Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Η «κουκουβάγια» πέταξε

 Αναδημοσίευση από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Μια πολύ λιτή, συγκινητική και εξόχως πολιτική ανακοίνωση εξέδωσε ο σύλλογος εργαζομένων στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων για τη διάλυση του Οργανισμού στο πλαίσιο της περικοπής εταιρειών του Δημοσίου. Τα σχόλια ανήκουν στους αναγνώστες:
«Σε λίγες ώρες ο Ο.Ε.Δ.Β. (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων) θα αποτελεί παρελθόν, καταργείται οριστικά. Μετά από 75 χρόνια η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής ‘‘πετάει μακριά’’, γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν έχει θέση στη σύγχρονη μνημονιακή εκπαίδευση. Η μόρφωση θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Το… Μέλλον είναι μόνο το… ‘‘ ηλεκτρονικό βιβλίο’’ και οι ‘‘διαδραστικοί πίνακες’’. Οι εργαζόμενοι στον Ο.Ε.Δ.Β. που όλα αυτά τα χρόνια εξέδωσαν και διένειμαν τρία δισεκατομμύρια βιβλία σε εκατομμύρια μαθητές, αποχωρούν περήφανοι για τη συμβολή τους στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος (μέσο κόστος κάθε βιβλίου 0,70 ευρώ), για την απουσία διαφθοράς και διαπλοκής τους, για το ότι κατόρθωσαν να περισώσουν από τον ιδιωτικό φορέα, την ιστορία των σχολικών βιβλίων, δεκαπέντε χιλιάδες πρωτότυπα έργα ζωγραφικής που κοσμούσαν κάποτε τα σχολικά βιβλία (Τσαρούχης, Γκίκας, Γραμματικόπουλος, Τάσος κ.λπ.), τριάντα χιλιάδες (30.000) βιβλία, πολλά σπάνιων εκδόσεων, που αποτελούν πλέον περιουσία του υπουργείου Παιδείας.
Οι εργαζόμενοι αποχωρούν με πίκρα και ανησυχία για το μέλλον της έκδοσης και διανομής των σχολικών βιβλίων. Ζήσανε τη φετινή χρονιά, τη χειρότερη από ιδρύσεως του Ο.Ε.Δ.Β., που τα βιβλία στάλθηκαν με τεράστια καθυστέρηση, που τα λάθη και οι παραλείψεις των ιθυνόντων στοίχησαν εκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες, προάγγελος των όσων πρόκειται να επακολουθήσουν τη φετινή χρονιά, που εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ χειρότερη από κάθε πλευρά. Οι εργαζόμενοι αποχαιρετούν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα για την πολύχρονη συνεργασία και υπόσχονται να συνεχίσουν τον αγώνα για μία ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ στην υπηρεσία του λαού. Η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής ελπίζει να μην ξεχασθεί και ονειρεύεται τη μέρα που σε μία Ελλάδα ελεύθερη και απαλλαγμένη από δανειστές - επιτηρητές - τροϊκανούς, θα ξανακληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της για την εκπαίδευση των μαθητών»

1 σχόλιο:

Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας είπε...

Μήπως το «R.I.P.» (Rest in Peace, δηλαδή Αναπαύσου εν Ειρήνη) ταιριάζει σήμερα στην ανοχή που εξακολουθεί να δείχνει ο εργαζόμενος προς τους δυνάστες του; Γνωστοί οι λόγοι αυτής της συμπεριφοράς του, αλλά αύριο δεν θα είναι το μνήμα του ΟΕΔΒ (της κοινωνικής ασφάλισης, της Υγείας, της Παιδείας, των ατομικών ελευθεριών κ.λπ.) που θα γράφει «R.I.P.», θα είναι το μνήμα του ίδιου του εργαζόμενου. Δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία η κατάργηση του ΟΕΔΒ. Προηγήθηκε η δαιμονοποίηση του δημόσιου τομέα και η θεοποίηση του ιδιωτικού. Έγινε καραμέλα στα χείλη των εργαζομένων, δυστυχώς, η κουβέντα για τους «χαραμοφάηδες» στο Δημόσιο, για τα «λαμόγια», για τους «κοπρίτες» κ.τ.ό. Κι όμως, στον ΟΕΔΒ το μέσο κόστος ενός βιβλίου είναι 70 λεπτά! Όσο 10(;) φωτοτυπίες! R.I.P.! Δεν βαρυέσαι!
«μία Ελλάδα ελεύθερη και απαλλαγμένη από δανειστές - επιτηρητές - τροϊκανούς»: καλύτερα: μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, απαλλαγμένη από το εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού, μια Ελλάδα σοσιαλιστική.

Για το νέο πετσόκομμα στις συντάξεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πριν ένα μήνα η τωρινή Υπουργός Εργασίας, στηρίζοντας το νόμο-λαιμητόμο του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου, ανέφερε στη Βουλή πω...