Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Στο «σκοτάδι» 30.000 κάθε μήνα!


Στις 30.000 διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω χρέους, προχωρά η ΔΕΗ κάθε μήνα πανελλαδικά, σύμφωνα με έγγραφο του επικεφαλής τηςΑ. Ζερβού που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ως απάντηση σε Ερώτηση για τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε ευάλωτους καταναλωτές στην περιοχή του Θριασίου. Η αποκαλυπτική επισήμανση, παρότι δε συνοδεύεται από ανάλυση για τα ποσοστά ανά κατηγορία πελατών που μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο ενοχής της φιλομονοπωλιακής πολιτικής των μνημονίων, που εγγυάται τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και την εξαθλίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Σε λίγες βδομάδες, με τις νέες ανατιμήσεις και την επερχόμενη «απελευθέρωση» των οικιακών τιμολογίων, τα νούμερα αυτά θα πολλαπλασιαστούν.

Στο σχετικό έγγραφο σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας, στην οποία εντάσσεται και το Θριάσιο Πεδίο, οι διακοπές που πραγματοποιούνται στο σύνολο των οικιακών και εμπορικών πελατών δεν ξεπερνούν μηνιαίως τις 280 περιπτώσεις, όταν πανελλαδικά πραγματοποιούνται ανά μήνα περί τις 30.000 διακοπές ρεύματος λόγω χρέους».
Πολλές από αυτές τις «περιπτώσεις» αφορούν οικογένειες που τις οδήγησαν στο έσχατο σημείο φτώχειας και που η διακοπή της ηλεκτροδότησης είναι μόνο ένα μέρος των προβλημάτων που τους δημιούργησε η ασκούμενη πολιτική. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ θέλησε να μειώσει το ηθικό έλλειμμα της πρακτικής της επιχείρησης, αποδίδοντας παραβατική λογική στους οφειλέτες, αντί να παραδεχτεί το αυτονόητο της αδυναμίας πληρωμής από ένα τμήμα ανέργων και κατεστραμμένων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Γι' αυτό σημειώνει ότι τα προβλήματα «ως προς τα θέματα εξόφλησης λογαριασμών και διακοπών ρεύματος λόγω χρέους, προέρχονται από τη μειονότητα πελατών της επιχείρησης, οι οποίοι είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους και απαιτούν διακριτή μεταχείριση έναντι των υπόλοιπων πελατών, ζητώντας κατ' επανάληψη μακροχρόνιους διακανονισμούς τους οποίους όμως κατά κανόνα δεν τηρούν».
Αυτή ακριβώς η επισήμανση επιβεβαιώνει το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται η ΔΕΗ, αφού δείχνει με σαφήνεια ότι πρόκειται για απελπισμένους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την ηλεκτροδότηση και προσπαθούν εναγωνίως, χωρίς ωστόσο να το κατορθώνουν, να την εξασφαλίσουν. Δεν χρειάζεται εξάλλου ιδιαίτερη «σοφία» για να το καταλάβει κανείς, αφού σε επίπεδο γειτονιάς, στο συγγενικό και φιλικό περιβάλλον, εμφανίζονται όλο και περισσότερες ανάλογες περιπτώσεις.
Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: