Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ρομάριο: «Πελέ, επιτέλους σκάσε!»


«Βούλωσέ το επιτέλους», καλεί ένας οργισμένος Ρομάριο τον Πελέ, ο οποίος σε τηλεοπτικό του μήνυμα προτρέπει τους Βραζιλιάνους να υποστηρίξουν την εθνική ομάδα και να ξεχάσουν τις διαδηλώσεις.
Ο βασιλιάς είναι γυμνός τις τελευταίες ώρες στη Βραζιλία. Ο Πελέ, ο άνθρωπος που βρίσκεται πάντοτε κοντά στην εξουσία, όπως τον κατηγορούν οι συμπατριώτες του αλλά και το αντίπαλον δέος, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, υπέπεσε στο μεγάλο λάθος. Στην προσπάθειά του να γίνει αρεστός στους χορηγούς και στο μεγάλο αφεντικό, τη FIFA, αφού άλλωστε φέρει τον τίτλο του πρεσβευτή του Μουντιάλ 2014, δέχτηκε να πρωταγωνιστήσει σε βίντεο που προτρέπει τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.
«Ζητώ από τους Βραζιλιάνους να μην μπερδεύουν τα πράγματα. Προετοιμαζόμαστε για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πρέπει να υποστηρίξουμε την εθνική ομάδα. Ας ξεχάσουμε την αναστάτωση που επικρατεί στη Βραζιλία. Ας ξεχάσουμε τις διαδηλώσεις», είπε ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στα social media.
Ενας από τους ορκισμένους εχθρούς του, ο πρώην άσος του ποδοσφαίρου και νυν βουλευτής Ρομάριο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή του για τα όσα συμβαίνουν στους δρόμους, του ζήτησε «να το βουλώσει» και τον κατηγόρησε για αναλγησία απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες του. «Είχα υποσχεθεί να μην ξαναμιλήσω  για τα σκατά που λέει ο Πελέ γιατί μιλάει καθημερινά. Δεν έχει ιδέα τού τι συμβαίνει στη χώρα. Θυμάστε μια φράση που είχα πει, πως ο σιωπηλός Πελέ είναι ένας ποιητής. Το ίδιο ισχύει και τώρα».
Οι διαδηλωτές «θυμήθηκαν» και παλαιότερο σχόλιο της άλλοτε δόξας της Σελεσάο, Ρονάλντο, που είναι επίσης μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 2014, σύμφωνα με το οποίο «δεν μπορείς να διοργανώσεις ένα Παγκόσμιο Κύπελλο χτίζοντας νοσοκομεία. Το Κύπελλο είναι μια σπουδαία ευκαιρία να έλξεις την προσοχή, επενδύσεις, τουρισμό και χιλιάδες άλλα πράγματα. Αμφιβάλλω αν η χώρα θα ήταν καλύτερη αν δεν είχε επιλεγεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014».
Ο Ρομάριο προέτρεψε τον Ρονάλντο, με τον οποίο διατηρεί στενή φιλία, να μην ασχολείται με το θέμα «γιατί δεν μπορείς να το χειριστείς».
Πελέ και Ρονάλντο έγιναν στόχος των διαδηλωτών που με συνθήματα καταφέρονταν εναντίον τους.
Στα social media κυριάρχησε η φράση που είχε πει πριν από χρόνια ο Ρομάριο για τον Πελέ: «Ο σιωπηλός Πελέ είναι ένας ποιητής», ενώ στους δρόμους υπήρχαν πλακάτ, όπως αυτό της φοιτήτριας Μάιρα Κριστοβάο, που έγραφαν: «Ρονάλντο και Πελέ, η ομάδα μου είναι η Βραζιλία χωρίς διαφθορά».
«Ο Πελέ και ο Ρονάλντο το μόνο που θέλουν είναι να κερδίσουν οι επιχειρήσεις τους που δραστηριοποιούνται στο ποδόσφαιρο. Δεν τους ενδιαφέρει να εκπροσωπούν τον κόσμο», λέει η Κριστοβάο.
«Δεν είμαστε εναντίον του ποδοσφαίρου, αλλά εναντίον της διαφθοράς», έγραφε ένα άλλο πανό, ενώ οι φίλαθλοι που παρακολούθησαν το τελευταίο παιχνίδι της Σελεσάο με το Μεξικό γύρισαν τις πλάτες τους τη στιγμή που παιάνιζε ο Εθνικός τους Υμνος, τον οποίο όμως τραγούδησαν α καπέλα για αρκετή ώρα στη συνέχεια προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού μεταξύ των παικτών της ομάδας τους. Πολλοί ωστόσο ήταν αυτοί που φώναζαν μετά «καλύτερα ένας δάσκαλος παρά ένας Νεϊμάρ».
Οι αντιδράσεις του κόσμου οδήγησαν τους Πελέ και Ρονάλντο σε πλήρη αναδίπλωση και μέσω των social media επιχείρησαν να απολογηθούν.
«Πάντοτε έδινα μάχη εναντίον της διαφθοράς. Στο χιλιοστό μου γκολ είχα μιλήσει για τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Σας παρακαλώ, μην παρανοείτε τα λόγια μου. Είμαι 100% υπέρ αυτού του κινήματος για τη δικαιοσύνη στη Βραζιλία!», έγραψε ο κατά πολλούς κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών.
Λιγότερο απολογητικός εμφανίστηκε ο Ρονάλντο, ο οποίος υπογράμμισε πως «όταν είχαν γίνει οι δηλώσεις μου, υπήρχε διαφορετικό πλαίσιο αλλά εμφανίστηκαν σαν να τα είπα αυτή την εβδομάδα».
«Για μια Βραζιλία χωρίς βία, καλύτερη, ειρηνικότερη, πιο μορφωμένη, με  καλύτερη υγεία, πιο τίμια και ευτυχισμένη», πρόσθεσε ο Ντάνι Αλβες.
Το πιο συγκινητικό μήνυμα ήταν του πρώην άσου του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ Ριβάλντο: «Είναι ντροπή να ξοδεύεις τόσο πολλά χρήματα γι' αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο και να αφήνεις σε κακή κατάσταση τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Ημουν φτωχός και έχω ζήσει στο πετσί μου τη δυσκολία να σπουδάζεις σε δημόσιο σχολείο και να μην έχεις καλή περίθαλψη. Ακόμα μέχρι σήμερα με πονά όταν θυμάμαι πως ο πατέρας μου πέθανε γιατί δεν είχε την περίθαλψη που έπρεπε στο δημόσιο νοσοκομείο του Ρεσίφε…».
Νεϊμάρ: Θέλω μια δικαιότερη Βραζιλία
Οι διεθνείς του Λουίς Φελίπε Σκολάρι έχουν ταχθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Ρομάριο και των διαδηλωτών. «Θέλω μια πιο δίκαιη, ασφαλέστερη, με καλύτερη υγεία και πιο έντιμη Βραζιλία. Μπορεί να μοιάζω με δημαγωγός, αλλά ο μόνος τρόπος να υποστηρίξω την πατρίδα μου είναι να την εκπροσωπήσω παίζοντας ποδόσφαιρο», έγραψε στο Instagram ο Νεϊμάρ.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ποδοσφαιριστής Πελέ ήταν ένας πραγματικός καλλιτέχνης. Σαν άνθρωπος, ήταν πάντα ένας αριβίστας κι ανάλογες υπήρξαν πάντα οι πολιτικές του θέσεις: "Φρόνιμα και τακτικά, πάω μ' εκείνον που νικά"

Καμία έκπληξη δε μου προκάλεσαν οι τελευταίες του δηλώσεις, απλά η συγκυρία ήταν τέτοια που κατάλαβε κι ο ίδιος (ή οι image makers που 'χει προσλάβει) ότι το παράκανε.

gdmn1973

Ανώνυμος είπε...

Πελε : παντα σιχαμενος, παντα με την εξουσια.