Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Δυο βίντεο για μάθημα



H παράθεση των δύο βίντεο έγινε σκόπιμα. 

Στο πρώτο η Αλέκα Παπαρήγα στο πλάι των απεργών Χαλυβουργών. Των ανθρώπων που διάλεξαν την αξιοπρέπεια του αγώνα. Εκεί συναντάς την εργατική τάξη και την ηθική της. Την ηθική της ταξικής πάλης μέχρι την τελική νίκη. Συναντάς την ταξική αλληλεγγύη. Ο εργάτης, ο υπάλληλος  συμπαραστέκεται υλικά και ηθικά  στον αγώνα για να συμβάλλει στη νίκη των εργατών που θα είναι η απαρχή για άλλες επιμέρους νίκες , μέχρι την ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ της εργατικής τάξης. Δεν μπορώ να φανταστώ την Γ.Γ.του ΚΚΕ σε άλλο χώρο εκτός από το φυσιολογικό του κόμματος της εργατικής τάξης.
Στο δεύτερο βίντεο ο τραπεζίτης κ. Παπαδήμος. Και αυτός στο φυσικό του χώρο. Εκεί συνυπάρχει με τα θύματα του.  Εδώ οι άνθρωποι φαίνονται και είναι υποταγμένοι στην "αναπόφευκτη " μοίρα τους. Τα τέλεια θύματα. Δεν διεκδικούν , δεν αντιδρούν, δεν αγωνίζονται.Χαίρονται και το δείχνουν που ο αυτοκράτορας- τραπεζίτης καταδέχτηκε να φάει από το φτωχικό φαγητό τους δείγμα ότι τους σκέφτεται και τους συμπονά. Αφήνονται  και αρκούνται στην ελεημοσύνη της αστικής τάξης. Είναι τα έπαθλα της νίκης του αυτοκράτορα -τραπεζίτη. Αλυσοδεμένοι με την απόλυτη εξαθλίωση παρελαύνουν στους τηλεοπτικούς δρόμους για να εκπαιδεύεται το πλήθος που παρακολουθεί. Να μαθαίνει και να βλέπει την τον περιμένει αν δεν "είναι καλό παιδί". ¨Ή να σταυροκοπιέται λέγοντας "μια χαρά είμαστε αφού ένα πιάτο φαϊ , ένα σπιτάκι, μια κακοπληρωμένη δουλίτσα και την υγειά μας".
Και όμως ο αυτοκράτορας-τραπεζίτης και η τάξη του είναι ανήσυχοι, γιατί ο λαός έχει στρέψει το βλέμμα του στον αγώνα της εργατικής τάξης.  Εκεί χτυπάει η καρδιά κάθε εργαζόμενου. Ξέρει πως οι μέρες της τάξης του είναι μετρημένες. Η τελική μάχη πλησιάζει και η  "αυτοκρατορία" τελικά θα καταρρεύσει.
Μακάρι η επόμενη πρωτοχρονιά να μας βρει να πανηγυρίζουμε γύρω και πάνω από τα ερείπια του αστικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: