Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ανησυχίες και κόντρες στα αστικά επιτελεία

Χαμηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη στη Γερμανία. Παρέμβαση της Παγκόσμιας Τράπεζας μετά τις ανακοινώσεις της Fed
Οι ανακοινώσεις της Fed έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τη διαχείριση της κρίσης παγκόσμια, με τα απόνερα να φτάνουν μέχρι την Ευρωζώνη

ASSOCIATED PRESS
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία της Γερμανίας, εξαιτίας και της καπιταλιστικής κρίσης σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, επαληθεύουν οι εκτιμήσεις του οικονομικού ινστιτούτου Ifo του Μονάχου για το 2013. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος αναιμικά με ρυθμό 0,6% και κατά 1,9% το 2014. Το Δεκέμβρη το Ifo είχε προβλέψει ανάπτυξη 0,7% για το 2013.
Οι εκτιμήσεις του οικονομικού ινστιτούτου παραμένουν πιο αισιόδοξες από αυτές της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, που αναμένουν για το 2013 ανάπτυξη 0,5% και 0,3% αντίστοιχα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας ανήλθε στο 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2013, κυρίως λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης πως η Γερμανία γνωρίζει ότι πρέπει να τονώσει περισσότερο την εσωτερική ζήτηση στους τομείς που αυτό είναι δυνατόν, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη. Σε ομιλία της προς επιχειρηματίες που πρόσκεινται στο κόμμα της, η Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία έχει επίγνωση του γεγονότος ότι έχει μία αυξημένη ευθύνη όχι απλώς «ως πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη, αλλά και ως ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε χτες από το Παρίσι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «είναι έτοιμη να δράσει εάν χρειαστεί», επεκτείνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν όρια ως προς το τι μπορεί να επιτύχει η νομισματική πολιτική, «καθώς δεν μπορεί να δημιουργήσει πραγματική οικονομική ανάπτυξη» και σημείωσε πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ήταν αποτελεσματικό στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των «αγορών».
Στο μέτωπο που άνοιξε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με την ανακοίνωση ότι σκοπεύει να μειώσει τις αγορές κρατικών ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, παρενέβη χτες ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί», είπε, και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε και να προσπαθήσουμε ακόμη σκληρότερα για να εξασφαλίσουμε πως το κεφάλαιο είναι διαθέσιμο για το είδος των επενδύσεων στις υποδομές που έχουν ανάγκη οι αναπτυσσόμενες χώρες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Παγκόσμια Τράπεζα χρειάζεται να «είναι έτοιμη για δράση» προκειμένου να διασφαλισθεί πως τα αναπτυσσόμενα κράτη θα έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, των οποίων το κόστος ολοένα και γίνεται ακριβότερο, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, εν αναμονή της χαλάρωσης των κινήτρων από τη Fed για την αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας. «Εχουμε διαπιστώσει ήδη τα επιτόκια σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες να ανεβαίνουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Βλέπουν «χρηματοδοτικό κενό» στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, οι «Financial Times» γράφουν σε χτεσινό τους άρθρο ότι έχει ανοίξει μια νέα χρηματοδοτική «τρύπα» 3 - 4 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα δανειοδότησης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των στελεχών της τρόικας. Η εφημερίδα επαναφέρει τα σενάρια για μη καταβολή της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ μέχρι τα τέλη Ιούλη, αν το Ταμείο δεν εξασφαλίσει εγγυήσεις ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι επαρκώς χρηματοδοτούμενο μέχρι τον Ιούλη του επόμενου χρόνου.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα «ξεμείνει» από ρευστό στα τέλη Ιούλη του 2014, επειδή τα λεφτά του προγράμματος τελειώνουν γρήγορα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη ο «μηχανισμός διάσωσης» της ΕΕ ανέφερε πως έχει διανείμει τα 130,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των 144,6 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί να δώσει η ΕΕ και απομένουν μόλις 14 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αλλά προβλέπεται να ανοίξει χρηματοδοτικό κενό 4 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο 2014. Γι' αυτό, με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις, θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση μέχρι την επόμενη επιθεώρησή μας, ώστε να έχει πλήρη χρηματοδότηση το πρόγραμμα σε 12μηνο ορίζοντα». Με βάση τα παραπάνω, το ΔΝΤ πιέζει την ΕΕ να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό, ακόμα και με τρίτο δανειακό πακέτο, ύψους τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ, για τις ανάγκες της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας μέχρι το 2015.
Απαντώντας σχεδόν ακαριαία σε άμεσες και έμμεσες πιέσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε,απέρριψε χτες την πιθανότητα οι κάτοχοι του ελληνικού χρέους να αναγκαστούν να αποδεχθούν πρόσθετες απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους, λέγοντας πως οι κίνδυνοι που συνδέονται με το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας είναι διαχειρίσιμοι.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το γερμανικό προϋπολογισμό του 2014, είπε μεταξύ άλλων: «Ενα νέο κούρεμα του χρέους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας που τελειώνει το 2014, δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Εκείνο που προβλέπει είναι μια χαλαρότερη εφαρμογή του προγράμματος σε περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα». Ο Β. Σόιμπλε αναμένεται στην Αθήνα στις 18 Ιούλη.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: