Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η ηθελημένη στραβομάρα της ΑΥΓΗΣ


Του Μιλτιάδη Κόκκινου
Όταν έχεις κάνει την προβοκάτσια, τη διαστρέβλωση και την παραποίηση των Θέσεων του ΚΚΕ επιστήμη, τότε είναι φυσιολογικό να καταλήγεις σε συμπεράσματα σαν και αυτό που κατέληξε η ΑΥΓΗ, με αφορμή σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ που αναφερόταν στο ψευτοδίλημμα για το λαό μέσα ή έξω από ευρώ.
Το σχόλιο του ΚΚΕ έκανε λόγο για εκβιαστικό δίλημμα που αφορά τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων της ελληνικής πλουτοκρατίας και όχι το λαό που πλήττεται από την ενιαία βάρβαρη πολιτική εξαθλίωσης και χρεοκοπίας. Μιλούσε για όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει όπως είναι, μπορεί χώρες να αποχωρήσουν ή ακόμη και να διασπαστεί. Και ότι η λύση για το λαό βρίσκεται στην αποδέσμευση από την ΕΕ, συνοδευόμενη απαραίτητα με ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία και το λαό πρωταγωνιστή. Διαφορετικά, εντός ή εκτός ευρώ, θα είναι έρμαιο των επιλογών του κεφαλαίου και των πολιτικών δυνάμεων που το υπηρετούν. Η ΑΥΓΗ σε αυτό το σχόλιο ανακάλυψε ότι «το ΚΚΕ είναι υπέρ του ευρώ, αλλά κατά της ΕΕ». Η προβοκάτσια σε όλο της το μεγαλείο!!!

Το ΚΚΕ έχει από χρόνια κρυστάλλινη και συγκροτημένη θέση. Μιλάει για αποδέσμευση συνολικά από την ΕΕ, συνεπώς και από τη νομισματική ένωση, δηλαδή το ευρώ. Ας μας πει η ΑΥΓΗ πώς γίνεται να είσαι υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ, αλλά όχι από το νόμισμά της, όπως λένε ότι είναι το ΚΚΕ. Αυτά μόνο στο φαντασιακό κόσμο της ΑΥΓΗΣ και του ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνουν, που θέλουν να κρύψουν τις δικές τους κραυγαλέες αντιφάσεις τύπου «εκτός τρόικα, αλλά μέσα στο ευρώ και την ΕΕ» ή «διαπραγμάτευση υπέρ του λαού μέσα στην ΕΕ», λογικές που ναυάγησαν στην Κύπρο και με τις οποίες προσπαθούν να κοροϊδέψουν και εγκλωβίσουν λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις.
Τι όμως λέει το ΚΚΕ σε σχέση με το δίλημμα μέσα ή έξω από το ευρώ; Ότι αυτό εκφράζει διλήμματα τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου και αστικών τάξεων άλλων χωρών (π.χ. για έξοδο από το ευρώ μιλάει και ο Γκρίλο, στη Γερμανία ιδρύθηκε κόμμα βιομηχάνων με τέτοιο σύνθημα) και δε συνιστά βεβαίως ριζοσπαστική ή φιλολαϊκή επιλογή.
Η θέση για επιστροφή στη δραχμή (που έχουν συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ) χωρίς ρήξεις με την καπιταλιστική οικονομία και την ΕΕ κλείνει το μάτι σε εκείνα τα τμήματα του κεφαλαίου που καλοβλέπουν ή προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εφόσον η κρίση και οι αντιθέσεις οξυνθούν στην Ευρωζώνη. Η επιστροφή στη δραχμή και η έξοδος από την ΕΕ, χωρίς να τίθεται το ζήτημα της εξουσίας, θα σηματοδοτούσε απλά τον επαναπροσανατολισμό των συμμαχιών της αστικής τάξης της χώρας και δεν θα έθιγε στο ελάχιστο τα βάθρα της ταξικής εκμετάλλευσης και των λαϊκών προβλημάτων, που είναι η κυριαρχία του κεφαλαίου στην οικονομία και την πολιτική εξουσία, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, που η ΕΕ βιώνει τον κλονισμό στη συνοχή της και που δίπλα στους προσωρινούς συμβιβασμούς αναπτύσσονται και φυγόκεντρες τάσεις. Όπως επίσης είναι άλλο πράγμα ο εξοβελισμός χωρών από την ΕΕ στα πλαίσια αναμόρφωσής της και άλλο πράγμα η αποχώρηση ως επιλογή της λαϊκής οργανωμένης πάλης.
Συνεπώς η έξοδος από ΕΕ - ευρώ δεν είναι από μόνη της ριζοσπαστική θέση. Αν ήταν έτσι, τότε χώρες της ΕΕ, που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο ευρώ (Βρετανία, Δανία, Σουηδία) ή ακόμη χώρες της Ευρώπης που δεν εντάχθηκαν στην ΕΕ (Νορβηγία), θα έπρεπε να θεωρούνται φιλολαϊκές. Άλλωστε, η αστική εξουσία υποχρεωτικά θα εντάσσεται σε διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, είτε σε αυτές που υπάρχουν σήμερα ή σε άλλες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, γιατί με αυτόν τον τρόπο θωρακίζει καλύτερα την εξουσία της, συμμετέχει στη διανομή και αναδιανομή των αγορών, εκμεταλλεύεται πιο αποτελεσματικά τους εργαζόμενους.
Συνεπώς, το ΚΚΕ δεν είναι ούτε με την καπιταλιστική Ελλάδα του ευρώ ούτε με την καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής, γιατί και στις δύο περιπτώσεις ο λαός θα πληρώνει την καπιταλιστική κρίση και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αλλά εκείνο που δε θέλουν ούτε στον ύπνο τους να βλέπουν οι της ΑΥΓΗΣ είναι το θέμα της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων και η εργατική εξουσία. Αυτά απεύχονται, για αυτά κάνουν ό,τι μπορούν για να μην πραγματοποιηθούν. Και επειδή είναι του αστικού τόξου, θέλουν να εμφανίσουν το ΚΚΕ ως κάτι παραπλήσιο με τα μούτρα τους.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: