Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Το κεφάλαιο κερδίζει και στην κρίση

 Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη
Είναι γεγονός ότι η πολιτική των κυβερνήσεων από την έναρξη της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης μεταφέρει στις πλάτες της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων τις συνέπειές της, προκειμένου να βγει όσο γίνεται πιο αλώβητο το κεφάλαιο απ' αυτήν. Βεβαίως, οι εργαζόμενοι ζουν ήδη αυτές τις συνέπειες, που έχουν κάνει τη ζωή τους κόλαση. Ορισμένα στοιχεία όμως που αποδεικνύουν αυτή την πραγματικότητα έχουν τη σημασία τους. Για παράδειγμα, η ανεργία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ξεπέρασε το 1.084.668, ενώ η πραγματική υπολογίζεται στα 1,5 εκατομμύρια ανέργους. Οι μισθοί έχουν φτάσει στα 430 ευρώ ο κατώτατος και για τους νέους κάτω των 25 ετών στα 390 ευρώ, ενώ με βάση τον πρόσφατο νόμο για τις συμβάσεις και την τρίμηνη μετενέργεια και με δεδομένο το νόμο επίσης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις μπορεί να μειωθούν μισθοί σε κλάδους έως και 50%. Ταυτόχρονα, θερίζει η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, οι ατομικές συμβάσεις κλπ.
Την ίδια ώρα βεβαίως το κεφάλαιο συνεχίζει να κερδοφορεί. Για παράδειγμα, το 2008 ενώ η διατροφική ικανότητα της λαϊκής οικογένειας μειωνόταν, σύμφωνα με έρευνα της ICAP, οι αλευροβιομηχανίες είχαν αύξηση κερδών κατά 57,4% και αύξηση τζίρου 27,3%. Η «Ελληνική Χαλυβουργία», που θέλει να επιβάλει μείωση μισθών και εκ περιτροπής εργασία, μέχρι το 2008 είχε κέρδη 550 εκατ. ευρώ.

***
Αλλά ας δούμε και τα στοιχεία των επόμενων χρόνων. Στο 9μηνο του 2009, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες σημείωσαν κέρδη 8,6 δισ. ευρώ. Η Marfin Popular Bank είχε 143,9 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα 1,01 δισ. ευρώ, η Eurobank 280 εκατ. ευρώ. To 2009 πάνω από το 77% του ΑΕΠ κατέληξε στους μεγαλοεργοδότες (από τα 237 δισ. ευρώ, τα 184,1 δισ. ευρώ). Τη διετία 2008-2009 η EE έδωσε μέσω «πακέτων στήριξης» στις ευρωπαϊκές τράπεζες 4,13 τρισ. ευρώ.
Το 2010 οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις είχαν κέρδη 7,3 δισ. ευρώ.
Αλλο παράδειγμα, η «Frigoglass», που στο όνομα της κρίσης προχώρησε με το πρόσχημα της «εθελούσιας εξόδου» σε 93 απολύσεις, στο τρέχον 9μηνο τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 192,2% (από τα 6,5 εκατ. ευρώ στα 19 εκατ. ευρώ).
Ταυτόχρονα έγιναν επενδύσεις στα Βαλκάνια 14 δισ. ευρώ και με κρατική επιδότηση, κλείνοντας πολλά εργοστάσια μεταποίησης στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Το 2011 οι Ελληνες εφοπλιστές εμφανίζονται πρώτοι στην παγκόσμια ναυτιλία. Μάλιστα, το 2010 είχαν ποσοστό 15,96, ενώ το 2011 έφτασαν στο 16,17%. Ακολουθούν οι Ιαπωνία, Κίνα, Γερμανία, Νότια Κορέα. Το 2011 επένδυσαν 11 δισ. δολάρια για νέα πλοία στα ναυπηγεία της Κίνας και της Νότιας Κορέας. Οι λιγότερες παραγγελίες νεότευκτων πλοίων οφείλονται στο ότι έχουν στρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον τους σε πιο εξειδικευμένα και ακριβά πλοία, όπως αυτά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, υγροποιημένου φυσικού αερίου και σε πλωτά όπως οι θαλάσσιες εξέδρες γεώτρησης. Επίσης στο α' τρίμηνο του 2012 έκαναν νέες παραγγελίες πλοίων αξίας 1,6 δισ. δολαρίων.
Οι τράπεζες μέχρι το 2011 έχουν επιδοτηθεί από το κράτος με 60 δισ. ευρώ, ενώ από την έναρξη της κρίσης το 2008 το κράτος έχει αποφασίσει τη χορήγηση εγγυήσεων ύψους 155 δισ. ευρώ.
***
Τώρα τα αστικά κόμματα και η ΕΕ μιλούν για εκταμίευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ που θα επενδυθούν, θα υπάρξει ανάπτυξη, θα αντιμετωπιστεί η ανεργία. Μεγάλο ψέμα. Μιλούν για έργα υποδομής, πράσινη ενέργεια κλπ. Λένε μάλιστα ότι θα εξασφαλίσουν 60.000 θέσεις εργασίας. Μέχρι τα 1,1 εκατομμύρια ανέργους; Οι υπόλοιποι πού θα βρουν δουλειά; Λένε ότι θα εφαρμόσουν προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Στα πάνω από 10 χρόνια που τα εφαρμόζουν, γιατί η ανεργία αντί να μειώνεται αυξάνεται; Γιατί και προ κρίσης αυξανόταν; Λένε επίσης ότι θα ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μα αυτές βάζουν μαζικά λουκέτο λόγω ανταγωνισμού με τα μονοπώλια και λόγω κρίσης. Επενδύσεις θα γίνουν από τα μονοπώλια επιλεκτικά με κριτήριο το κέρδος!
Να γιατί λέμε, στις εκλογές κάτω τα αστικά κόμματα, με πανίσχυρο ΚΚΕ, για να ισχυροποιηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα στη σύγκρουσή του με τα μονοπώλια, στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου θα κοινωνικοποιήσουμε τα μονοπώλια, θα αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την ΕΕ, θα διαγράψουμε μονομερώς το χρέος, με εργατική λαϊκή εξουσία.

Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: