Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Διαχειριστικές αστοχίες με τα έσοδα

Πάνω από 45 δισ. ευρώ οι «ληξιπρόθεσμες οφειλές» των μεγαλοεπιχειρηματιών προς τα κρατικά ταμεία. Καθίζηση 20% στα φοροέσοδα για το μήνα Μάη
Σε ρότα απότομης παραπέρα υποχώρησης συνεχίζουν τα φορολογικά έσοδα του κράτους, εξέλιξη που έχει να κάνει με την έξαρση της καπιταλιστικής κρίσης, με τα διαχειριστικά ζόρια και αδιέξοδα της εγκληματικής πολιτικής απέναντι στο λαό.
Η κατάσταση, που επιδεινώνεται μήνα με το μήνα, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο της άγριας χρεοκοπίας του λαού, χωρίς να διαφαίνεται ούτε η παραμικρή ελπίδα στο έδαφος του ευρωμονόδρομου της υποταγής, ενόσω τα μονοπώλια θα αλωνίζουν και κυριαρχούν, διαφεντεύοντας τις τύχες και και το μέλλον του λαού.
Η πτώση των κρατικών φορολογικών εσόδων στο 20ήμερο του Μάη υπολογίζεται πάνω από 20%. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα χρέη και τα φέσια μεγαλοεπιχειρηματιών συνεχίζουν να διευρύνονται, ξεπερνούν πλέον και τα 45 δισ. ευρώ, διογκώθηκαν πάνω από 10 δισ. ευρώ μέσα στην τελευταία διετία και η συντριπτικά μεγάλη μάζα τους θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών ως «ανεπίδεκτη είσπραξης». Σε προκλητικά, απολύτως εξευτελιστικά επίπεδα, έχει πέσει η φορολογική απόδοση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, που διαμορφώνεται πολύ κάτω και από την αναμενόμενη στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012 εξέλιξη για την οποία επικαλούνται την πτώση ή και την ανυπαρξία καπιταλιστικών κερδών. Το τραπεζικό κεφάλαιο, ως τέτοιο, όχι μόνο για φέτος, αλλά σε ορίζοντα δεκαετιών, δεν πρόκειται να πληρώνει ούτε δεκάρα τσακιστή σε φόρους. Οι τραπεζίτες, με τη σειρά τους, επικαλούνται τη χασούρα από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, του χρέους που η πλουτοκρατία φορτώνει στο λαό στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, του ευρωμονόδρομου των μονοπωλίων.
Τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου συνεπάγονται αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα και χαράτσια. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς, με αφορμή χτεσινή επίσκεψη στο ΣΔΟΕ, επανήλθε στο μοτίβο περί «εθνικού καθήκοντος» που αποτελεί η «πληρωμή των φόρων», στις «προσπάθειες για εντατικοποίηση και δραστηριοποίηση των μηχανισμών είσπραξης και με άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα ανακοινώνονται». Αμέσως μετά τις εκλογές, με τους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ετοιμάζουν, ανάμεσα στα άλλα, να στείλουν και τα χαράτσια σε βάρος της λαϊκής κατοικίας που αφορούν στο 2012...
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: