Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

To BBC, «παράδειγμα προς μίμηση» του ΣΥΡΙΖΑ και η αποκατάσταση της αλήθειας


O Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ, αναφερόμενος στην βασική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ σημείωσε συγκεκριμένα: «Εμείς οραματιζόμαστε ένα μοντέλο κοντά στο BBC, δηλαδή μια δημόσια τηλεόραση που θα ασκεί τεκμηριωμένη κριτική στην κυβέρνηση. Ενώ η εσωτερική τρόικα οραματίζεται ένα μοντέλο σύγχρονης ΥΕΝΕΔ, που θα λιβανίζει την κυβέρνηση και θα ασκεί λογοκρισία στην αντιπολίτευση».
Ο Αλ. Τσίπρας επικαλείται το βρετανικό BBC ως παράδειγμα, όμως ποια είναι η αλήθεια;
Το BBC είναι ο μεγαλύτερος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στον κόσμο σε επίπεδο προσωπικού (23.000). Χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από την άδεια τηλεθέασης που πληρώνεται από τα νοικοκυριά και ανέρχεται σε 145 λίρες το χρόνο ανά νοικοκυριό (που παρακολουθούν το τηλεοπτικό πρόγραμμα ανεξαρτήτως μέσου). Το BBC παίρνει χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση αλλά αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα από τις θυγατρικές του εταιρείες όπως το BBC Worldwide Ltd, BBC Studios and Post Production Ltd, BBC Resources Ltd, που με τη σειρά τους έχουν θυγατρικές ή/και συμμετέχουν ως μέτοχοι σε άλλες επιχειρήσεις/επενδύσεις. Λειτουργεί επομένως σαν μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση με αντίστοιχη δομή διοικητική και συμβούλους πρώην και νυν διευθυντές μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων (Barclays, Amazon, BT Wholesale κα). 

Αντίστοιχα εναρμονισμένες είναι και οι εργασιακές σχέσεις στον οργανισμό. Σύμφωνα με δικά του στοιχεία το BBC έχει 12.000 εξωτερικούς συνεργάτες (contractors). Μεγάλη συζήτηση ανοίχτηκε πρόσφατα στον τύπο με το ζήτημα της κάλυψης οργανικών θέσεων του οργανισμού με εξωτερικούς συνεργάτες με σκοπό τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Επίσης πλευρές της λειτουργίας του καλύπτονται από εταιρείες που με τη σειρά τους πληρώνουν τους εργαζόμενους στις ξεχωριστές μονάδες οριακά πάνω από τον κατώτατο μισθό. Μέσα στην πενταετία,  οι μισθοί των εργαζομένων του BBC έπεσαν κατά 10% (ανέβηκαν κατά 7.2%, αλλά με τον πληθωρισμό στο 17.2%). Επιπρόσθετα, στο BBC υλοποιείται το Delivering Quality First Programme με βάση το οποίο έχουν κάνει 7.000 απολύσεις από το 2004 και προγραμματίζουν άλλες 2.000.
Πρόσφατα διέρρευσε πως το BBC σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας αναμετάδοσης, κίνηση που θα φέρει απολύσεις τουλάχιστον 750 εργαζομένων. 
Συν τοις άλλοις, γνωστή είναι και η «συνεισφορά» δεκαετιών  του BBC στην βρώμικη αντικομμουνιστική εκστρατεία, την σταλινολογία, την …βαθύτατη επιστημονική τεκμηρίωση ότι οι κομμουνιστές τρώνε παιδιά… με συστηματικά αφιερώματα διαστρέβλωσης γύρω από το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, αναπαράγοντας επιχειρηματολογία που θα ζήλευε κι ο Γκέμπελς.
Μπροστά στις εργατικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, το πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ, το BBC όλο το προηγούμενο διάστημα, κράτησε εξίσου προκλητική στάση, εμφανίζοντας μόνο τις προβοκάτσιες και αποσιωπώντας τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και απεργιακές μάχες. Σε αναμεταδόσεις σκόπιμα ενέπλεκε τους κομμουνιστές στα προβοκατόρικα επεισόδια.
Ενώ να μην παραλείψουμε ότι με αφιερώματα και ρεπορτάζ το BBC πλειοδοτεί στις αιχμές που αναπτύσσει η Βρετανική αστική τάξη, βάζοντας το ιδεολογικό «χαλί» σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (επερχόμενες και τρέχουσες) αλλά και σε μέτρα που παίρνονται στο εσωτερικό. Χαρακτηριστική άλλωστε και η βιομηχανία ψεμάτων που το ΒΒC επιστράτευσε για τη δικαιολόγηση της συμμετοχής βρετανικών στρατευμάτων στον πόλεμο του Ιράκ, αλλά και στην επέμβαση στη Συρία στο όνομα της εξολόθρευσης όπλων μαζικής καταστροφής που ακόμα… αναζητούνται.
Ίσως η επιστράτευση του BBC ως παράδειγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ένα είδος επιβράβευσης του οπορτουνισμού για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε το εν λόγω δίκτυο στη δικαιολόγηση των ματοκυλισμάτων των λαών, όπως κάνει και αυτές τις μέρες στη Συρία, προβάλλοντας τους μισθοφόρους αντικαθεστωτικούς σαν αγγελούδια.
Aυτά τα λίγα φτάνουν πιστεύουμε για κάθε καλοπροαίρετο ώστε να κατανοήσει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «ελληνικό φιλολαϊκό ΒΒC» είναι μια ακόμα απάτη στα πλαίσια της επιχείρησης του να εξωραΐσει τον καπιταλισμό, σπορ στο οποίο επιδίδεται χρόνια ο οπορτουνισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως προδίδεται από την ίδια την πείρα του λαού, από την ίδια την πραγματικότητα. Ούτε οι συμπράξεις κράτους-ιδιωτών, ούτε οι ημικρατικοί οργανισμοί  αποτελούν λύση και διέξοδο για το λαό. Μόνο η πάλη του για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που ο λαός θα κάνει κουμάντο στην παραγωγή και ο ίδιος θα 'ναι σε θέση να μαθαίνει και να ενημερώνεται για την πραγματική αλήθεια.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: