Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ο ιός των 100 ευρώ

Αν δείτε στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή σας μήνυμα περί δήθεν μπλοκαρίσματός του από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αντιμετωπίζετε το κακόβουλο λογισμικό «Ransomware» ή κοινώς τον «ιό των 100 ευρώ».
Η αστυνομία εφιστά την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου για τον συγκεκριμένο ιό, ο οποίος προβάλλει μήνυμα, με το οποίο ζητάει 100 ευρώ για την απεμπλοκή του ηλεκτρονικού υπολογιστή, μέσω προπληρωμένης κάρτας. Προφανής στόχος είναι να αποσπάσει χρήματα.
 Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του είναι το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι δράσης, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.
 Ο «ιός των 100 ευρώ» παρουσιάζει έξαρση το τελευταίο διάστημα έξαρση σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
 Το λογισμικό «Ransomware» εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο, στην ελληνική του έκδοση, αναφέρει ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας. Επιπλέον αναφέρει ότι για το “ξεκλείδωμα” απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash.
 Σε περίπτωση εμφάνισης του ιού, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του κακόβολου λογισμικού.
Πηγή: enet.gr

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ BLOG
Αν κάποιος φίλος ξέρει τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, ας αφήσει σχόλιο και θα ανέβει σε κανονική δημοσίευση σε αυτό το σημείο

To είδα πριν λίγο στο tanea.gr

1.Ως λύση - για ορισμένους τύπους κακόβουλου λογισμικού - προτείνεται η επανεκκίνηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία (F8 και επιλογή safe mode κατά την εκκίνηση) και στη συνέχεια η επαναφορά του συστήματος σε ημερομηνία προγενέστερη από την ημερομηνία που εμφανίσθηκε το μήνυμα (Εργαλεία Συστήματος Επαναφορά συστήματος). Ωστόσο, η λύση αυτή δεν αποδίδει στις νέες μορφές με τις οποίες εμφανίζεται η απάτη.

2. Κατεβάστε το antimalwarebytes . Είναι και στα Ελληνικά. Τρέξτε το και θα καθαρίσει ο υπολογιστής σας

Διαβάστε ότι σχόλιο δημοσιεύεται

4 σχόλια:

sosat είπε...

Ενας παλιός και κλασσικός τρόπος αποφυγής των διάφορων "ιών του διαδικτύου" είναι η χρήση λειτουργικού συστήματος MAC OS, ή LINUX,
Το πρώτο (MAC OS), απαιτεί και την χρήση υπολογιστή της APPLE...
Mac...
Τα πιο "ευάλωτα" λειτουργικά συστήματα είναι τα Windows...
Αλλά και το PRISM ...(SNOWED - Obama - Alexis...) ... είναι αχτύπητο...

sosat είπε...

Οχι SNOWED , αλλά SNOWDEN

Ανώνυμος είπε...

βαλτε linux κατα τη γνωμη μου ubuntu για να ησυχασετε.

Ανώνυμος είπε...

απ οτι θυμαμαι ειναι pop-up. sto safe mode πας εναρξη-ολα τα προγραμματα-εκκινηση κ σβηνεις κατι που υπαρχει εκει