Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Καζαχστάν: Σκλάβοι στον 21ο αιώνα



Η Φατιμά Μουσαμπάγιεβα, πολίτης του Καζαχστάν, που απελευθερώθηκε μετά από 12 χρόνια σκλαβιάς στη σημερινή Μόσχα, απαιτεί σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ την τιμωρία των ενόχων για τις συνθήκες σκλαβιάς που βίωσε. Η Φατιμά Μουσαμπάγιεβα απευθύνθηκε στον υπουργό Εσωτερικών του Καζαχστάν, ζητώντας να διερευνηθεί η υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι «Ευρασία» του Καζαχστάν, στη Μόσχα απελευθερώθηκαν 12 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά, που δούλευαν σαν δούλοι σε ένα από τα καταστήματα της Μόσχας.
Οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού ήταν πολίτες του Καζαχστάν που απέκτησαν την ρωσική υπηκοότητα. Αυτοί δελέαζαν τους συμπατριώτες τους στη Μόσχα, αφού τους υπόσχονταν καλά αμειβόμενη εργασία. Αλλά στη συνέχεια τους εκβίαζαν, τους έπαιρναν τα διαβατήρια και τους απαγόρευαν να μετακινούνται ελεύθερα, ενώ τους ανάγκαζαν χρόνια να δουλεύουν χωρίς μισθό.
Μεταξύ των αιχμαλώτων ήταν πολίτες του Καζαχστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν. Η απελευθέρωση «των σκλάβων του 21ου αιώνα» δεν συνοδεύτηκε από διώξεις, αφού η Εισαγγελία της Μόσχας έκλεισε την ποινική υπόθεση για την παράνομη κράτηση των 12 ανθρώπων διότι «δεν βρέθηκε κανένα ποινικό αδίκημα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τις αρχές του 2011 έως τον Αύγουστο του 2012 θύματα του εμπορίου ανθρώπων έγιναν 248 άνθρωποι σε περιοχές της Κεντρικής Ασίας, ενώ οι 126 από αυτούς έγιναν θύματα καταναγκαστικής εργασίας στο Καζαχστάν.
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: