Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Τα δύσκολα είναι μπροστά


Πώς έγινε και η Γερμανία από παράδειγμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης - πρότυπο για την αντιμετώπιση του κομμουνισμού - να παρουσιάζεται, τελικά, σαν το μαύρο πρόβατο μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών, τόσο που να χρειάζεται ξανά μια «ιερή συμμαχία» για την αντιμετώπισή της, την τρίτη κατά σειρά, όπως γράφουν;
Για να απαντήσεις δεν αρκεί να μιμηθείς τον Κλίντον που ψάχνοντας ατάκα για τα μέσα ενημέρωσης είπε το γνωστό «είναι η οικονομία ηλίθιε» (ούτε βέβαια να μιμηθείς καρικατούρες της φράσης του Κλίντον).
Κανείς δεν είναι τόσο ηλίθιος που να μην καταλαβαίνει ότι είναι η οικονομία το θέμα. Χρειάζεται, όμως, και κάτι ακόμα.

***
Ορισμένοι βγάζουν μπιμπίκια όταν το ΚΚΕ εκτιμά ότι η Ελλάδα μετέχει στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα - έστω και από υποδεέστερη θέση. Μ' αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, το μονοπωλιακό κεφάλαιο της χώρας μας έρχεται να ομολογήσει πως μετέχει στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα και ότι η θέση του στην αλυσίδα είναι ανάλογη με τη θέση της Κύπρου στην αλυσίδα. Το κρατάμε, απλά, ως σημείωση. Οπως ελπίζουμε ότι το κρατάνε και εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στην Κύπρο για να μπορούν να ερμηνεύουν τις εξελίξεις, όχι σαν ένα κακό της μοίρας, ή έναν κακό χειρισμό που αύριο θα διορθωθεί, αλλά σαν βάση της ανάλυσης που είναι αναγκαία για να ξέρεις ποιον έχεις απέναντι και άρα για τι πράγμα πολεμάς.
***
Διάλειμμα: Ολα καλά! Κοιτάς την Κύπρο και ξεχνιέσαι. Αλλοι έχουν τώρα το πρόβλημα, λες...
Παρά την πρόσκαιρη κακοκαιρία που προβλέπει η Μετεωρολογική, το πολύ κακό πέρασε, οι μέρες μεγαλώνουν, το κρύο είναι πίσω, συνηθίσαμε να ζούμε με τα στοιχειώδη, συνήθισαν και οι τράπεζες στο γεγονός ότι κανένας δεν πληρώνει γιατί πολύ απλά δεν έχει να πληρώσει, θα συνηθίσει και η εφορία.
Μετά θα ξυπνήσουμε. Γιατί ο κοινωνικός χειμώνας όχι μόνο παραμένει εδώ αλλά και γίνεται όλο και πιο βαρύς. Το μαρτυρούν οι εξελίξεις και στην Κύπρο. Το ομόφωνο σχέδιο που συμφωνήθηκε δηλώνει απλά ότι θα πληρώσουν ακριβά τη διάσωση του τραπεζικού κεφαλαίου οι εργαζόμενοι. Οπως εδώ το «κούρεμα» το πλήρωσαν ακριβά τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι κι εκεί θα το πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά καθώς στον ντορβά μπαίνει όλο το ταμείο τους. Συν τα αποθέματα χρυσού, συν κάθε περιουσιακό στοιχείο του κυπριακού κράτους, το τίμημα παραείναι βαρύ.
***
Κάπως έτσι, νωρίτερα απ' ό,τι περίμεναν πολλοί, έχουμε μια επανάληψη στην πράξη του γνωστού παραμυθιού με το λαγό και τη τίγρη. Στο παραμύθι όλα λήγουν καλά όταν εμφανίζεται η τίγρης κι ο λαγός το ρίχνει στο καλαμπούρι. Στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπάρχει καλαμπούρι για να δοθεί λύση.
Με τον κυνισμό που τον διακρίνει ο Στουρνάρας δήλωνε προχτές το βράδυ ότι οι Κύπριοι έχουν μόνο μερικές ώρες στη διάθεσή τους. Χτες το μεσημέρι, πράγματι, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι κατέληξαν σε μια θέση που μοιάζει με καλαμπούρι για όσους ασχολούνται με τα οικονομικά. Κοντός ψαλμός ως την επόμενη Δευτέρα, όπου παράλληλα με τις ελληνικές σημαίες στις παρελάσεις θα κυματίζουν και οι αποφάσεις για την Κύπρο, θα έχει δηλαδή εμφανιστεί η τίγρης στην πιάτσα και θα έχει αποκατασταθεί η τάξη, δηλαδή θα έχει κάτσει κάθε καπιταλιστής στον πάγκο του. Κάποιοι θα χάσουν, άλλοι θα κερδίσουν.
***
Ισως, όμως, τα πράγματα να μην είναι τόσο τραγικά όσο τα περιγράφει ο αναλυτής στην «Ημερησία», ο οποίος επιμένει εδώ και καιρό στο σενάριο ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος. Μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ απλά. Να έχει γίνει τόσο πολύ κιμάς το μυαλό των ανθρώπων που να μην μπορούν να δουν τον αντίπαλο, να γίνονται, δηλαδή, κρέας για τα κανόνια κι ακόμα να προσκυνάνε το χέρι που τους οδηγεί στην ήττα.
***
Σε κάθε περίπτωση τα δύσκολα είναι μπροστά.
 Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: