Ανησυχία στα αστικά επιτελεία για το βάθος της κρίσης. Σημάδια ανάσχεσης των ρυθμών ανάπτυξης και στην Κίνα
Συντηρούνται και κλιμακώνονται τα σενάρια για ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης, τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και απομακρύνεται χρονικά ακόμα και η αναιμική ανάκαμψη.
Χαρακτηριστική της ανησυχίας που μεγαλώνει στα αστικά επιτελεία είναι η ομολογία του πρωθυπουργού της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, ο οποίος δήλωσε χτες: «Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο (...) Είμαστε αντιμέτωποι εδώ στην Κίνα με πιέσεις, προερχόμενες συγχρόνως από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και από την άνοδο των τιμών των βιομηχανικών αγαθών (...) Αν συγκριθεί με τη διεθνή οικονομική κρίση του τέλους του 2008, η κατάσταση σήμερα στην κινεζική αγορά περιπλέκεται πολύ περισσότερο».
Τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας, που πέρσι ήταν 9%, ενώ το προηγούμενο έτος ήταν 10%. Να σημειώσουμε πως το περασμένο καλοκαίρι ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,5%, δηλαδή στον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 36 μηνών, και υποχώρησε στη συνέχεια.
Παράλληλα, στο άρθρο της σύνταξης των «Financial Times» σημειώνεται: «Είναι ευρέως γνωστό ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό που δεν έχει αναγνωριστεί, όμως, είναι πως ενδεχόμενη σοβαρή κρίση στην ΕΕ θα έχει επίσης σοβαρό αντίκτυπο στη διεθνή πολιτική. Η ΕΕ είναι το πιο προηγμένο πείραμα διακρατικής συνεργασίας και συγκέντρωσης εθνικής κυριαρχίας. Εάν καταρρεύσει, τότε καταρρέει το πιο φιλόδοξο σχέδιο διεθνούς συνεργασίας (...) Πρέπει να παλέψουμε για να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες και όχι μόνο για χάρη της Ευρώπης».
Συναφής με τους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται είναι και η δήλωση του υποψήφιου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνι, ο οποίος, σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα, ξεκαθαρίζει ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δική τους κρίση και δεν θα δώσουν ούτε ένα δολάριο για να σώσουν την Ευρώπη». Σημειώνει ακόμα ότι, παρόλο που μια κατάρρευση της ΕΕ θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, «δεν είναι δική μας δουλειά να την αποφύγουμε. Οι Ευρωπαίοι έχουν υποχρέωση να επιλύσουν την κρίση που αντιμετωπίζουν με τα μέσα που διαθέτουν (...) Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, όλες έχουν τους πόρους να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να επιλύσουν την κρίση εμπιστοσύνης, να επενδύσουν και να αρχίσουν να ανακάμπτουν πάλι, ιδανικά, μέσω της πραγματικής οικονομίας της αγοράς».
Αδιέξοδα στην αστική διαχείριση
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, τα σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης και της ΕΕ δίνουν και παίρνουν. Η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» προειδοποιεί ότι «η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα "έφερνε πολλά προβλήματα"».
Μάλιστα, στο δημοσίευμα παρατίθενται τα πορίσματα πρόσφατης έκθεσης του ιδρύματος «Επιστήμη και Πολιτική» του Βερολίνου, σημειώνοντας: «Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν πως η χρεοκοπία της Ελλάδας με ταυτόχρονη έξοδό της από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την ΕΕ (...) Για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης θα ήταν πιο συμφέρον να παραμείνει η Ελλάδα ακόμη κι αν χρεοκοπήσει (...) Χρεοκοπία με ταυτόχρονη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα υποτιμούσε τόσο πολύ το ελληνικό εθνικό νόμισμα, ώστε θα έχαναν την αξία τους οι καταθέσεις εκατομμυρίων Ελλήνων, κάτι το οποίο θα οδηγούσε με βεβαιότητα στη ριζοσπαστικοποίηση της μεσαίας τάξης».
Για διάλυση της Ευρωζώνης κάνει λόγο και το βρετανικό Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών. To CEBR δίνει 99% πιθανότητες στο ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά σημειώνει ότι «το 2012 θα είναι η χρονιά που το ευρώ θα αρχίσει να διαλύεται», προσθέτοντας ότι πιθανότατα «η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ» και η Ιταλία θα την ακολουθήσει.
Σύμφωνα με έρευνα της «Deloitte», στην οποία συμμετείχαν Βρετανοί οικονομικοί διευθυντές, ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης αποτελεί τη χειρότερη απειλή για τον επιχειρηματικό κλάδο της Μεγ. Βρετανίας. Πάντως, 37% των συμμετασχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι τουλάχιστον ένα κράτος της Ευρωζώνης θα αποχωρήσει από αυτή, ενώ 54% αναμένει διπλή ύφεση στη Μεγ. Βρετανία εξαιτίας της αστάθειας που θα συνεχιστεί και φέτος στις ευρωπαϊκές αγορές.
«Η χρονιά που ξεκίνησε θα κρίνει την επιβίωση ή το θάνατο της Ευρωζώνης», αναφέρει και η «Wall Street Journal». Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η κρίση που αρχικά φαινόταν ως το πρόβλημα μιας μικρής οικονομίας, όπως η Ελλάδα, κινδυνεύει δύο χρόνια αργότερα να αναδειχθεί ως θρυαλλίδα στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Επίσης, η γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune» φιλοξενεί συζήτηση τριών οικονομικών αναλυτών και στελεχών χρηματοπιστωτικών οργανισμών από την Ελβετία, οι οποίοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα δε θα ανήκει στη νομισματική ένωση σε ένα χρόνο από σήμερα.
Σαρωτικές ανατροπές παντού
Στο φόντο της βαθιάς κρίσης, η ιταλική κυβέρνηση εφαρμόζει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ανάλογα με εκείνα που προωθούνται στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι σε όλο το μήκος και το πλάτος της ΕΕ η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων κλιμακώνεται και αποσκοπεί όχι στην αντιμετώπιση του χρέους και της κρίσης, αλλά στην ικανοποίηση των στρατηγικών απαιτήσεων της πλουτοκρατίας για την επάνοδο σε τροχιά κερδοφορίας με καλύτερους όρους.
Η ιταλική κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και προσανατολίζεται στην κατάργηση και την αντικατάστασή τους από μια «γενική σύμβαση», που θα πρέπει να λειτουργεί ως «σημείο αναφοράς» για τους διάφορους τομείς της παραγωγής. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, ξεκινάει γύρο επαφών με ομολόγους του, αρχής γενομένης από τη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, μεθαύριο Παρασκευή, ενώ στα μέσα του μήνα προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση με την Α. Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί, και στις 18 Γενάρη με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντ. Κάμερον.
Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσίευμα των «Times» της Ιρλανδίας, νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα δρομολογούνται και στη χώρα αυτή της Ευρωζώνης. Οπως γράφει η εφημερίδα, το κλιμάκιο της τρόικας στις εκθέσεις του καλεί την ιρλανδική κυβέρνηση να πάρει περισσότερα μέτρα, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας (σε αντικατάσταση μιας καθολικής επιβάρυνσης 100 ευρώ ανά κατοικία), περαιτέρω αύξηση του φόρου καυσίμων, ποτών και καπνού, αύξηση των τελών κυκλοφορίας και μείωση της φορολογίας που επιβάλλεται σε εισφορές ιδιωτικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ επισημαίνει ότι «και οι κοινωνικές παροχές θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς όφελος των δημοσιονομικών», ενώ η έκθεση της αντιπροσωπείας της Κομισιόν συνιστά ακόμα και «χρηματικές ποινές για τους μη συνεργάσιμους ανέργους», αναφερόμενη σε όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας χωρίς να αποδεικνύουν ότι αναζητούν εργασία οποιασδήποτε φύσης και αμοιβής!
Το χρέος πρόσχημα για μέτρα
Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου «Bloomberg», οι κυβερνήσεις των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών έχουν να διαχειριστούν ποσό μεγαλύτερο των 7,6 τρισ. δολαρίων σε χρέος που λήγει το 2012, με την πλειοψηφία αυτών να αντιμετωπίζουν και αυξημένο κόστος δανεισμού.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέσα στο 2012 λήγουν ομόλογα ύψους 3 τρισ. δολαρίων για την Ιαπωνία, 2,78 τρισ. δολαρίων για τις ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν ομόλογα Ιταλίας ύψους 428 δισ. δολαρίων, Γαλλίας ύψους 367 δισ. δολαρίων, Γερμανίας ύψους 285 δισ. δολαρίων, Καναδά ύψους 221 δισ. δολαρίων, Βραζιλίας ύψους 169 δισ. δολαρίων, Μεγ. Βρετανίας ύψους 165 δισ. δολαρίων, Κίνας ύψους 121 δισ. δολαρίων, Ινδίας ύψους 57 δισ. δολαρίων και Ρωσίας ύψους 13 δισ. δολαρίων.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της Τράπεζας διορίστηκε χτες ο Βέλγος Πέτερ Πρετ, ο οποίος έχει διατελέσει για μια δεκαετία διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου, μέχρι το διορισμό του στο διευθυντήριο της ΕΚΤ τον περασμένο Ιούνη.
Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ, παραιτήθηκε πέρσι μετά από τις επανειλημμένες διαφωνίες του, όπως και της γερμανικής κυβέρνησης, σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που εφαρμόζει η ΕΚΤ, αναδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο τις αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης για τον τρόπο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου