) υπάρχουν πιθανότητες 30% για νέα υποβάθμιση μέσα στο 2012.

Έντονες αντιδράσεις μετά από τις υποβαθμίσεις της Standard and Poor's
Αντιδράσεις, αλλά και υποσχέσεις για πιο αποφασιστικά βήματα, προκάλεσε ο καταιγισμός υποβαθμίσεων πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard and Poor's.
    Ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Ολι Ρεν εξέφρασε τη λύπη του για παράλογη απόφαση του οίκου αξιολόγησης, ενώ κυβερνητικές πηγές του Μάριο Μόντι θεωρούν πως η υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας θα οδηγήσει σε "ενδυνάμωση της αποφασιστικότητας ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.
    Ο Ολι Ρεν, σε ανακοίνωση του σημειώνει πως η στιγμή που αποφασίστηκαν οι υποβαθμίσεις δεν είναι τυχαία και ότι λυπάται  που η παράλογη απόφαση ελήφθη σε μία στιγμή που γίνονται αποφασιστικές κινήσεις από όλα τα μέτωπα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.
    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι η ευρωζώνη θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες της και θα "αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
   Η έξοδος από την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν πρέπει να μπαίνει σε αμφισβήτηση" δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

Τι υποστηρίζει ο οίκος
Ο οίκος θεωρεί ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσων «ίσως δεν αρκούν για την πλήρη αντιμετώπιση των συστημικών πιέσεων στην Ευρωζώνη», δηλαδή τις συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλίμα για τα ομόλογα χωρών της Εευρωζώνης στις αγορές κεφαλαίου, την επιδείνωση των προοπτικών για ανάπτυξη αλλά και την «ανοικτή και παρατεταμένη διάσταση απόψεων στις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».
Η συμφωνία της 9ης Δεκεμβρίου «δεν έχει οδηγήσει σε μία υπέρβαση επαρκούς έκτασης». Μία πολιτική που βασίζονται μόνο στη λιτότητα είναι μία πολιτική που κινδυνεύει «να υπονομευτεί από μόνη της», εξανεμίζοντας τα δημόσια έσοδα.
Παράλληλα, η S&P επικροτεί την στάση που έχει κρατήσει η ΕΚΤ, λέγοντας πως η νομισματική της πολιτική υπήρξε καθοριστική στην αποτροπή απώλειας της εμπιστοσύνης των αγορών.
Ουσιαστικά, για την Standard and Poor's μόνο η Γερμανία κρατά ταυτόχρονα την άριστη αξιολόγησή της και τις σταθερές προοπτικές.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε εννιά χώρες της ευρωζώνης

Ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε συνολικώς σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα εννέα κρατών της ευρωζώνης. Η Επιτροπή της ΕΕ, τα μεσάνυχτα με έκτακτο ανακοινωθέν της μιλά, αναφερομένη στην κίνηση του S&P, για «παραλογισμό». Η πιστοληπτική ικανότητα των Γαλλίας-Αυστρίας αξιολογείται πλέον μια βαθμίδα χαμηλότερα, στο ΑΑ+. Δύο βαθμίδες χαμηλότερα αξιολογείται, όμως, η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ο οίκος θεωρεί ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων «ίσως δεν αρκούν για την πλήρη αντιμετώπιση των συστημικών πιέσεων στην ευρωζώνη», δηλαδή τις συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλίμα για τα ομόλογα χωρών της ευρωζώνης στις αγορές κεφαλαίου, την επιδείνωση των προοπτικών για ανάπτυξη αλλά και την «ανοικτή και παρατεταμένη διάσταση απόψεων στις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων». 
Η συμφωνία της 9ης Δεκεμβρίου «δεν έχει οδηγήσει σε μία υπέρβαση επαρκούς έκτασης». Μία πολιτική που βασίζεται μόνο στη λιτότητα είναι μία πολιτική που κινδυνεύει «να υπονομευτεί από μόνη της», εξανεμίζοντας τα δημόσια έσοδα.
Παράλληλα, η S&P επικροτεί τη στάση που έχει κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας πως η νομισματική της πολιτική υπήρξε καθοριστική στην αποτροπή απώλειας της εμπιστοσύνης των αγορών.
Η βασικότερη ανησυχία πίσω από τις υποβαθμίσεις, κυρίως της Γαλλίας, είναι οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση του EFSF, του ταμείου στήριξης για την ευρωζώνη: το «ΑΑΑ» του Ταμείου δικαιολογείται ουσιαστικά με την άριστη αξιολόγηση Γερμανίας και Γαλλίας, που συνεισφέρουν και εγγυώνται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του.
Για τα 15 συνολικά μέλη της ΕΕ, που ο ίδιος οίκος αναθεώρησε σήμερα την ανάλυσή του για τις οικονομίες τους, η προοπτική της οικονομίας τους γίνεται αρνητική, αναθεώρηση με την οποία προοιωνίζονται υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας κατά την προσεχή 2ετία, «τουλάχιστον κατά μία, στις 3, πιθανότητες». 

Τιμωρός της ευρωζώνης ο οίκος S&P

Από το ΕΘΝΟΣ
Ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας στο ΑΑ+, από την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ. Το τριπλό Α έχασε και η Αυστρία.
Ο οίκος υποβάθμισε επίσης κατά δύο μονάδες την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και κατά μία μονάδα τη Μάλτα, τη Σλοβανκία και τη Σλοβενία.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, ενώ όλες οι χώρες που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση στις 5 Δεκεμβρίου βγήκαν από αυτό το καθεστώς, εκτός από την Κύπρο, που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις 12 Αυγούστου.
Το ιταλικό πρακτορείο Ansa στη Ρώμη μετέδωσε ότι το αξιόχρεο της Ιταλίας υποβαθμίζεται κατά δύο βαθμίδες από Α σε ΒΒΒ+.
Οπως μεταδίδει χαρακτηριστικά το Γαλλικό πρακτορείο, μόλις 12 κράτη και μια οικονομική περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν, πλέον, από τα μεσάνυχτα απόψε, την αξιολόγηση του τριπλού Α από τους οίκους Fitch, Standard & Poor's και Moody's: η Δανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη και, τέλος, το Χονγκ Κονγκ.
Ψύχραιμη αντίδραση από Παρίσι και Βερολίνο
Στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις του οίκου S&P.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν επιχείρησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, λέγοντας ότι η υποβάθμιση "δεν είναι καλό νέο" αλλά "ούτε και η καταστροφή".
Πρόσθεσε, δε, ότι οι οίκοι αξιολόγησης "δεν υπαγορεύουν τη γαλλική πολιτική" και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου λιτότητας.
"Η Γαλλία είναι μια σταθερή αξία" δήλωσε και η υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές."Μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της και τα νέα όσον αφορά το έλλειμμά μας είναι καλύτερα από αυτό που προβλεπόταν", σημείωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV, διευκρινίζοντας ότι "δεν κάνει εικασίες προς καμία κατεύθυνση για τις αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης".
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος προέτρεψε "να μην υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις". "Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο και έχει φυσικά επιπτώσεις σε όλους μας", πρόσθεσε.
Ωστόσο, άμεση είναι η απειλή που υφίσταται για την πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που διατηρείται στο ΑΑΑ, λόγω της αντίστοιχης βαθμολόγησης της Γαλλίας και της Γερμανίας, που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης.
Απειλείται η αξιολόγηση του EFSF
Τον Δεκέμβριο, ο S&P's είχε τοποθετήσει την αξιολόγηση των 15 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική - περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης - και ανέφερε ότι οι "συστημικές πιέσεις" εντείνονταν καθώς οι όροι αναχρηματοδότησης του χρέους των 17 χωρών της ευρωζώνης επιδεινώνονταν.
Έκτοτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χορήγησε στο τραπεζικό σύστημα έκτακτη χρηματοδότηση για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη έλλειψη πιστώσεων.
Όταν είχε προβεί σε εκείνη την ανακοίνωση ο S&P's είχε προειδοποιήσει ότι ήταν πιθανό να υποβαθμίσει και το EFSF.
"Η συνέπεια [της υποβάθμισης της Γαλλίας] είναι ότι το EFSF δεν μπορεί να διατηρήσει το τριπλό Α", σχολίασε ο Γιεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.
"Μπορεί να αναστατώσει τις αγορές βραχυπρόθεσμα αλλά δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα σε έναν κόσμο στον οποίο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία επίσης δεν έχουν τριπλό Α πλέον. Το τριπλό Α είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση", είπε.

«Ντόμινο» υποβαθμίσεων από την S&P 
H Standard & Poor’s ανακοίνωσε την υποβάθμιση της Γαλλίας και της Αυστρίας κατά μία βαθμίδα, από το ΑΑΑ στο ΑΑ+, της Ιταλίας κατά δύο βαθμίδες, από το Α στο ΒΒΒ+, ενώ κατά δύο βαθμίδες μειώθηκαν οι βαθμολογίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Επίσης υποβαθμίστηκαν Σλοβακία, Σλοβενία και Μάλτα κατά μία βαθμίδα.
Συνολικά η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους εννέα κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αποδίδοντας την απόφαση στην ανεπάρκεια των μέτρων για την καταπολέμηση των συστημικών αδυναμιών των οικονομιών τους.
"Σταθερή» παραμένει η προοπτική για τη γερμανική οικονομία κατά τον Standard&Poor's. Διατηρεί παράλληλα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της στο ΑΑΑ. Οι ευρωπαϊκές χώρες που παραμένουν αμετάβλητες είναι: Ελβετία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Γερμανία και Βρετανία.
Ο υπουργός Οικονομίας, Φρανσουά Μπαρουέν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «καλό νέο δεν είναι, αλλά δεν είναι και η καταστροφή. Πάντως, δεν υπαγορεύουν οι οίκοι αξιολόγησης τη γαλλική πολιτική». Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων οικονομικής λιτότητας.
Σόιμπλε: Μην υπερεκτιμάτε τις κρίσεις των οίκων αξιολόγησης
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε απόψε ότι δεν θα πρέπει να «υπερεκτιμούνται» οι κρίσεις των οίκων αξιολόγησης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι επίκειται η υποβάθμιση του αξιόχρεου πολλών χωρών της ευρωζώνης. «Είχαν ήδη γίνει νύξεις αυτού του είδους από τους οίκους αξιολόγησης. Καταλάβαμε τους τελευταίους μήνες ότι, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης», είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού έγιναν στο περιθώριο μιας προεκλογικής συγκέντρωσης για τις τοπικές εκλογές στο Χένστετ-Ούλτσμπουργκ. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο και έχει φυσικά επιπτώσεις σε όλους μας», πρόσθεσε.
Τον Δεκέμβριο, ο S&P's είχε τοποθετήσει την αξιολόγηση των 15 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική --περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης-- και ανέφερε ότι οι «συστημικές πιέσεις» εντείνονταν καθώς οι όροι αναχρηματοδότησης του χρέους των 17 χωρών της ευρωζώνης επιδεινώνονταν.
Έκτοτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χορήγησε στο τραπεζικό σύστημα έκτακτη χρηματοδότηση για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη έλλειψη πιστώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: