Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ποιον επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στη Συρία;


Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», εκπαιδευτές από μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη Βρετανία και τη Γαλλία, εκπαιδεύουν αντι-ισλαμιστές αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού σε στρατόπεδα στην Ιορδανία. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι μυστικές υπηρεσίες της Ιορδανίας συνεργάζονται με Αμερικανούς κομάντος, προκειμένου να στείλουν αρχικά 1.200 άτομα προς βοήθεια των Σύρων επαναστατών, υπό τον όρο να είναι προσεκτικά επιλεγμένοι για τα «μη ισλαμιστικά τους φρονήματα», προκειμένου να μην ενισχύονται οι τάσεις του σουνιτικού φονταμενταλισμού, που παρατηρούνται στο στράτευμα και το καθιστούν δυσκολότερα ελέγξιμο από τους ιμπεριαλιστές. Οπως γράφει το περιοδικό, υπάρχει σχεδιασμός για την αποστολή έως και 10.000 στρατιωτών που θα τεθούν άμεσα υπό τη διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Το δημοσίευμα αναφέρει πως στρατιωτικοί - είτε των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, είτε μιας ιδιωτικής εταιρείας - εκπαιδεύουν τις ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης για να εμπλακούν κυρίως σε τακτικές αντιαρματικού πολέμου, κάτι που δείχνει ότι οι αντικαθεστωτικοί θα επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν πόλεις και να τις υπερασπιστούν έναντι του συριακού στρατού. Παρόμοιο ρεπορτάζ υπάρχει και στον βρετανικό «Guardian», σύμφωνα με τον οποίο «την εκπαίδευση κάνουν Αμερικανοί, Γάλλοι και Βρετανοί με τη βοήθεια κάποιων Σύρων στρατηγών του καθεστώτος Ασαντ που αποστάτησαν» και «μέχρι στιγμής η εκπαίδευση δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει δοθεί το "πράσινο φως" ώστε οι μαχητές αυτοί να σταλούν πίσω στη Συρία και να τεθούν στη διάθεση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μεταδίδει ότι η εκπαίδευση των Σύρων ανταρτών στην Ιορδανία ξεκίνησε στα τέλη του 2012, σε μια στρατιωτική βάση που βρίσκεται στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, Αμάν.

Είναι φανερή η άμεση εμπλοκή των ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία, η οποία προκαλεί αντιθέσεις και στο εσωτερικό των ένοπλων δυνάμεων που αντιμάχονται το καθεστώς Ασαντ. Για το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), όμως, στο οποίο συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι λεγόμενοι «αντικαθεστωτικοί» σχεδόν αθωώνονται για την καθοδηγούμενη δράση τους στη Συρία. Η προπαγάνδα του ΚΕΑ και του ΣΥΡΙΖΑ «γέρνει» αποπροσανατολιστικά στην ανάγκη να φύγει με κάθε τρόπο ο Ασαντ και σε ορισμένα σημεία ταυτίζεται με τα όσα λένε οι ξένοι ιμπεριαλιστές στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν το μακέλεμα του συριακού λαού, που είναι ο μόνος αρμόδιος να επιλέξει και να διαμορφώσει το μέλλον του. Είναι χαρακτηριστική η συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Εποχή» στις 22/7/2012 ο Πιερ Λοράν, γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ και πρόεδρος του ΚΕΑ. Αναφορικά με τη Συρία είπε: «Εμείς επιμένουμε ότι η μόνη λύση είναι να ακολουθηθεί ένας πολιτικός δρόμος στην κατεύθυνση της δημοκρατικής μετάβασης. Αυτό απαιτεί την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος Ασαντ και ταυτόχρονα την απόρριψη της στρατιωτικής κλιμάκωσης, ιδιαίτερα μιας διεθνούς επέμβασης που θα κατέληγε αναπόφευκτα στην επέκταση της σύγκρουσης στο Λίβανο και σε ολόκληρη την περιοχή. Για μας ο μόνος τρόπος είναι να βοηθήσουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις να πετύχουν αυτήν την πολιτική μετάβαση, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη αλλά και την πολιτική πίεση τόσο στο καθεστώς Ασαντ όσο και στις δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να υιοθετηθεί αυτή η λύση και όχι η στρατιωτική επέμβαση». Ούτε κουβέντα για τους λεγόμενους «αντικαθεστωτικούς», για τους οποίους θα μπορούσε να εννοήσει κανείς ότι το ΚΕΑ τους κατατάσσει ακόμα και στις «δημοκρατικές δυνάμεις», για την ενίσχυση των οποίων κόπτεται.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το Νοέμβρη του 2012 τα Εργατικά και Κομμουνιστικά Κόμματα που συμμετέχουν στη Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση (Κόμμα Εργατών Βελγίου, Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα των Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας), σημείωναν για τις εξελίξεις στη Συρία: «Ο ιμπεριαλισμός, που κρύβεται κάτω από τη σημαία της "συριακής αντιπολίτευσης", ξεκίνησε μια αιματηρή επίθεση ενάντια στο συριακό λαό. Μετά από μια σύντομη περίοδο σύγχυσης σχετικά με τα γεγονότα στη Συρία η θολούρα ξεκαθαρίζει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον για το ότι η αντάρτικη ομάδα, ο λεγόμενος "Ελεύθερος Συριακός Στρατός" (ΕΣΣ), που εμπλέκεται σε ένοπλη πάλη ενάντια στη συριακή κυβέρνηση, στηρίζεται από τον ιμπεριαλισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τον ομόλογό τους την ΕΕ καθώς και τους περιφερειακούς τους υποστηρικτές συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας. Δε στηρίζουν μόνο πολιτικά τον ΕΣΣ, αλλά χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές του, εκπαιδεύουν την πολιτοφυλακή του και παρέχουν όπλα για τον "ιερό" αγώνα του (...) Ως Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, καταδικάζουμε όλα τα είδη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, που διεξάγεται είτε με τη στήριξη μιας ομάδας στο εσωτερικό της Συρίας για να πολεμήσει ενάντια στο καθεστώς, ή με την άμεση στρατιωτική επιχείρηση. Αναγνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε μέθοδος κι αν υιοθετήθηκε ή πρόκειται να υιοθετηθεί από τον ιμπεριαλισμό στη Συρία, καταπατά το δικαίωμα του συριακού λαού στην αυτοδιάθεση. Δηλώνουμε ότι σε όλη αυτήν την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα η λεγόμενη "επανάσταση" και η επέμβαση είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένες. Καταδικάζουμε τους απολογητές της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που εγκωμιάζουν ως "επαναστατικές" τις φιλοϊμπεριαλιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των ισλαμιστών, που παλεύουν ενάντια στο συριακό λαό
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: