Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Δίωξη υπαλλήλου για την πολιτική του δράση

Δικάζεται σήμερα ο δημόσιος υπάλληλος, δασολόγος, Ματθαίος Φιλιππάκης, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Νεαπόλεως Λασιθίου, επειδή συμμετείχε σε κινητοποιήσεις που έγιναν στις 28 Οκτώβρη 2011 στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, με αφορμή τη συνεδρίαση, που έγινε εκεί, της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς». Οι κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί είναι, μεταξύ άλλων, «αντίσταση κατά της αρχής», «απείθεια» κ.ά. Στο πλαίσιο της δίκης, μαζικοί φορείς της περιοχής καλούν σήμερα σε συγκέντρωση συμπαράστασης στο δικαστήριο.
Η σημερινή δίκη είναι το ποινικό μέρος της υπόθεσης. Η άλλη πτυχή της επιβεβαιώνει ότι ο νέος πειθαρχικός κώδικας, όπως διαμορφώθηκε με το νόμο 4093/2012 αποτελεί εργαλείο δίωξης της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης όσων εργαζομένων αγωνίζονται.
Με βάση, λοιπόν, τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, ο πειθαρχικός κώδικας θέτει σε αυτοδίκαιη αργία τον Ματθαίο Φιλιππάκη -όπως ο ίδιος καταγγέλλει- για το παράπτωμα της «αναξιοπρεπούς και ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας»! Με άλλα λόγια, διώκεται πειθαρχικά από την υπηρεσία του για μια πολιτική του πράξη.
Για αυτή την υπόθεση, το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, το Φλεβάρη του 2012, σημειώνοντας ότι «η μόνη ερμηνεία που μπορεί να δώσει οποιοσδήποτε στην παραπάνω ενέργεια (σ.σ. στην πειθαρχική δίωξη) είναι η θέληση των κυβερνώντων να τσακίσουν κάθε προσπάθεια οργάνωσης της λαϊκής διαμαρτυρίας και δράσης» και απαιτώντας, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση του διωκόμενου εργαζόμενου και την ακύρωση της αργίας «η οποία τον εξοντώνει, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για την απόλυσή του». Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απάντησε ότι «δεν έχει αρμοδιότητα να ακυρώσει την αργία»!
Τη δίωξη καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, και απαιτεί την ακύρωσή της και η Γραμματεία Λασιθίου του ΠΑΜΕ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: