Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Παραπάνω από 2.500 απολύσεις εργαζομένων στην ΕΡΤ

Δεδομένες θεωρούνται οι απολύσεις των 2.500 και πλέον εργαζόμενων της ΕΡΤ, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς η προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου Κ. Μενουδάκου δεν υπεισέρχεται στο άρθρο 3 της από 11/6/2013 κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία οι εργαζόμενοι της κρατικής τηλεόρασης θεωρούνται απολυμένοι.
Μετά τα νομικά και άλλα πρακτικά προβλήματα που ανέκυψαν μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ως προς την ερμηνεία της απόφασης, από το ΣτΕ δόθηκαν χτες εξηγήσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το μέλλον των εργαζομένων.
Κατ' αρχήν επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης, κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι την ίδρυση του νέου φορέα. Επίσης, οι δυο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και το διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει το δρόμο» για τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ ΑΕ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο διαχειριστής θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κλπ.) για τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που τυχόν θα επαναπροσληφθούν ή θα απολυθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το πρόσωπο του διαχειριστή έχουν γίνει έως τώρα προτάσεις σε δυο τέως ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς και έναν καθηγητή Πανεπιστημίου, οι οποίες δεν ευδοκίμησαν.
Όσον αφορά το αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση απόφασης αναστολής, από το ΣτΕ ξεκαθαρίστηκε ότι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα δεν θα εκδοθεί, εκτός και αν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν το σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Για το σήμα της ΕΡΤ διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του προέδρου του ΣτΕ.
Αντίθετα, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή την μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Σ' αυτή την περίπτωση θα εξετασθεί ποιες δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.
Τέλος, όπως επεσήμαναν δικαστές του ΣτΕ, η προσωρινή διαταγή του Κ. Μενουδάκου δεν καταλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η «τύχη τους» θα καθοριστεί από το διαχειριστή που θα οριστεί από τους δυο συναρμόδιους υπουργούς.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: