Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Goldman Sachs: «Απίθανη μια ριζική αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου»

Δύο βασικές διαπιστώσεις - ευχές  κάνει η  σχετική έκθεση της Goldman  Sachs. H πρώτη είναι αυτή που αναφέρεται στον τίτλο. Η δεύτερη είναι η κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Συγκεκριμένα μιλάει για "ρευστό πολιτικό σκηνικό που θα προωθήσει ξανά μια νέα συγκυβέρνηση στην Ελλάδα."
Για να στοιχειοθετήσει αυτά τα συμπεράσματα επικαλείται  την έντονη δυσφορία η οποία καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες η δύναμη των δύο μεγάλων κπμμάτων  έχει μειωθεί στο 30%-40%  από 70 -80% στις προηγούμενες εκλογές.
Θέλοντας να διασκεδάσει τους φόβους της αναφέρεται στο φόβο των αγορών για αποτέλεσμα των εκλογών που  «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να διακόψει τις προσπάθειες προσαρμογής και να δημιουργήσει κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα., αλλά αυτό κατά τη γνώμη της Goldman Sachs είναι απίθανο λόγω του εκλογικού συστήματος και του bonus των 50 εδρών  στο πρώτο κόμμα.
Για να μπορέσει όμως μια κυβέρνηση συνεργασίας να πετύχει τους στόχους της , κατά τη γνώμη της Goldman Sachs πρέπει να διαθέτει πλειοψηφία μεγαλύτερη των 160 εδρών.
Μια άλλη διαπίστωση της έκθεσης (ενδόμειχος φόβος κατά την άποψη μου) είναι το γεγονός  ότι  ο παροδοσιακός διαχωρισμός κεντροδεξιά-κεντροαριστερά δεν υφίσταται πλέον για τους Έλληνες ψηφοφόρους.
Διαβάζοντας κανείς προσεχτικά τα ρεπορτάζ που αναφέρονται στην  συγκεκριμένη έκθεση δεν μπορεί να μην σταθεό σε  κάποιες διαπιστώσεις που δικαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ.
1. Η ομολογία ότι χρειάζονται τουκλάχιστο 160 έδρες για να περάσουν τα μέτρα , δικαιώνει απλούτως τη θέση του ΚΚΕ για όσο πιο αδύναμη κυβέρνηση γίνεται.
2.Ο φόβος των "αγορών" για "αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση" έστω και στα όρια της απιθανότητας κατά τη γνώμη τους, δείχνει ότι έχουν αρχίσει να  υπολογίζουν σοβαρά τη πιθανότητα της αύξησης της δύναμης των "αντιευρωπαιστών" σε σημείο που να είναι κίνδυνος για τα συμφέροντα τους. Να είστε σίγουροι πως έμμεσα περιγράφεται η αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ. Πως η λαϊκή εξουσία που το ΚΚΕ προβάλλει ως μοναδική λύση αρχίζει και τους στοιχειώνει.
ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


 πάιτρΠηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: