Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Σκεφτείτε να υπήρχε Λαϊκή Εξουσία.

Δε θα σταθώ στο τι είναι ο Τσάβες και  ποιος είναι ο ρόλος του. Ανεβάζω αυτό το κείμενο σαν απάντηση στο τι θα μπορούσε να καταφέρει η λαϊκή εξουσία.  Αν ο Τσάβες μπορεί να παρέχει στο λαό του αυτά, σκεφτείτε σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με πολύ μεγαλύτερες παραγωγικές δυνατότητες, με εργατικό και επιστημονικό δυναμικό  πολύ καλύτερο  και  με όλα τα μέσα παραγωγής στα χέρια του λαού, με 0% ανεργία ...με ...με...με.. τι θα μπορούσε να προσφέρει  η λαϊκή εξουσία στο λαό.

Αναδημοσίευση από Sierra Maestra

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 32,25% στην Βενεζουέλα το 2012 

venezuelanalysis.com, Yannis Tsal


Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε το Σάββατο αύξηση 32,25% στον κατώτατο μισθό. Όπως εξήγησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, η αύξηση αυτή θα δοθεί σε δύο φάσεις. Αύξηση 15% από την 1η Μάη, δηλαδή από 1548 Μπολίβαρ (360 δολάρια) σε 1780 Μπολίβαρ (414 δολάρια) και επιπλέον αύξηση 15% από 1η Σεπτέμβρη, φτάνοντας στα 2048 Μπολίβαρ (476 δολάρια). Έτσι η συνολική αύξηση φτάνει το 32,25%.
Μετά από αυτή την αύξηση η Βενεζουέλα θα έχει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στη Λατινική Αμερική. Αν ληφθούν υπόψη και τα εγγυημένα κουπόνια τροφίμων, τα οποία φτάνουν τα 977 Μπολίβαρ ή 223 δολάρια, το κατώτατο εισόδημα φτάνει σχεδόν τα 700 δολάρια για τους επίσημα καταγραμμένους εργαζόμενους στην Βενεζουέλα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει σκοπό να υπερβεί τον δείκτη πληθωρισμού, που ήταν 27,6% το 2011 με στόχο μεταξύ 20-23% για το 2012 (έκλεισε στο 3,5% για το πρώτο τρίμηνο).

Ο Τσάβες δήλωσε ότι η αύξηση των μισθών θα κοστίσει στην Βενεζουέλα περίπου 20 εκ. Μπολίβαρ (4,6 εκ. δολάρια), τα οποία θα προέλθουν από τα εισοδήματα από το πετρέλαιο και την φορολογία. «Το άλμα προς τα μπρος για τους εργάτες είναι μέρος του σχεδίου αναδιανομής του εθνικού πλούτου για να επιτύχουμε ουσιαστική ισότητα», όπως είπε.

Η αύξηση θα ωφελήσει περίπου 3,9 εκ. δημόσιους υπαλλήλους καθώς και ιδιωτικούς υπαλλήλους και 2,5 εκ. συνταξιούχους μέσω προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης και μέριμνας. Τα περισσότερα συνδικάτα εμφανίστηκαν ικανοποιημένα από τις αυξήσεις.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας παρέθεσε ακόμα στοιχεία που δείχνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στην επίσημη οικονομία έχει μειωθεί από 65% το 1999, όταν ξεκίνησε η διακυβέρνησή του, σε 21% το 2010.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Βενεζουέλας, η ανεργία έκλεισε στο 9,2% τον Φεβρουάριο. Από τους απασχολούμενους το 41% αντιστοιχεί στην ανεπίσημη οικονομία, από 55% όταν ο Τσάβες ανέλαβε την προεδρία.

ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ!
ΞΥΠΝΑ!
ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: