Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Οι ΗΠΑ χάνουν τις «πρωτιές» στην παγκόσμια οικονομία


Την καυτή ανάσα των αναδυόμενων οικονομιών αισθάνονται οι ΗΠΑ που χάνουν την πρωτιά σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Διατηρούν, βεβαίως, τον τίτλο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, με ετήσιο ΑΕΠ περίπου 15 τρισεκατομμύρια δολάρια, όμως η δεύτερη Κίνα με ΑΕΠ περίπου 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κινείται απειλητικά, αφού υπολογίζεται ότι με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ πριν το 2027. Υπενθυμίζουμε ότι το 2009 η Κίνα εκθρόνισε από τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας οικονομίας την Ιαπωνία μετά από σαράντα χρόνια.
Το τελευταίο τρίμηνο είχαμε ανακατατάξεις στο παγκόσμιο εμπόριο και στον ενεργειακό τομέα.
ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ του Φεβρουαρίου μεταδόθηκε η είδηση ότι η Κίνα αναδείχθηκε το 2012 στην πρώτη εμπορική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το σύνολο των εμπορικών της συναλλαγών με το εξωτερικό υπερέβη το αντίστοιχο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής υπηρεσίας διαχείρισης τελωνείων, το άθροισμα των εισαγωγών και των εξαγωγών του ασιατικού οικονομικού γίγαντα έφθασε το 2012 στα 3,877 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το αντίστοιχο της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ήταν 3,82 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Oπως, όμως, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα δίνοντας έμφαση στη σημασία αυτής της διαφοράς, την ίδια στιγμή η αμερικανική οικονομία είναι σχεδόν διπλάσια εκείνης της Κίνας.
Ομως και στην αρχή αυτής της βδομάδας έγινε γνωστό ότι το Δεκέμβρη η Κίνα εκτόπισε τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση παγκοσμίως σε εισαγωγές πετρελαίου. Τη θέση αυτή κατείχαν οι ΗΠΑ επί 40 χρόνια.
Η ηχηρή είδηση προήλθε από την αμερικανική Υπηρεσία Ενημέρωσης για την Ενέργεια (ΕΙΑ), που έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Δεκέμβρη, καθώς αυτά φέρουν τις κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου στα 6,12 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι εισαγωγές των ΗΠΑ περιορίστηκαν στα 5,98 εκατ., καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών.
Η εικόνα συμπληρώνεται από την είδηση που μεταδόθηκε στις 8 Mάρτη και σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ έχασαν την πρώτη θέση από τη Βραζιλία στις εξαγωγές αραβόσιτου.
ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΑΣΑΝ την πρωτοκαθεδρία τους στις εξαγωγές αραβόσιτου μετά από τρία συνεχόμενα έτη που υπήρξε μείωση της συγκομιδής τους, παραχωρώντας σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς στη Βραζιλία, η οποία κατάφερε να διπλασιάσει την παραγωγή αραβοσίτου από το 2005. Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, που δημοσιοποιήθηκε το Φλεβάρη, κατά την περσινή εμπορική περίοδο, που έληξε στις 30 Σεπτέμβρη, η Βραζιλία κατάφερε να διπλασιάσει τις εξαγωγές της σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που τελικά έφτασαν στους 24,5 εκατ. τόνους, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές των ΗΠΑ, λόγω της μειωμένης παραγωγής που υπήρξε, σημείωσαν σημαντική πτώση, κατά -38%, φτάνοντας τους 24 εκατ. τόνους.
Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: