Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: Συμφωνούν σε απολύσεις και κλείσιμο Οργανισμών


Από τη χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την ΕΤ3

MotionTeam
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ και άλλων Οργανισμών του Δημοσίου, πρόβαλε χτες ο Αντώνης Σαμαράς, σε δυο διαδοχικές ομιλίες του. Σε μια επίδειξη αυταρχισμού, αντιστροφής της πραγματικότητας και επιστρατεύοντας συκοφαντίες και απειλές συνολικά ενάντια στο κίνημα, επιβεβαίωσε ότι το λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση είναι κομμάτι μόνο της συνολικής επίθεσης σε βάρος των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.
Από την πλευρά τους, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επιδίδονται σε τακτικισμούς, προσπαθώντας να διαφοροποιηθούν από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της ΕΡΤ, ενώ συμφωνούν στο σχέδιο για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014 και ήταν γνώστες των προθέσεων του Α. Σαμαρά για την δημόσια τηλεόραση.


Από αυτή τη σκοπιά, ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την απόφαση των κοινοβουλευτικών Ομάδων των δυο κυβερνητικών εταίρων να καταθέσουν στη Βουλή πρόταση νόμου «περί μη κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου» για την ΕΡΤ, ούτε από τα παρακάλια των Βενιζέλου και Κουβέλη μετά από συνάντησή τους χθες, να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να διασωθεί η κυβερνητική συνοχή.
Οι Βενιζέλος και Κουβέλης ξεκαθάρισαν ότι στηρίζουν τη συγκυβέρνηση και ότι «δε θέλουν να διαταραχθεί η πορεία της χώρας», με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Δε λένε κουβέντα για το γεγονός ότι η ΠΝΠ ανοίγει το δρόμο να κλείσουν δεκάδες Οργανισμοί του δημοσίου, με χιλιάδες εργαζόμενους και σκόπιμα εστιάζουν τις διαχειριστικές τους ενστάσεις στην ΕΡΤ, για την οποία ζητάνε να προχωρήσει το «πρόγραμμα αναδιάρθρωσης»(βλέπε μαζικές απολύσεις), αλλά με τον όρο να «παραμείνει ανοιχτή» η κρατική τηλεόραση.
Τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, διακινούσαν χτες στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ύστερα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι αν οι Βενιζέλος και Κουβέλης δεν αποσύρουν την πρόταση νόμου για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Αν. Σαμαράς θα ζητήσει την «παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή».
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διέρρεαν στο παρασκήνιο ότι «ο Σαμαράς θέλει να προκαλέσει εκλογές» και δεν απέκλειαν να φέρει στη Βουλή την ΠΝΠ ακόμα και μέσα στις επόμενες μέρες, για να προκαλέσει εξελίξεις. Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά σήμερα με τους Βενιζέλο και Κουβέλη, για να οριστεί τις επόμενες μέρες η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Συναινούν στις μαζικές απολύσεις
Σε συνέχεια της παρέμβασης στην ΕΡΤ, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση -όπως έχει συμφωνήσει με την τρόικα- και βάσει της ΠΝΠ, θα βάλει λουκέτα σε εκατοντάδες δημόσιους οργανισμούς και φορείς του δημοσίου και θα απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους. Θυμίζουμε ότι η ΠΝΠ εξουσιοδοτεί τους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα σε κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και φορέων του δημοσίου. Τις αντεργατικές αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν προσυπογράψει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αφού ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο που προβλέπει τις 15.000 απολύσεις τη διετία 2013-2014.
Επιπλέον, Βενιζέλος και Κουβέλης γνώριζαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το λουκέτο στην ΕΡΤ από την προηγούμενη Κυριακή, όπως αποκάλυψε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου. Μιλώντας στο «Βήμα Fm», είπε: «Τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης ήταν ενήμεροι και είχαν στα χέρια τους το σχετικό νομοσχέδιο από την περασμένη Κυριακή (...) Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, σε κάτι που όμως συμφωνούν στον τελικό στόχο. Πιστεύω ότι θα βρεθεί κοινή γλώσσα».
Τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Κυριακή επιβεβαίωσε και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν το ζήτημα της ΕΡΤ, το κλείσιμο της οποίας παρουσιάστηκε από τον κ. Σαμαρά ως η μόνη υπάρχουσα λύση για την άμεση μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα κατά 2.000 άτομα, που είναι όρος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου». Οπως ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ, οι «Βενιζέλος και Κουβέλης αντέδρασαν αμέσως αρνητικά (...) και η ΝΔ επέλεξε να προχωρήσει παρά την εκφρασμένη αντίθεση των άλλων δύο κομμάτων, χωρίς τα οποία δεν συγκροτείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης, σημείωναν ότι οι Βενιζέλος και Κουβέλης, είχαν ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό από τον Απρίλη για το κλείσιμο της ΕΡΤ και «δεν είχαν εκφράσει διαφωνίες».
Αυταρχισμός και συκοφαντίες
Μιλώντας χτες σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ, ο Αντ. Σαμαράς προσπάθησε να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος των εργαζόμενων της ΕΡΤ. Ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η ΕΡΤ υπήρξε το σύμβολο της αδιαφάνειας και της σπατάλης και αυτό τελείωσε χτες» και ότι οι κινητοποιήσεις είναι «οι τελευταίοι σπασμοί ενός καθεστώτος προνομίων που καταρρέει». Στο ίδιο πνεύμα ισχυρίστηκε ότι «για τα προνόμιά τους φωνάζουν, όχι για τα δικαιώματα του λαού».
Δε δίστασε να υποστηρίξει ότι «όταν έκλεισαν άλλες επιχειρήσεις και βρέθηκαν χιλιάδες άνεργοι τέτοια αντίδραση δεν υπήρξε», κρύβοντας ότι με δική του εντολή εισέβαλαν τα ΜΑΤ στη «Χαλυβουργία», χτυπώντας τους απεργούς, ενώ με κάθε αφορμή η τρικομματική κυβέρνηση επιστρατεύει τους εργαζόμενους και επιτίθεται κατασταλτικά στους αγώνες. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η κυβέρνηση «δεν κλείνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως λένε κάποιοι. Αντίθετα, τώρα θα αποκτήσουμε πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση».
Νωρίτερα χτες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι «μέχρι τις 29 Αυγούστου θα λειτουργήσει ο νέος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός». Είπε ακόμα ότι «ο νέος κρατικός φορέας θα απασχολεί τουλάχιστον 1.000 με 1.200 άτομα» και ότι «το υπάρχον προσωπικό θα απολυθεί όλο αλλά θα έχουν προτεραιότητα στις νέες προσλήψεις όσοι πραγματικά έχουν αποδώσει έργο στην ΕΡΤ όλα αυτά τα χρόνια».
Από την πλευρά του, ο Ευαγ. Βενιζέλος στη διάρκεια της κοινής χτεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ δε θέλει εκλογές γιατί δε χρειάζεται η χώρα εκλογές. Αλλά δεν τις φοβάται». Με έμφαση σημείωσε ότι «κανείς δεν αρνείται την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΡΤ, όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να λειτουργεί με το χαμηλότερο δυνατό κόστος».Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν και διαφορετικές προσεγγίσει με τον Κ. Σκανδαλίδη να ζητά την παραίτηση του Αν. Σαμαρά, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης αρνήθηκε να υπογράψει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση της κυβερνητικής ΠΝΠ.
Τον ανήξερο συνέχισε να παριστάνει ο Φ. Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του χτες με την ΠΟΣΠΕΡΤ να δηλώνει για την ΕΡΤ ότι «είναι απαράδεκτο να κλείσει αλλά είναι ανεξάρτητο από την ανάγκη να υπάρξουν αναδιαρθρώσεις, να υπάρξει εξορθολογισμός». Σήμερα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσει στη Βουλή, σε σχέση με την ΠΝΠ.
Τα άλλα κόμματα
Για υποβάθμιση της δημοκρατίας και συρρίκνωση της ελευθερίας της έκφρασης, έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπραςμετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και πρόταση νόμου με την οποία ζητά την κατάργηση της ΠΝΠ και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Επανέλαβε σε δηλώσεις του τη θέση ότι η κυβέρνηση «στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης στις επιλογές της»και κάλεσε το λαό σε «ανένδοτο αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της κοινωνικής συνοχής»!
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης ζήτησε «εκλογές εδώ και τώρα». Την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης και πρότασης νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε η κοινοβουλευτική ομάδα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», αναζητώντας τις απαιτούμενες 50 υπογραφές.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: