Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ασία και Ειρηνικός το νέο πεδίο «μάχης»

Aνάρτηση από Ριζοσπάστη
Το στρατιωτικό δόγμα όπως ανακηρύχθηκε πρόσφατα στο Πεντάγωνο από τον Αμερικανό πρόεδρο
Επίδειξη δύναμης στη νότια κινεζική θάλασσα από το αεροπλανοφόρο «USS Τζορτζ Ουάσιγκτον»
Οι «ΗΠΑ αλλάζουν σελίδα μετά από μία δεκαετία πολέμου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ» και επισήμως στρέφουν το βλέμμα τους στην «κρίσιμη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», όπως διαμήνυσε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την παρουσίαση της «νέας αμυντικής στρατηγικής» των ΗΠΑ από κοινού με τον επικεφαλής του Πενταγώνου, Λίον Πανέτα.
Στρατηγική που αποτελεί συνέχεια του προσχηματικού πολέμου «κατά της τρομοκρατίας» και πλέον στοχεύει στην περικύκλωση και τη «στρατηγική συγκράτηση» της χώρας που αποτελεί το αντίπαλο δέος, την Κίνα, ούτως ώστε οι ΗΠΑ να παραμείνουν η πρώτη τη τάξει ιμπεριαλιστική δύναμη του πλανήτη.

Η αλλαγή αυτή της στρατηγικής δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά μάλλον αναγκαιότητα, καθώς η καπιταλιστική κρίση που σοβεί παγκοσμίως από την πρώτη στιγμή έχει σφοδρότατες συνέπειες.
«Η κρίση που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθύτερη και σοβαρότερη από την κρίση που κλυδωνίζει την Ευρωζώνη. Οσο η κρίση θα βαθαίνει, η χώρα σταδιακά θα μετατραπεί σε ακυβέρνητο καράβι φέροντας τον αμερικανικό λαό, αλλά και όσους άμεσα εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, αντιμέτωπους με την οικονομική, δημοσιονομική, νομισματική, γεωπολιτική και κοινωνική αναταραχή, η οποία θα είναι ταυτόχρονα βίαιη και καταστροφική», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δελτίο Πολιτικών Προβλέψεων (Αρ. 60 της 16ης Δεκέμβρη 2011).
Στόχος η περικύκλωση της Κίνας
Οι προβλέψεις δεν είναι «προφητείες» αλλά περισσότερο ρεαλιστική απεικόνιση και εκτιμήσεις των συνεπειών της κρίσης, εξ ου και ο σχεδιασμός της νέας στρατηγικής έχει ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη στιγμή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Συγκεκριμενοποιήθηκε περισσότερο στις αρχές του περασμένου έτους κατά την εκπόνηση, του τότε προϋπολογισμού του Πενταγώνου, του μεγαλύτερου «αμυντικού» προϋπολογισμού από το 1946, όπου η Ασία φωτογραφιζόταν ως το επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, με το Πακιστάν να είναι ο κρίσιμος κρίκος, όπου φυσικά προβλεπόταν και η έναρξη επιδρομών, μυστικών επιχειρήσεων και διασυνοριακών επιχειρήσεων. Οπερ και εγένετο...
Ακολούθησε η επιχείρηση δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν - αν και ποτέ δεν εδόθησαν στοιχεία ή ντοκουμέντα για την επιβεβαίωση της επιχείρησης και κυρίως του θανάτου του «φαντομά» Μπιν Λάντεν - επιχείρηση που σήμανε συνάμα και την εγκαινίαση της πολιτικής των δολοφονιών με προεδρική εντολή, στόχων των ΗΠΑ οπουδήποτε στον πλανήτη και διευρυμένης χρήσης των μη επανδρωμένων σκαφών στις πολεμικές επιχειρήσεις. Η επιτυχημένη συνταγή επαναλήφθηκε λίγο καιρό μετά στην Υεμένη, με τη δολοφονία του Αλ Αουλάκι και άλλων.
«Στα σχέδια και τις προτάσεις μας για το μέλλον, θα αφιερώσουμε σημαντικούς πόρους για να διατηρηθεί η ισχυρή στρατιωτική παρουσία μας στην περιοχή», θα δηλώσει ο Μπαράκ Ομπάμα στις 17 Νοέμβρη στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο, και στο τεύχος Νοέμβρη του περιοδικού «Foreign Policy» η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα διευκρινίσει: «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχουμε αφιερώσει σημαντικούς πόρους σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά, ώστε να χρησιμοποιήσουμε έξυπνα το χρόνο, την ενέργεια και τη δύναμή μας με τέτοιο τρόπο που θα καθορίσει την καλύτερη δυνατή θέση για τη διατήρηση της ηγεσίας μας». Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με την Κλίντον, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε «σημαντικές επενδύσεις σε διπλωματικό, στρατηγικό και άλλο επίπεδο στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού» και όπως πάντα η οικονομική και η στρατιωτική στρατηγική είναι απολύτως συνυφασμένες. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, 250 πεζοναύτες θα εγκατασταθούν στο Ντάργουιν στη βόρεια Αυστραλία και θα αποτελέσουν την πρόγευση μίας δύναμης που θα φτάσει περίπου τους 2.500 στρατιώτες.
Οι ΗΠΑ διατηρούν ήδη βάσεις στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και το Γκουάμ, αλλά και αλλού, ενώ με τη δημιουργία της βάσης τους στην Αυστραλία εδραιώνεται η «μέγκενη» γύρω από την Κίνα, καθώς επιχειρείται ο ασφυκτικός έλεγχος της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, η κύρια οδός τροφοδοσίας της Κίνας με πετρέλαιο ενώ προωθείται ο μη εκπεφρασμένος μέχρι σήμερα στόχος της δημιουργίας ενός «ΝΑΤΟ του Ειρηνικού». Ταυτόχρονα σε οικονομικό επίπεδο προωθείται η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των διαφόρων χωρών του Ειρηνικού, που ονομάζεται Transpacific Association Agreement (TPP) όπου ήδη συμμετέχουν εννέα χώρες - Αυστραλία, Μπρουνέι, Χιλή, ΗΠΑ, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ - συμφωνία που θα επιχειρήσει να διεμβολίσει την Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), όπου η Κίνα κατέχει ηγετικό ρόλο.
«Ο στρατός μας θα είναι μικρότερος, όμως ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τη στρατιωτική υπεροχή τους, με ένοπλες δυνάμεις που θα είναι ευκίνητες, ευέλικτες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο και κάθε απειλή», διευκρίνισε ο Αμερικανός πρόεδρος την Πέμπτη κατά την ομιλία του στο Πεντάγωνο, ουσιαστικά απεμπολώντας με τον πλέον επίσημο τρόπο το «δόγμα των δύο πολεμικών μετώπων» και υιοθετώντας το δόγμα του ενός «κύριου πολεμικού μετώπου» και των πολλαπλών εστιών με τη συνδυασμένη και ευρύτατη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και «ευέλικτων μονάδων» έτοιμων να επέμβουν ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε στον πλανήτη. Οσο για τις ευέλικτες μονάδες δεν αναφέρεται μόνο σε στρατιωτικές μονάδες, αλλά και σε μονάδες «πολιτικές», δηλαδή της CIA κατά κύριο λόγο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ ακόμη και στην περίπτωση της αποχώρησης από το Ιράκ, οι τελευταίοι 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες που αποχώρησαν από το Ιράκ παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, σε βάσεις σε Κουβέιτ, Μπαχρέιν και αλλού, έτοιμοι να επέμβουν ανά πάσα στιγμή, όπου διαταχθούν (το Ιράν και η Συρία είναι άμεσα στο στόχαστρο). Επίσης στη δύναμη κρούσης περιλαμβάνονται χιλιάδες «εργολάβοι» που παραμένουν στο Ιράκ ή χιλιάδες πράκτορες της CIA που είναι διασκορπισμένοι παντού.
Το εσωτερικό μέτωπο
Ουσιαστικά πρόκειται για το δόγμα του «αέναου πολέμου», ενός πολέμου δίχως τέλος, που περιλαμβάνει και το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένου ότι η πλέον σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζει η πολιτική εξουσία και το κεφάλαιο στις ΗΠΑ είναι εσωτερική. Μια κατάσταση όπου ένας στους έξι Αμερικανούς και ένα στα τέσσερα παιδιά επιβιώνουν χάριν της επισιτιστικής βοήθειας και των κουπονιών τροφίμων, των δεκάδων εκατομμυρίων φτωχών, των δεκάδων εκατομμυρίων ανασφάλιστων, των εκατομμυρίων αστέγων... Μπορεί το αποκαλούμενο κίνημα «Καταλάβατε», που ξεπήδησε στις 17 Σεπτέμβρη με τις κινητοποιήσεις «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ», να είναι δίχως πραγματικό αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό (αφού δεν υπάρχει πρωτοπόρα επαναστατική δύναμη να το οδηγήσει), εντούτοις έστω και ανώριμα εκφράζει την οργή από την εξαθλίωση, απότοκο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, και έχει αναφορά σε πρόσφατες κινητοποιήσεις και εργαζομένων στο Δημόσιο στο Γουισκόνσιν και αλλού. Διόλου τυχαία αυτές οι διαμαρτυρίες αντιμετωπίστηκαν ως «εσωτερικός εχθρός» και χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες, ενώ τις επιχειρήσεις για τη διάλυση των καταλήψεων είχε συντονίσει η κυβέρνηση και το FBI.
Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έμεινε φυσικά με σταυρωμένα χέρια και οι σχεδιασμοί έχουν προχωρήσει, όπως το νομοσχέδιο για τη Εθνική Ασφάλεια (NDAA HR1540). Νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με ευρύτατη, σχεδόν καθολική συναίνεση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, που επιτρέπει τη σύλληψη και την κράτηση «υπόπτων για τρομοκρατία» επ' αόριστο, ακόμη και Αμερικανών πολιτών, και όπου τρομοκράτης μπορεί - βάσει των διατάξεων του νόμου - να είναι τελικά οποιοσδήποτε «...που απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».
Πρόκειται για νομοσχέδιο που επισφραγίζει τη μετατροπή των ΗΠΑ σε «αστυνομικό κράτος» σύμφωνα με αναλυτές και ανοίγει το δρόμο για πολλαπλά «Γκουαντάναμο», εντός των ΗΠΑ πλέον, ενώ είναι συνδεδεμένο με τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου με 662 δισεκατομμύρια δολάρια, παρέχοντας το αναγκαίο άλλοθι στον Αμερικανικό πρόεδρο για να το μετατρέψει σε νόμο του κράτους με την υπογραφή του, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, παρά τις «έντονες επιφυλάξεις του»... διότι είναι νόμος απαραίτητος για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.
Ο νόμος για την Εθνική Ασφάλεια συνιστά παραβίαση του Συντάγματος και μελανή σελίδα της προεδρίας Ομπάμα, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η American Civil Liberties Union (ACLU), η μεγαλύτερη η οργάνωση προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. «Προεδρία που θα μείνει στην ιστορία ως αυτή που έκανε νόμο την κράτηση επ' αόριστο και δίχως κατηγορητήριο ή δίκη», όπως τονίζεται, καθώς καταργείται ντε φάκτο το δικαίωμα του συνταγματικού χάρτη της αυτοδιάθεσης (Habeas Corpus).
Προφανώς παρά τις «επιφυλάξεις του» ο πρόεδρος Ομπάμα είχε πολλά περιθώρια δράσης, ακόμη και το βέτο, ώστε να αποτρέψει να μετατραπεί το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Κογκρέσο, σε νόμο. Ειδικότερα όσον αφορά το τμήμα του νόμου 1031, που αναφέρεται στους Αμερικανούς πολίτες, σύμφωνα με το Δημοκρατικό γερουσιαστή Καρλ Λεβίν, ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα επέμενε να απεμποληθεί ερμηνευτική διάταξη όπου θα εξαιρούνταν οι Αμερικανοί πολίτες. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο αρχικός στόχος...

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: