Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα στην εφημερίδα «RealNews»


«Ραγδαίες εξελίξεις μπορεί να πυροδοτηθούν ανά πάσα στιγμή, καθώς η κρίση και οι αντιθέσεις βαθαίνουν στην Ευρωζώνη, αλλά το ζήτημα είναι να σφραγίσει τις εξελίξεις ο λαός και όχι να είναι θύμα των αντιθέσεων της πλουτοκρατίας». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ηΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στην στην εφημερίδα  «RealNews» της Κυριακής 31 Μάρτη.

Σε ερωτήσεις σχετικά με ένα νέο σχέδιο Ανάν, αν είναι στόχος η εκμετάλλευση της γεωπολιτικής θέσης ή των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου και πόσο επηρεάζουν τέτοιες εξελίξεις την προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού ζητήματος στο νησί, η Αλέκα Παπαρήγα επισημαίνει ότι οι επιλογές της αστικής τάξης της Κύπρου, η αποδοχή των δεσμεύσεων της ΕΕ, η εξειδίκευση τους με το μνημόνιο, η προετοιμασία εισόδου στο Νατοϊκό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» αλλά και η επιλογή ανάδειξης της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο, ανοίγουν το δρόμο για ένα νέο χειρότερο σχέδιο Ανάν  ή de facto διχοτόμηση. Προσθέτει ότι «η αποδυνάμωση της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου διευκολύνει την προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδίων που αφορούν τόσο τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, όσο και τον γεωπολιτικό έλεγχο στην περιοχή» και ότι πρέπει «ο λαός να βγάλει συμπεράσματα για την υποκρισία της κοινοτικής αλληλεγγύης και την εξαπάτηση ότι η είσοδος στην ΕΕ θα βοηθούσε στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού».
Ερωτηθείσα να ανησυχεί μήπως η κρίση μπορεί να οδηγήσει και σε πόλεμο, περιφερειακό ή και γενικότερο, η Αλ. Παπαρήγα τονίζει: «Πρέπει να συνυπολογίσουμε αφενός τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και δρόμων στην Ανατολική Μεσόγειο, και αφετέρου την αυξανόμενη δυσκολία διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που οξύνουν αυτές τις αντιθέσεις και αυξάνουν τον κίνδυνο ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή καθώς και τον κίνδυνο ενός συμβιβασμού, μιας προσωρινής "ιμπεριαλιστικής ειρήνης", σε βάρος των δικαιωμάτων ασθενέστερων λαών όπως της Κύπρου και της Παλαιστίνης».
Σχετικά με τη διακυβέρνηση ΑΚΕΛ, υπογραμμίζει πως αυτή «επιβεβαιώνει ότι οι νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας είναι αντικειμενικοί και αδυσώπητοι και δε μπορούν να αξιοποιηθούν από μια προοδευτική κυβέρνηση υπέρ των εργαζομένων, όσο καλές προθέσεις και αν έχει», εξηγώντας ότι «η διακυβέρνηση ΑΚΕΛ δεν εμπόδισε την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης στην Κύπρο, τις αρνητικές συνέπειες για το λαό, τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Αναγκάστηκε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, να πάρει σκληρά μέτρα».
Σε ερώτηση αν το κυπριακό «όχι» αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει: «Παρακαταθήκη μπορεί να αποτελέσει το "όχι" του κυπριακού λαού, αν αμφισβητήσει τις αιτίες, δηλαδή την ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που οδήγησαν εδώ. Το "όχι" της κυπριακής Βουλής ήταν "εντός των τειχών", δεν αφορούσε τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τη διατήρηση της Κύπρου ως φορολογικού παραδείσου και γι’ αυτό εξελίχθηκε σε ένα "ναι" στο αντιλαϊκό πακέτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει, τη στιγμή που η ιδέα της φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης και λύσης στα πλαίσια της ΕΕ αποδείχτηκε μια μεγάλη απάτη».
Σχετικά με το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει ότι «ραγδαίες εξελίξεις μπορεί να πυροδοτηθούν ανά πάσα στιγμή, καθώς η κρίση και οι αντιθέσεις βαθαίνουν στην Ευρωζώνη, αλλά το ζήτημα είναι να σφραγίσει τις εξελίξεις ο λαός και όχι να είναι θύμα των αντιθέσεων της πλουτοκρατίας». Για τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων, επισημαίνει ότι «είναι ένα ακόμα στοιχείο που καταδεικνύει το πόσο πολύ εξαπάτησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ριζοσπάστες, αριστερούς αλλά και πλατιά λαϊκά στρώματα προκειμένου να πάρει την ψήφο τους, να αποδυναμώσει το ΚΚΕ» και για τη συζήτηση περί συνεργασιών, ότι απέναντι στις συνεργασίες κομμάτων «το ΚΚΕ αντιτάσσει τη λαϊκή συμμαχία για να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε την πολιτική που εξαθλιώνει το λαό».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το «κεντρικό διακύβευμα» του 19ου Συνεδρίου, τονίζει ότι: «Το Συνέδριο απαντά στο πιεστικό ερώτημα του λαού για το πώς θα ανακόψουμε τον κατήφορο, ποια είναι η διέξοδος από την κρίση προς όφελός του: Με τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων, ενώνει το λαό κατά των μονοπωλίων και του καπιταλισμού στο δρόμο της αντεπίθεσης για μια νέα κοινωνία. Για αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, για μια ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Στις αποφάσεις και στη δράση μας θα ενσωματώσουμε όλες εκείνες τις προτάσεις από το δημόσιο και τον εσωκομματικό διάλογο που συμβάλλουν στη βελτίωση της δράσης μας. Το ΚΚΕ θα απορρίψει εκείνες τις απόψεις που, είτε συγκαλυμμένα είτε ανοιχτά, προτείνουν τον αφοπλισμό του ΚΚΕ».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: