Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Συρία: Λεηλατείται η πολιτιστική κληρονομιά της

Εκτός από πεδίο άγριου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με θύμα καταρχήν το λαό της, η Συρία, όπως αναμενόταν άλλωστε, έχει μετατραπεί και σε αρχαιοκαπηλικό «κελεπούρι». Αλλωστε διαθέτει σημαντική αρχαιολογική και ιστορική κληρονομιά, με την πρωτεύουσά της τη Δαμασκό να είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Εξι τόποι της αρχαίας πόλης της Δαμασκού, η Μπόσρα, το Χαλέπι, η Παλμύρα, το Κρακ των Ιπποτών και το Καλάατ Σάλαχ ελ-Ντιν, αρχαία χωριά στη βόρεια Συρία, είναι ενταγμένα στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco.

Οπως προκύπτει από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται τοπικές «πηγές», εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, με την αρχή των συγκρούσεων, οι αρχαιολογικοί θησαυροί της χώρας εκτέθηκαν σε λεηλασίες και καταστροφές, κυρίως στην αρχαία πόλη της Παλμύρας και τα ελληνο-ρωμαϊκά ερείπια της Απάμειας, που περιλαμβάνονται στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Σημειώνεται δε ότι «οι περισσότερο εκτεθειμένες ζώνες είναι όσες βρίσκονται εκτός ελέγχου του καθεστώτος, όπου μουσεία, μνημεία και χώροι ανασκαφών γίνονται στόχος λεηλασιών».
Σύμφωνα με την υπεύθυνη των μουσείων της Συρίας, Χίμπα ελ Σάχελ, «εδώ και τρεις ή τέσσερις μήνες, οι λεηλασίες έχουν πολλαπλασιαστεί. Εχουμε λάβει βιντεοταινία που δείχνει ανθρώπους που αποσπούν με εργαλεία ψηφιδωτά στην Απάμεια και στην Παλμύρα γίνονται πολλές παράνομες ανασκαφές». Η άλλη πλευρά κατηγορεί τη συριακή κυβέρνηση ότι αρχαιολογικοί χώροι, κυρίως το Καλάατ αλ-Μάντικ, ερείπια μεσαιωνικής πόλης, και η Απάμεια, βομβαρδίστηκαν από το συριακό στρατό σε επιχειρήσεις ανακατάληψης.
Οι συριακές αρχές έχουν αποσύρει ήδη μεγάλο αριθμό εκθεμάτων από τα μουσεία και σχεδιάζουν να τα τοποθετήσουν στην Κεντρική Τράπεζα για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τη διευθύντρια των μουσείων της Συρίας.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: