Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ζητάνε συγκυβέρνηση με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ


Επαναδιαπραγμάτευση ρυθμίσεων του μνημονίου ζητάνε τώρα και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, μία μέρα μετά τις εκλογές. Εχοντας ως άμεσο στόχο να χειραγωγήσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και ζητώντας παράλληλα να αξιοποιήσουν τη ψήφο του λαού για να εξασφαλίσουν επιμέρους προσαρμογές της δημοσιονομικής πολιτικής, που να ανταποκρίνονται στα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα, εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων προβάλουν το αίτημα για αλλαγές στο μνημόνιο.

«Ψήφο οργής, ψήφο αντιμνημονιακή, ψήφο τιμωρίας», που οδήγησε σε «ένα γόνιμο αδιέξοδο» (!) χαρακτηρίζει την προχτεσινή ψηφοφορία και το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δίνοντας επί της ουσίας το στίγμα για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που επιδιώκουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο Δ. Δασκαλόπουλος εκτιμά ότι με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα «ευκταίο θα ήταν μία κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας και λαϊκής νομιμοποίησης, η οποία θα συμπεριελάμβανε και το μεγάλο νικητή των εκλογών -τον ΣΥΡΙΖΑ- με τη σαφή αντιμνημονιακή θέση».
Η συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης, που όπως προκύπτει από τη δήλωση Δασκαλόπουλου θα αντιστοιχούσε στα συμφέροντα και τις βλέψεις των μεγαλοβιομηχάνων, θα έδινε την «ευκαιρία να διαμορφωθεί ένα εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο, που θα διεκδικούσε από μία Ευρώπη που αλλάζει, νέους όρους αντιμετώπισης της Ελλάδας, με βάση ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Από τις νέες εκλογές που θα γίνουν αν δεν καταλήξουν οι διερευνητικές εντολές, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ελπίζει σε «μία καθαρή, ομοιογενή εντολή στις όποιες δυνάμεις ο λαός θα επιλέξει». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, αυτό που σήμερα προκρίνουν οι βιομήχανοι είναι μια «βιώσιμη διακυβέρνηση και βιώσιμο εθνικό μέλλον μέσα στη νέα Ευρώπη», το οποίο θα προκύψει από την «αναδημιουργία ενός πολιτικού συστήματος, ηθικά αδιάβλητου και λειτουργικά αποτελεσματικού, ικανού να δώσει άμεση και μακροπρόθεσμη λύση στο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας».
Κυβέρνηση συνεργασίας με γνώμονα την επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων του μνημονίου, ζητά η μερίδα του κεφαλαίου που εκπροσωπεί ο Κ. Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ).
«Το εκλογικό αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων καθιστά δύσκολο αλλά όχι αδύνατο το σχηματισμό κυβέρνησης», σχολίασε χτες, καλώντας τα κόμματα από τα οποία προσδοκά το κεφάλαιο να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση μαύρου μετώπου «να σταματήσουν να λαϊκίζουν και να σκέφτονται μόνο τα μικροκομματικά τους οφέλη, να ομονοήσουν και να βάλουν πάνω απ' όλα την πατρίδα και την έξοδό της από την κρίση». «Πρωτίστως», τόνισε, «απαιτείται να υπάρξει μια επιτυχής επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων του μνημονίου».
Στο ίδιο μήκος κύματος, σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, ζητώντας και αυτός να σχηματιστεί «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί επιβάλλεται και οφείλουν πάση θυσία να σχηματίσουν».
Μια «μεταβατική περίοδο που ενέχει σοβαρούς κινδύνους» διακρίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης, που τάσσεται υπέρ της «συνεννόησης» για την παραμονή στο ευρώ ως «εθνικό ζητούμενο». Φτάνει μάλιστα στο σημείο να κάνει υποδείξεις στους εργαζόμενους και το ΚΚΕ, λέγοντας ότι η θετική εξέλιξη της τουριστικής περιόδου απαιτεί «ηρεμία και ομαλότητα» και ότι ο «τουριστικός κόσμος της χώρας απαιτεί» να αρθούν στο ύψος των «κρίσιμων περιστάσεων» όλες οι «εκλεγείσες πολιτικές δυνάμεις»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: