Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Σινιάλο για πογκρόμ απολύσεων στο δημόσιο


Ψηλά στην ατζέντα το πρόγραμμα μείωσης του «υπερτροφικού δημοσίου», στη συνεδρίαση της Δευτέρας
Το πρόγραμμα αποχώρησης χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς και η νέα φορολογική μεταρρύθμιση, περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι οι δεσμεύσεις του μνημονίου για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και νέες άγριες φοροεπιδρομές, θα υλοποιηθούν μέχρι τέλους, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά με το τέχνασμα της «κινητικότητας».

Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι στο τραπέζι του Γιούρογκρουπ θα βρεθεί «η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», με έμφαση στην επιτάχυνση του προγράμματος μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και τη «φορολογική μεταρρύθμιση», που σημαίνει ένταση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, με ταυτόχρονη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου.
Δίνοντας στο στίγμα των πραγματικών προθέσεων κυβέρνησης - ΕΕ, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης χαρακτήρισε «υπερτροφικό» το ελληνικό δημόσιο και τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να προταθούν άλλα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδια στελέχωσης των βασικών υπουργείων ώστε να ταυτοποιηθούν οι περιττές θέσεις. Με βάση αυτά τα σχέδια οι αρχές πρέπει να αρχίσουν με τις αποχωρήσεις του προσωπικού», είπε ωμά, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά πογκρόμ μαζικών απολύσεων στο δημόσιο.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το μνημόνιο προβλέπει οι ελληνικές αρχές να καταρτίσουν οργανογράμματα ανά υπουργείο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, δηλαδή να τεθούν οι στόχοι για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.
Ασκησε μάλιστα κριτική στη δημαγωγική στάση της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας: «Γνωρίζω ότι ένα μικρό κόμμα της συμπολίτευσης έχει πολύ αρνητική στάση σε σχέση με οποιαδήποτε απόλυση από το δημόσιο. Αν αντιδράς σε όλες τις απολύσεις σε ένα τόσο υπέρογκο δημόσιο τομέα και αντιτίθεσαι σε οποιαδήποτε υποχρεωτική αποχώρηση, τότε δρας ανεύθυνα. Κανένας που είναι στα καλά του δεν επιθυμεί να πρέπει να δικαιολογήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα για να μη γίνουν απολύσεις, το βρίσκω ανεξήγητο και ακατανόητο».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: