Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η απορία του βούρκου


«Πώς έγινε και η Γερμανία από παράδειγμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης -πρότυπο για την αντιμετώπιση του κομμουνισμού- να παρουσιάζεται, τελικά, σαν το μαύρο πρόβατο μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών, τόσο που να χρειάζεται ξανά μια "ιερή συμμαχία" για την αντιμετώπισή της, την τρίτη κατά σειρά, όπως γράφουν; Για να απαντήσεις δεν αρκεί να μιμηθείς τον Κλίντον που ψάχνοντας ατάκα για τα μέσα ενημέρωσης είπε το γνωστό "είναι η οικονομία ηλίθιε" (ούτε βέβαια να μιμηθείς καρικατούρες της φράσης του Κλίντον). Κανείς δεν είναι τόσο ηλίθιος που να μην καταλαβαίνει ότι είναι η οικονομία το θέμα. Χρειάζεται, όμως, και κάτι ακόμα».
Αυτό ήταν το σχόλιο στη δεύτερη σελίδα του «Ρ» στις 22/3/2013. Αφορμή ήταν ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 21/3/2013. Με δεδομένη τη χρήση της φράσης του Κλίντον «It's the economy, stupid!» (1992) που χρησιμοποιείται έκτοτε ως εξήγηση διά πάσαν νόσον («"It's the economy, stupid!". Ενα σλόγκαν που έφερε την προεδρική νίκη στον Μπιλ Κλίντον το 1992 (...) Ενα ισχυρό επικοινωνιακό τέχνασμα (...) σημαντικό και επίκαιρο σήμερα στην Κύπρο», papaphotis.org) σημειώσαμε ότι για την ανάλυση αυτών που συμβαίνουν δε φτάνει να επαναλαμβάνεις τη φράση του Κλίντον, ούτε καρικατούρες της φράσης.
Το σχόλιό μας βρήκε προβοκατόρικη υποδοχή από το ...βούρκο. Στην αντιΚΚΕ ιστοσελίδα «neyrospastis» (22/3/2013), ιστοσελίδα που ασχολείται αποκλειστικά με το να γράφει βρωμιές για το «Ριζοσπάστη» διαβάζουμε: «Βρε, σαν ποιον να φωτογραφίζει ο "Ριζοσπάστης" σήμερα στη δεύτερη σελίδα του; Και ποιος έχει σειρά στις απολύσεις που όπως όλα δείχνουν θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα;». Αλλά επειδή έχει αποστολή να προβοκάρει γίνεται γελοίος. Δε ρωτάμε «τι δεν κατάλαβε ο βούρκος». Καταγράφουμε μόνο μερικά παραδείγματα «καρικατούρας της φράσης του Κλίντον»: «antinews.gr»: «Είναι η Υφεση, ηλίθιοι!», «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»:«Είναι η πράσινη οικονομία, ηλίθιε!», «Guardian»: «Είναι οι τράπεζες, ηλίθιε!», ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ (Ζέζα Ζήκου): «Είναι η Βουλή, ηλίθιε...», «CAPITAL»: «Μήπως είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε;», ΑΥΓΗ: «Είναι ο γκεμπελισμός, ηλίθιε!», «ΤΟ ΒΗΜΑ»: «Είναι η δικτατορία μας, ηλίθιε!», «eurohoops»: «Είναι η άμυνα, ηλίθιε»!, ΑΥΓΗ: «Είναι το μνημόνιο ηλίθιε!», «antennastudies»: «Είναι οι καταθέσεις, ηλίθιε». Ψιλά γράμματα θα πει κανείς για χρήσιμους ηλίθιους σαν το συγγραφέα του «neyrospastis»...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: