Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Τέτοιο σχολείο θέλουν!


Το Δημοτικό σχολείο Λίνδου, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και τοπικοί σύλλογοι διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Βιώσιμος τουρισμός και Παιδεία». Και όλο αυτό σε αγαστή συνεργασία με την Ένωση ξενοδόχων Ρόδου!
Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι η εφαρμογή στην πράξη του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το υπουργείο Παιδείας ακολουθώντας πιστά τις εντολές της ΕΕ, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των πολυεθνικών, το σχολείο ΑΕ. Το σχολείο που θα οφείλει να είναι ελκυστικό στους επιχειρηματίες για να επενδύσουν σ’ αυτό και που θα αξιοποιείται για να «αυγαταίνουν» τα κέρδη των επίδοξων ευεργετών.
Το κυριότερο είναι όμως ότι στοχεύουν στο μυαλό των παιδιών. Το νέο σχολείο θα είναι αυτό που θα εξασφαλίσει πειθήνιους εργαζόμενους, που θα ξέρουν λίγα, θα ζητούν ακόμα λιγότερα και θα σκύβουν υπάκουα το κεφάλι στις διαταγές του κεφαλαίου.
Τέτοιο στόχο έχει και μια τέτοια εκδήλωση, όπως αυτή του Δημοτικού σχολείου Λίνδου, το οποίο – καθόλου τυχαία - έχει αποδεχτεί την αυτοαξιολόγηση και παίζει πρωτοπόρο ρόλο στην εφαρμογή των νέων μέτρων για την εκπαίδευση.
Αναρωτιόμαστε: Τι θα πουν όλοι άραγε οι ξενοδόχοι στα παιδιά και στους γονείς τους για τον τουρισμό και την ανάπτυξή του; Μήπως ότι τη στιγμή που ο τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία στο νησί μας, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι από πέρσι; Μήπως ότι οι ξενοδόχοι σκοπεύουν φέτος να ρίξουν τους μισθούς στα 500 ευρώ; Ότι απασχολούν μαθητευόμενους με ακόμα λιγότερα; Ότι, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πλήττονται βάναυσα από τον καταιγισμό μέτρων, οι ξενοδόχοι απολαμβάνουν προνόμια όπως επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και εργαζόμενους που θα πληρώνονται με ΕΣΠΑ;
Αυτό λοιπόν είναι το νέο σχολείο. Αυτό εννοούν όταν λένε σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία. Και για να εξασφαλίσουν ότι τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί θα συμμορφωθούν «προς τας υποδείξεις» θέλουν βεβαίως να εφαρμόσουν και την αξιολόγηση.
Τα μέτρα αυτά, όπου εφαρμόστηκαν, οδήγησαν σε σχολεία πολλών ταχυτήτων.  Στη βάση αυτή θα γίνεται και η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων. Με τέτοιου είδους μέτρα στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, έχει κλείσει μεγάλος όγκος σχολείων σε φτωχές λαϊκές περιοχές. Τα σχολεία ωθούνται στην αναζήτηση χορηγών για να εξασφαλίσουν πόρους! Διαμορφώνουν ακόμα και διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα από περιοχή σε περιοχή. Τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού θα δεχτούν συντριπτικό χτύπημα!
Σε αυτή τη βάση, εκπαιδευτικοί-γονείς-μαθητές-εργαζόμενοι να απαντήσουμε σαν μια γροθιά:
Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία!

Πηγή: ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: