Συνέχεια στις αποκαλύψεις, σχετικά με την καταγραφή και αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων μέσω του διαδικτύου, δίνει η Guardian σε άρθρο της βασισμένο στα στοιχεία που παρουσίασε ο Edward Snowden. Συγκεκριμένα, οι σχετικές βρετανικές αρχές (GCQH - Κυβερνητική Αρχή Τηλεπικοινωνιών) παρουσιάζονται να λειτουργούν σε αγαστή συνεργασία με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ (NSA - Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας) διαθέτοντας μάλιστα πιο προηγμένες μεθόδους καταγραφής και φιλτραρίσματος δεδομένων.
Οι βρετανικές αρχές αξιοποιούν τη γεωγραφική θέση της χώρας, η οποία αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα στις δύο πλευρές του ατλαντικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών έχουν ιστορική παράδοση στην καταγραφή δεδομένων ανάλογα με τα τεχνολογικά επιτεύγματα της κάθε εποχής και τα βασικά μέσα τηλεπικοινωνίας.
Η καταγραφή αφορά τηλεφωνικές συνομιλίες, το περιεχόμενο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στοιχεία από μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) και το διαδικτυακό ιστορικό του κάθε χρήστη. Οι αποκαλύψεις του Snowden αναφέρουν την ύπαρξη ενός καινοτόμου βρετανικού προγράμματος, υπό την ονομασία Tempora, που επιτρέπει την αποθήκευση όλων των δεδομένων των τελευταίων τριών ημερών που διέρχονται από τις οπτικές ίνες ενώ αποθηκεύει metadata 30 ημερών (πληροφορίες για το ποιος επικοινωνεί με ποιον χωρίς το περιεχόμενο της επικοινωνίας). Θεωρητικά, η βρετανική υποδομή επιτρέπει την αξιοποίηση δεδομένων που ισοδυναμεί με την αποστολή όλης της πληροφορίας που ενσωματώνει το σύνολο των βιβλίων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης 192 φορές κάθε 24 ώρες.
Πηγή της βρετανικής GCHQ δήλωσε στην Guardian ότι δεν είναι σε θέση να «διαβάζουν» όλα τα δεδομένα όλων των χρηστών. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούν φίλτρα με κριτήρια σχετικά με την ασφάλεια, την τρομοκρατία, εγκληματικές ενέργειες αλλά και την οικονομική ευημερία. Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει πως από τα διαθέσιμα στοιχεία προβάλλει η συνεχής προσπάθεια των βρετανικών αρχών να αυξήσουν την αποθηκευτική τους ικανότητα, να ενσωματώσουν νέες τεχνολογικές καινοτομίες αλλά και να ανταγωνιστούν τους ασιάτες εταίρους τους που προσελκύουν όλο και περισσότερες «διαδρομές» οπτικών ινών λόγω χαμηλότερου κόστους.
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου