Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Βροντερό «όχι» σε χαράτσια και λιτότητα από τους Ιρλανδούς

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη
Χιλιάδες πλημμύρισαν το Σάββατο, το κέντρο του Δουβλίνου, στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε ανήμερα της λήξης της προθεσμίας καταβολής του χαρατσιού, του έκτακτου φόρου ακίνητης περιουσίας, 100 ευρώ, που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού του Φίνε Γκέιλ και του Εργατικού Κόμματος.
Εκτακτο χαράτσι προς το παρόν... καθώς σχεδιάζεται από την κυβέρνηση η συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος όσον αφορά την ακίνητη περιουσία καθώς και η επιβολή πρόσθετου τέλους ύδρευσης μέχρι το 2014. Μέτρα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ήδη θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς κατά τουλάχιστον 600 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Στην Ιρλανδία από το 2007 με την έναρξη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, τα πακέτα λιτότητας και περικοπών διαδέχονται το ένα το άλλο και δε σταματούν, παρά τη δήθεν «επιτυχία» της εκπλήρωσης των «σαρωτικών μέτρων» που προβλέπονται στο πακέτο διάσωσης με τη συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ. Εξάλλου, το χαράτσι και τα υπόλοιπα μέτρα έκτακτης και πρόσθετης φορολόγησης συνιστούν μέρος των πακέτων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2012, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού έχει ήδη αυξήσει το ύψος του «πακέτου» λιτότητας από 3,6 σε 3,8 δισ. ευρώ.
Και η συνέχεια για μέτρα έπεται γιατί αυτό ακριβώς επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, προκειμένου να μειώσει τη χασούρα λόγω κρίσης, ρίχνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Πάντως οι εργαζόμενοι οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Χιλιάδες πήραν μέρος στο συλλαλητήριο ενάντια στο χαράτσι, έξω από το Συνεδριακό Κέντρο του Δουβλίνου, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η ετήσια Σύνοδος του κόμματος του πρωθυπουργού Φίνε Γκέιλ ενώ σχεδόν πάνω από το μισό των 1,6 εκατομμυριών νοικοκυριών, παρά την εντατική εκστρατεία «τρομοκρατίας» και «εκβιασμών» αρνήθηκε να πληρώσει. Επισήμως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε «ότι μόλις, σχεδόν το 50%» κατέβαλε το χαράτσι. Και το κίνημα άρνησης πληρωμών διευρύνεται και αφορά πια και το δημοψήφισμα της 31ης Μάη για το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο», δηλαδή τη λιτότητα διαρκείας. Σε αυτό τον αγώνα το ΚΚ Ιρλανδίας και Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: