Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ισπανία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο- συγχώνευση 57 δημοσίων ιδρυμάτων


Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο- συγχώνευση 57 δημοσίων ιδρυμάτων, από τα 700 που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν το επόμενο διάστημα. Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών, θα γίνει σε επίπεδο Αυτόνομων Κοινοτήτων, και θα προέρχεται από 90 κοινοτικά παρατηρητήρια.
Τα ιδρύματα που εμπίπτουν στη νέα ρύθμιση είναι κοινωνικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, όπως και κάποιες δημόσιες εταιρείες. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι σχετικές μεταρρυθμίσεις με ιδρύματα ενέργειας και μεταφορών.

Με συμφωνία για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξε η πρώτη συνάντηση Ραχόι – Ρουμπαλκάμπα (ΡΡ- Λαϊκό Κόμμα, ΡSOE- Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα). Τα σημεία με τα οποία θα ακολουθήσει διάβημα στην ΕΕ είναι η προώθηση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, το τέλος της διάσπασης της χρηματιστικής αγοράς της Ευρώπης, η ανάπτυξη των επενδύσεων στην ΕΕ, η επένδυση στη νεανική εργασία και η αύξηση των επιδοτήσεων της ευρωπαϊκής τράπεζας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εν γένει, η κοινή θέση ως προς την ΕΕ, θα είναι κάτι το συνεχές και περιλαμβάνει την αυριανή συνάντηση του Ρουμπαλκάμπα με τον Ολάντ για τον ίδιο σκοπό. Ωστόσο, το ΡSOE δε θα πάψει να ασκεί το ρόλο της αντιπολίτευσης, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το ΡSOE συναντήθηκε χτες με συνδικάτα, προκειμένου να μελετηθούν δράσεις ενάντια στο νέο νόμο για την εκπαίδευση (Βερτ). Τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα κλήθηκαν να συμφωνήσουν σε αυτό το πλαίσιο δράσης ως προς την ΕΕ, αλλά αρνήθηκαν, κατά κανόνα λέγοντας πως δεν έχουν καμία σχέση με τα δύο εμπλεκόμενα βασικά κόμματα (κατά βάση η ΕΑ είπε πως δε συμφωνεί στη βάση).
Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, μαζί με άλλους πρυτάνεις, ζήτησε την απόσυρση των ρυθμίσεων του νέου εκπαιδευτικού νόμου που αφορά τις υποτροφίες, φοβούμενοι ότι οι αίθουσες των ΑΕΙ θα αδειάσουν απότομα, εξαιτίας της μη εκπλήρωσης των ακαδημαϊκών κριτηρίων για τη λήψη υποτροφίας από πολλούς φοιτητές. Αν συνυπολογιστούν και τα παράπονα των Αυτόνομων Κοινοτήτων (συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνωμένων από το ΡΡ) για μη αύξηση του μέσου όρου με βάση τον οποίο θα υπάρχει πρόσβαση σε υποτροφίες (6 από 5,5 για το απολυτήριο λυκείου, 5,5 από 5 για τα ΕΠΑΛ και 6,5 από 5,5 ο βαθμός των εισαγωγικών), φαίνεται πως ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με την εφημερίδα EL PAIS, μένει πρακτικά μόνος του, χωρίς να κάνει δηλώσεις σχετικές με τα πρακτικά προαπαιτούμενα για την πρόσβαση στις υποτροφίες.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: