Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Εριξαν στις πιάτσες το «πάκο» της ... Ελλάδας

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη

Motion Te
Μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πραγματικότητα διαμορφώνεται στις πιάτσες τοξικομανών της Αθήνας, όπου εδώ και ένα χρόνο έχει «πέσει» ένα πολύ φτηνό ναρκωτικό, γνωστό ως «σίσα», το οποίο προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο και σε ζωτικά όργανα, καθώς στη συγκεκριμένη μεθαμφεταμίνη έχουν ανιχνευθεί, μεταξύ άλλων, υγρά μπαταρίας αυτοκινήτου, ποντικοφάρμακο κ.ά. Τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι σ' αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις στο πρόβλημα των ναρκωτικών κρούουν τα στοιχεία για τη μεγάλη εξάπλωση της νέας επικίνδυνης ουσίας: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ (148 άτομα ρωτήθηκαν σχετικά κατά την περίοδο: Ιούνιος - Σεπτέμβριος, 2011), το 68,5% κάνει περιστασιακή χρήση ΣΙΣΑ και το 30,4% παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα υποκατάστασης». Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), όπου επίσης καταγγέλθηκε ότι συνθετικά κανναβινοειδή κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα μας, σε περίπτερα κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.
Οτι γέμισαν ξαφνικά οι πιάτσες με ένα άκρως επικίνδυνο ναρκωτικό, πολύ φτηνό (1-3 ευρώ η δόση), το οποίο εμφανίζεται αποκλειστικά και μόνο στη χώρα μας, μόνο τυχαίο δεν είναι. Είναι φανερό ότι καθοδηγούμενα στη χώρα μας έχει ήδη πέσει ο «εξολοθρευτής των φτωχών», το «πάκο» της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι στην Αργεντινή το 2001, στο απόγειο της κρίσης, οι δρόμοι κατακλύζονται από ένα φθηνό ναρκωτικό γνωστό ως «πάκο», ή αλλιώς «κλέφτης του μυαλού», «εξολοθρευτής των φτωχών». Και όπως ανέφεραν φορείς της χώρας που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση: «Στόχος ήταν να εξολοθρευτεί μια ολόκληρη γενιά εφήβων και νέων που δε θα είχε δουλειά, δε θα είχε θέση στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, δε θα είχε δυνατότητες να ενταχθεί με κανέναν τρόπο με τον οποίο οι γενιές καταλαμβάνουν το χώρο τους στην κοινωνία (...) Το "πάκο" είναι αναγκαίο για να εδραιώσει τον αποκλεισμό και να εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν χιλιάδες και εκατομμύρια υγιείς και σκεπτόμενοι νέοι που θα θέσουν μια διαφορετική κοινωνία»...
Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι, το ίδιο αναπόφευκτη είναι και η συστράτευση σ' ένα ευρύ αντιναρκωτικό μέτωπο που θα παλεύει ενάντια στις αιτίες που γεννούν και στους ιδεολογικούς μηχανισμούς που αναπαράγουν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης. Οι άνθρωποι που νοιάζονται για το μέλλον αυτού του τόπου και αγωνίζονται καθημερινά γι' αυτό, να αναδείξουν σε υψηλής προτεραιότητας την πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, να συμπαρασύρουν σε αυτή τα νιάτα της χώρας. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: