Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Η ομιλία του Χαρίλαου Φλωράκη για τα 80χρόνια του ΚΚΕ και μερικά παραλειπόμενα


Αυτή την ώρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έχει ξεκινήσει η εκδήλωση στο Σ.Ε.Φ για τα 94 χρόνια του κόμματος. Γυρίζουμε λοιπόν το χρόνο πίσω να δούμε την τελευταία(;;;) ομιλία του Χαρίλαου σε επετειακή γιορτή του ΚΚΕ. 
Από το Ριζοσπάστη της  16ης Δεκεμβρίου 1997 θα δημοσιεύσουμε διάφορα παραλειπόμενα από τη γιορτή και άλλα.

"Αγαπητοί σύντροφοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Αναπολώντας την ιστορική διαδρομή των 80 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ, δεν μπορεί κανένας παρά να νιώθει αισθήματα περηφάνιας για το Κόμμα και την προσφορά του.
Είναι νομίζω φανερό, πως μια δράση 80 χρόνων του Κόμματος και μάλιστα τόσο πλούσια, δεν είναι δυνατό να σημειωθεί και πολύ περισσότερο να αναλυθεί σε μια παρόμοια σύναξη.
Το μόνο που μπορώ να πω σχετικά με την ογδοντάχρονη ιστορία του, είναι ότι πρόκειται για πορεία ανυποχώρητων σκληρών αγώνων σε συνθήκες διωγμών και παρανομίας για την υπεράσπιση των ανθρώπων του μόχθου.
Δεν υπάρχει η όποια κατάχτηση των εργαζομένων και ό,τι έχει σχέση με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας που να μη συνδέεται με τη συμπαράσταση και συμβολή τουΚΚΕ.
Σ' όλα αυτά τα 80 χρόνια δεν υπήρξε προσβολή της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της πατρίδας που το ΚΚΕ δε βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντίστασης.
Αγαπητοί φίλοι,
Τη σημερινή συγκέντρωση προς τιμήν της 80χρονης επετείου, τη θεωρούμε κάλεσμα προς κάθε αγωνιστή, δημοκράτη και πατριώτη για ένα πλατύ πατριωτικό μέτωπο που θα αξιώσει και θα επιβάλει την εθνική κυριαρχία που καταπατιέται από τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που θα επιβάλει τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας ζωής, την ανόρθωση της οικονομίας που λεηλατείται από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον ελληνικό λαό.
Πλήττονται δικαιώματα και εθνική ανεξαρτησία
Αγαπητοί φίλοι,
Σήμερα η χώρα μας δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση που αγκαλιάζει όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Ετσι:
Θέματα που αφορούν την εθνική μας ανεξαρτησία έχουν παραδοθεί σε διάφορους διαπραγματευτές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η εθνική πολιτική ουσιαστικά ασκείται από τους διάφορους Χόλμπρουκ και Σολάνα. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με τη συμμετοχή της χώρας μας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, ουσιαστικά παραδίδονται στην απόλυτη διάθεση των Αμερικάνων, καθώς και στους ΝΑΤΟικούς εταίρους. Το Αιγαίο αμερικανοποιείται.
Σε μας αφέθηκε η πατριδοκαπηλία, τα μεγάλα λόγια για τρισχιλιετή ιστορία, η καλλιέργεια και η ενίσχυση του εθνικισμού.
Θέματα της δημοκρατίας, αντί να διευρύνονται και να βαθαίνουν προς όφελος του λαού και της χώρας, πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Οι πελατειακές σχέσεις και το ρουσφέτι έχουν αναχθεί σε δημοκρατική αρχή στο όνομα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.
Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, κρατικά ΜΜΕ, μετατρέπονται σε όργανα του ΠΑΣΟΚ. Στο θέμα της οικονομίας, υπάρχει η οικονομία της ολιγαρχίας που ανθεί και συγκεντρώνει καθημερινά τεράστια κέρδη, πλούτο και χλιδή, και υπάρχει και η οικονομία των εργαζομένων, όπου συγκεντρώνεται η φτώχεια και η δυστυχία.
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν όλα τα σπασμένα. Πληρώνουν τη λιτότητα και τους φόρους, τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, τις μίζες και τις πελατειακές σχέσεις, τις διαπλοκές και τους εξοπλισμούς.
Στο όνομα του Μάαστριχτ και της σύγκλισης η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται. Ο παραγωγικός ιστός ξηλώνεται και η ανεργία φουντώνει. Οι μικρομεσαίοι συνθλίβονται και οι αγρότες σύρονται στα αγροτοδικεία.
Οι λεγόμενοι πόροι, τα διάφορα πακέτα Ντελόρ κλπ., που είναι και το τίμημα της υποταγής της χώρας στις Βρυξέλλες, διασπαθίζονται.
Στα κοινωνικά θέματα η επίθεση είναι πρωτοφανής.
Κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων χτυπιούνται και αυτό το λειψό δίκαιο της μισθωτής εργασίας ξηλώνεται. Ο εργαζόμενος παραδίνεται όμηρος στις ορέξεις του εργοδότη και το ασφαλιστικό σύστημα και η υγειονομική περίθαλψη πάνε να ανατραπούν.
Ανάλογη πολιτική ακολουθιέται και στον πολιτιστικό τομέα.
Εχουμε ξεπούλημα του πολιτισμού σε μεγαλοκεφαλαιούχους, με κύριο εκφραστή το Μέγαρο Μουσικής που απλώνει και διευρύνει τη δραστηριότητά του στη μουσική παιδεία, στο θέατρο και σε κάθε καλλιτεχνική δημιουργία του λαού μας.
Οι ηθικές αξίες αποσαθρώνονται.
Αυτή είναι η κατάσταση στη χώρα μας, αγαπητοί φίλοι.
Επίθεση της Νέας Τάξης
Ανάλογη είναι και η κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι κατακτήσεις, η κοινωνική ασφάλιση και τα εισοδήματα των εργαζομένων δέχονται μια γενική επίθεση.
Η ανεργία φουντώνει. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι άνεργοι φθάσανε τα 24 εκατομμύρια.
Ο ΟΗΕ έχει μετατραπεί σε υπηρέτη της Ουάσιγκτον.
Το ΝΑΤΟ καταργεί τα όρια δράσης του και ετοιμάζει δυνάμεις ταχείας επέμβασης για να επιβάλει τη θέλησή του σε όποια χώρα του κόσμου κρίνει.
Παντού, όπως και στη χώρα μας, όλα τα κρίσιμα προβλήματα, τα προβλήματα της εθνικής κυριαρχίας, της πολιτικής δημοκρατίας, της οικονομίας, των κοινωνικών κατακτήσεων, των πολιτιστικών παραδόσεων, κινδυνεύουν.
Φανερό είναι πως αυτός ο κίνδυνος δεν αφορά και δε στρέφεται μόνο εναντίον των κομμουνιστών, αλλά στρέφεται εναντίον του κάθε πατριώτη, του κάθε δημοκράτη, του κάθε εργαζόμενου και κάθε πνευματικού ανθρώπου.
Κι ακριβώς το γεγονός αυτό κάνει αναγκαία την από κοινού αντιμετώπιση της κατάστασης.
Κατασταλτικά μέτρα και αντικομμουνισμός
Αγαπητοί φίλοι,
Η ιστορία του τόπου μας μαρτυράει πως η εφαρμογή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής συνοδεύεται και με κατασταλτικά μέτρα σε βάρος του αγώνα των εργαζομένων και με έξαρση του αντικομμουνισμού.
Σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας εκστρατείας ψεύδους, μιας κατασυκοφάντησης και λάσπης εναντίον του ΚΚΕ. Παραμορφώνουν τα γεγονότα και πλαστογραφούν την ιστορία του.
Κοινωνικοί αγώνες, κινητοποιήσεις των αγροτών, των ναυτεργατών, συνταξιούχων, οικοδόμων, λιμενεργατών, εκπαιδευτικών κλπ. χαρακτηρίζονται σαν κομμουνιστικός "δάκτυλος" ή, αν θέλετε, σαν κομμουνιστικές ασκήσεις.
Ειδικοί "λαθολόγοι" και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης βγαίνουν σε τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες και ερμηνεύουν την ιστορία του ΚΚΕ με τους φακούς του καθεστώτος.
Βιβλία εκδίδονται το ένα κοντά στο άλλο, και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, λες και υπακούνε στον ίδιο μαέστρο, προβάλλουν με θαυμασμό και πλέκουν εγκώμια στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ και στέλεχος του Κόμματος, Αρη Βελουχιώτη. Πλέκουν το εγκώμιο του Αρη αλλά, από την άλλη, συκοφαντούν το ΚΚΕ.
Ορισμένοι μάλιστα, ισχυρίζονται πως αυτό το κάνουν από σεβασμό δήθεν στους αγώνες του και στη μεγάλη συνεισφορά του στην Εθνική Αντίσταση. Και σαν απόδειξη κρατάνε και μία φωτογραφία του Αρη.
Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι το ΚΚΕ υπάρχει και δυναμώνει
Βλέπετε, τώρα θυμήθηκαν τον Αρη, ύστερα από 50 χρόνια. Τον προβάλλουν, αλλά πολεμούν την πολιτική του ΚΚΕ, πολιτική που στα πλαίσιά της αγωνίζονταν ο Αρης. Ορισμένοι τις ενέργειες αυτές τις δικαιολογούν στο όνομα της δήθεν ιστορικής έρευνας και της ιστορικής αλήθειας.
Η ουσία βρίσκεται αλλού. Σκοπός τους είναι να εμφανίσουν ένα πραγματικό γεγονός, δηλαδή έναν λαϊκό ηγέτη, έναν αναμφισβήτητο αγωνιστή από τη μια και ένα κόμμα λαθών και συνθηκολόγο από την άλλη. Μάταιος ο κόπος τους. Ο Αρης ήταν δημιούργημα του Κόμματος και ένα μ' αυτό.
Επαινούν τους νεκρούς συντρόφους μας, παλιοί και νεοφώτιστοι κατήγοροι, για να συκοφαντήσουν έτσι πιο πειστικά το Κόμμα. Παινεύουν τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς.
Τελευταία στο παιχνίδι αυτό μπήκαν απροκάλυπτα και ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, που συμπληρώνουν το "εκσυγχρονιστικό" σχέδιο συκοφάντησης του Κόμματος. Τα στελέχη αυτά επαναφέρουν και προβάλλουν τα γνωστά εμφυλιακά συνθήματα και τις γνώριμες συκοφαντίες.
Ολοι αυτοί, και οι μεν και οι δε, έχουν δώσει τα χέρια με κοινό στόχο: Να ξεμπερδέψουν με το ΚΚΕ, να χτυπήσουν τη λαϊκή αντίσταση, και να ποδηγετήσουν τις κοινωνικές εξελίξεις.
Να φιμώσουν το λαό και την πρωτοπορία του και να πάρουν πίσω τις κατακτήσεις του.
Να αλώσουν τα συνδικάτα και να καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση κυβερνητική υπηρεσία.
Δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι 80 χρόνια διώξεων σε βάρος του, το ΚΚΕ, και παρά τις γνωστές εξελίξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, όχι μόνο άντεξε αλλά ακολουθεί μια πορεία ανόδου. Χρέος μας είναι να συμβάλουμε στην παραπέρα ενίσχυση και ανάπτυξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: