Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Το μαύρο άσπρο από τον Γ. Βρούτση για τις συντάξεις

Το μαύρο - άσπρο επιχειρεί να παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας σχετικά με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, όπως προέβλεπε η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο Γιάννης Βρούτσηςαναφέρει ότι οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν εφόσον «ο κρατικός προϋπολογισμός εγγυάται την ομαλή καταβολή τους».
Παρά τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας, υπενθυμίζεται ότι συγκυβέρνηση και τρόικα έχουν συγκροτήσει ειδική επιτροπή ελέγχου, που ήδη εξετάζει μέτρα κατακρεούργησης των κονδυλίων στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.
Με βάση τις «αποκαλύψεις» για τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, η κοινή Επιτροπή (συγκυβέρνηση - τρόικα) έχει αναλάβει να προσδιορίσει το ακριβές ύψος του ελλείμματος στον ΕΟΠΥΥ και να προτείνει ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψή του. Σφαγείο ετοιμάζουν για τα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας που αφορούν στην κρατική επιδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
.grΤέλος, υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος αναφερόμενος στην «ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», ανέφερε συγκεκριμένα: «Η μεταρρύθμιση του 2010 ενίσχυσε σημαντικά τη μακροχρόνια σταθερότητα του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος. Εν τούτοις, σε συνδυασμό με πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, το ύψος των συντάξεων που παρέχει ο πρώτος πυλώνας έχει περιοριστεί σημαντικά, εγείροντας θέμα επάρκειας, καθώς το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης θα οδηγήσει κάτω από το όριο της φτώχειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν εισοδήματα κάτω του μέσου όρου». Και ολοκληρώνοντας την περιγραφή της καταστροφής που έχουν ετοιμάσει για τους εργαζόμενους με την ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των συντάξεων, ο διοικητής προσθέτει ότι «η αξιοποίηση της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει αντισταθμιστικά...».
Με άλλα λόγια, οι συντάξεις που θα χορηγούν από εδώ και πέρα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι τόσο χαμηλές, ώστε αυτοί που θα τις λαμβάνουν θα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που με πρόσχημα την κρίση τσακίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. 
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: