Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Κόβουν το γεύμα των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς!

Και φέτος θα μείνουν εκτός σταθμών δεκάδες χιλιάδες παιδιά
Το αποκαλυπτικό έγγραφο
Η συγκυβέρνηση κόβει το γεύμα από τα βρέφη και τα νήπια που θα γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς μέσω προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ! Αυτό ακριβώς προκύπτει από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος.
Στο κείμενο της προκήρυξης της ΕΕΤΑΑ, που φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», αναφέρεται το εξής:
«(...) Δεν περιλαμβάνονται στα ανωτέρω γεύμα, μετακίνηση και λοιπές παρεχόμενες υπηρεσίες και κατά συνέπεια θα βαρύνουν τις ωφελούμενες μητέρες εφόσον επιθυμούν την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών».

Ετσι, στους παιδικούς σταθμούς θα παρέχεται μόνο πρόγευμα, που σερβίρεται κατά τις 10. Οσοι γονείς θέλουν το παιδί τους να τρώει φυσιολογικά θα πρέπει να πληρώσουν... Οι γονείς θα πληρώσουν επίσης για τη μετακίνηση των παιδιών, αλλά και λοιπές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την ψυχαγωγία τους. Προωθείται δηλαδή σιγά σιγά - και ήδη από πέρσι - η λογική της πληρωμής ακόμα και σε αυτούς τους σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και υποτίθεται ότι φιλοξενούν δωρεάν τα παιδιά.
Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2012 ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κόψει ακόμα κι από το φαΐ των παιδιών (βλέπε φωτ. σε διπλανή στήλη) προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των παιδιών που θα γίνονταν δεκτά. Κάτι που φέτος γίνεται πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους γονείς.
Τα δημοσιεύματα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» τον Αύγουστο του 2012. Φέτος, η συγκυβέρνηση, προχωρά σε αυτή την άθλια απόφαση πριν ξεκινήσουν οι αιτήσεις...
Οι τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες που παρέχονται στους σταθμούς και ήδη τιμολογούνται, δεν είναι βέβαια και τόσο ειδικές καθώς αφορούν την πνευματική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Ετσι, δραστηριότητες όπως κολύμπι, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, και άλλες εκδηλώσεις που παρέχονται από τους σταθμούς θα επιβαρύνουν οικονομικά τις λαϊκές οικογένειες, εφόσον τις επιλέξουν.
Και φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να απορριφθούν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, καθώς το ποσό που διατίθεται είναι μόλις 150 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 60.000 θέσεις. Εκτιμάται ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 120.000. Βέβαια, χιλιάδες παιδιά έχουν απορριφθεί πριν καν οι γονείς κάνουν αίτηση, από τα κριτήρια συμμετοχής που τίθενται στη σχετική προκήρυξη της αναδόχου του προγράμματος, της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την προκήρυξη, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για όσους έχουν δύο παιδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, από 40.000 ευρώ που ίσχυε πέρσι, και τις 35.000 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω.
Στο μεταξύ, ανασφάλιστοι και άνεργοι - κυρίως μετανάστες - γονείς, μπορεί να αποκλειστούν από τη δυνατότητα αίτησης, αφού απαιτείται η βεβαίωση εργασίας και το ένσημο. Το ίδιο και η οικογένεια του μικρέμπορου ή του βιοτέχνη, η γυναίκα του οποίου αδυνατεί να αποδείξει ότι βοηθά να κρατηθεί το μαγαζί. Οι δε μετανάστες επίσης, σε πολλές περιπτώσεις αποκλείονται από τη διαδικασία της αίτησης αφού δουλεύουν στη «μαύρη εργασία».
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την προκήρυξη, αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους - μέλους της ΕΕ ή είναι Ελληνίδες ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα ή
β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας - Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή
γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ή
δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης.
Εξαιρούνται οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: