Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Γερμανία: Κόμμα με «γραμμή Αλαβάνου»


Οι επιδιώξεις μιας μερίδας της γερμανικής πλουτοκρατίας βρήκαν πολιτικό επιστέγασμα στη δημιουργία νέου γερμανικού κόμματος, με το όνομα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και βασικό σύνθημα: «Να ξεμπερδεύουμε με το ευρώ». Το νέο κόμμα, που είχε χτες την πρώτη του συνεδρίαση, συστήθηκε από δεκάδες γνωστούς επιχειρηματίες και πανεπιστημιακούς, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της IBM Europa και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Χανς-Ολαφ Χένκελ και άλλοι επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί και οικονομολόγοι. 

Ο βασικός στόχος που διατυπώνει το κόμμα αυτό είναι «η διάλυση του ευρώ προς όφελος των εθνικών νομισμάτων ή μικρότερων νομισματικών ενώσεων», όπως π.χ. η δημιουργία «ευρώ του Βορρά» και «ευρώ του Νότου». Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Tns-Enmid για το περιοδικό Focus, το 26% των Γερμανών θα έβλεπαν θετικά ένα κόμμα με αίτημα την έξοδο από το ευρώ. Το νέο αυτό κόμμα ετοιμάζεται να συγκεντρώσει υπογραφές για να συμμετάσχει στις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβρη. 

Στη χώρα μας το Μέτωπο του Α. Αλαβάνου, άλλες δυνάμεις, οικονομολόγοι καθώς και διάφορες ομάδες ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Λαφαζάνης, εκφράζουν παραπλήσιες θέσεις. Έχει σημασία γι’ αυτό να γίνεται ολοκληρωμένη συζήτηση μέσα στο λαό για την ΕΕ.
Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο, όπου επισημαίνεται (Θέση 28, Δ) ότι «στόχοι όπως η ρήξη με την ΕΕ, όταν προβάλλονται αποσυνδεδεμένοι από την πάλη για την εξουσία, χάνουν τον ταξικό τους χαρακτήρα, μπορούν – ειδικά στις σημερινές συνθήκες που η ΕΕ βιώνει κλονισμό της συνοχής της – να ενσωματωθούν σε αστικές επιδιώξεις. Ο στόχος της εξόδου από την Ευρωζώνη ή και από την ΕΕ έχει ταξικό χαρακτήρα από την πλευρά μερίδας της αστικής τάξης που θέτει ζήτημα αναπροσανατολισμού των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της χώρας. Η γενική αντιμνημονιακή γραμμή οδηγεί ουσιαστικά το εργατικό κίνημα κάτω από τη σημαία τμήματος της αστικής τάξης, υπηρετεί τα δικά της συμφέροντα».

902.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: