Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Αλ. Παπαρήγα: Ισχυρό ΚΚΕ προϋπόθεση για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του λαού


Εκδήλωση για το χαρακτήρα των τραπεζών και τις εξελίξεις στον κλάδο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια», από την Αχτίδα Χρηματοπιστωτικού της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής. Την εισήγηση στην εκδήλωση έκανε ο Παναγιώτης Κατηφές, γραμματέας της Αχτίδας Χρηματοπιστωτικού, παρουσιάζοντας στοιχεία για τη διαδικασία μονοπώλησης του κλάδου, η οποία ισχυροποιεί το κεφάλαιο αυξάνοντας την επιθετικότητα σε βάρος των εργαζομένων, ενώ ακόμα παρουσίασε τη θέση του ΚΚΕ για το ρόλο της τράπεζας στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας. (Εκτενή αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Π. Κατηφέ ακολουθεί σε συνημμένο αρχείο).Σε παρέμβασή της στην εκδήλωση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κάλεσε σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη του λαού, με γραμμή ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Ισχυρό ΚΚΕ
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη για «ισχυρό ΚΚΕ, σε όλους τους δείκτες, λαϊκή συμμαχία, ταξική πάλη, διαμόρφωση μιας μαζικής πρωτοπορίας που θα τραβήξει την πλειοψηφία του λαού σε πολιτική ρήξης και ανατροπής. Σε αυτό το έδαφος δεν σνομπάρουμε να πετύχουμε έστω να υπάρχουν μικροκατακτήσεις για να δοκιμάζει ο λαός την πείρα του, να παίρνει κουράγιο κλπ. Δεν τα σνομπάρουμε αυτά. 94 χρόνια δεν λείψαμε από καθημερινούς αγώνες. Αλλά τέλειωσε η φάση εκείνη που ένας κλάδος μόνος του είχε κατάκτηση. Τώρα η επίθεση είναι συνολική».
Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε επίσης ότι «ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει: Οργανωμένο γερά στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους. Σε όλα τα τμήματα της εργατικής τάξης και τα παλιά και τα καινούρια και γενικότερα στους χώρους της μισθωτής εργασίας. Σημαίνει πιο μαζικό εργατικό κίνημα».

Ανάπτυξη για ποιον;
Αναφερόμενη στο ζήτημα της ανάπτυξης η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Λοιπόν, πέστε μου, μπορείς να αναπτύξεις όλες τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και να είσαι στην ΕΕ; Όχι. Γιατί κριτήριο θα είναι πού επενδύουν οι καπιταλιστές και η ανταγωνιστικότητα.
Εμείς λέμε επενδύσεις παντού, όπου μας χρειάζεται. Π.χ. βιομηχανία επεξεργασίας του ορυκτού πλούτου. Για πείτε μου, με εξαίρεση τη ΛΑΡΚΟ και το Νικέλιο, το οποίο αυτό είναι για εξαγωγές, έχουμε βιομηχανία για την επεξεργασία του ορυκτού πλούτου, για την κατασκευή βιομηχανικών προϊόντων, όταν στη δεκαετία του '50 και του '60 είχαμε ελληνικές κουζίνες ηλεκτρικές, την ΕΣΚΙΜΟ, την ΠΙΤΣΟΣ - καπιταλιστικές ήταν - και τώρα όλα είναι εισαγόμενα. Όταν πριν 50 χρόνια το μορφωτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και γενικότερα το επιστημονικό δυναμικό ήταν πολύ μικρότερο και είχαμε ηλεκτρικά είδη και τώρα όλα είναι εισαγωγή και εδώ γίνεται συναρμολόγηση».
Οι καπιταλιστές, επισήμανε, «επενδύουν σήμερα εκεί που θέλουν. Εμείς π.χ. όταν λέμε επενδύσεις - που βεβαίως εννοούμε κοινωνικοποιημένο τομέα και παραγωγικό συνεταιρισμό - θα επενδύσεις με στόχο να ικανοποιήσεις ανθρώπινες ανάγκες στη χώρα σου και όχι το κέρδος. Να απεξαρτηθείς από τις δεσμεύσεις και τις εξαρτήσεις που σου επιβάλλουν η ΕΕ και τα διεθνή μονοπώλια».

Ο καπιταλισμός δε γυρίζει πίσω
Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι ο καπιταλισμός έδωσε ό,τι είχε να δώσει, «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ισχυρή ανάμνηση μέσα στο λαό, που πατάει και σε αντικειμενική βάση. Ποια είναι αυτή; Τη δεκαετία '70 - '80 είχαμε μια σχετική ή απόλυτη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. 'Η, να το πούμε κι αλλιώς, κάτω από έναν άλλο συσχετισμό δυνάμεων, περισσότερες κατακτήσεις.
Αυτή η περίοδος, που σχετικά ή απόλυτα, ανάλογα με τους αγώνες, αλλά και με τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έδινε ορισμένες παραχωρήσεις, τελείωσε στην καπιταλιστική Ευρώπη, που είναι ο πιο παλιός, ο πιο γερασμένος καπιταλισμός. Δεν γυρνάμε πίσω. Ό,τι είχε να δώσει ο καπιταλισμός το έδωσε.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα διώξει την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.
Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η μόνη "συνεισφορά" που μπορεί να κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεισφορά σε εισαγωγικά, είναι να διώξει τη ΝΔ από την κυβέρνηση, αλλά δε θα διώξει την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Το ΠΑΣΟΚ δεν έδιωξε τη ΝΔ, ύστερα από 40 χρόνια, με διάλειμμα της Ένωσης Κέντρου και ύστερα από 8 χρόνια επέστρεψε η ΝΔ; Γιατί τρελάθηκε ο λαός να ξαναγυρίσει πίσω στη ΝΔ;
Αυτό θα έχουμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια φάση που ο καπιταλισμός δεν κάνει ούτε τις παραμικρές παραχωρήσεις. Δεν γυρνάμε πίσω. Πείτε μου μια χώρα που επέστρεψαν οι κατακτήσεις πίσω; Θα ξεκινήσουμε με συντρίμμια, με ελαστικές σχέσεις, με μεγάλη ανεργία, με αυτούς τους μισθούς των 400 ευρώ. Και έτσι θα έρθουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Πώς ξεφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ; Οι καπιταλιστές που θα κάνουν, τι θα κάνουν, κοινωνικό έργο;».

Ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην ένταση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές καπιταλιστικές δυνάμεις, επισημαίνοντας: «Γιατί λέμε ότι καπιταλισμός είναι σε άλλη φάση; Γιατί υπάρχει η τάση - την έχει πει ο Μαρξ - της μείωσης του μέσου ποσοστού κέρδους. Αυτή είναι η εξέλιξη του καπιταλισμού. Πώς θα τα πάρει με την άνοδο της ανταγωνιστικότητας. Και αυτή η επιλογή έγινε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 στον καπιταλισμό, με Ρίγκαν - Θάτσερ. Και δεν εννοούμε Ριγκανισμό, Θατσερισμό. Το ότι βρήκαν ίσως τα κατάλληλα πρόσωπα, αυτό είναι άλλο πράγμα. Και μετά ακολούθησε στην Ευρωζώνη. Δεν μπορεί να αναπαράγεται το καπιταλιστικό σύστημα, να έχει διευρυμένη καπιταλιστική αναπαραγωγή με τον τρόπο που γινόταν πριν».
Το δεύτερο στοιχείο, πρόσθεσε, είναι ότι «έχουμε πολλές νέες ιμπεριαλιστικές καπιταλιστικές δυνάμεις που ανταγωνίζονται. Πρώτα ήταν Ευρώπη, Ιαπωνία, ΗΠΑ. Τώρα έχει ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις σε όλες τις ηπείρους, άρα η πίτα μειώνεται. Τρίτον, έχουμε τάσεις αναδιάταξης στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Οι ΗΠΑ είναι στην πρώτη θέση, κυρίως χάρη στο ότι έχει πολύ μεγάλη παραγωγικότητα, χάνει μερίδια η ΕΕ, πέρασε στην τρίτη θέση, δεύτερη θέση είναι η Κίνα. Αυτό - όπως ο αγγλικός ιμπεριαλισμός πέρασε από την πρώτη θέση στη δεύτερη και ήρθαν μπροστά οι ΗΠΑ - πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια, δεν ξέρει κανείς. Δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε τα πράγματα, η κρίση θα βαθύνει.
Στην ΕΕ το καινούριο στοιχείο είναι ότι μεγαλώνει η ανισόμετρη ανάπτυξη όχι ανάμεσα στις χώρες με μικρό - μέσο επίπεδο ανάπτυξης, όπως είμαστε εμείς και άλλες, αλλά και στο σκληρό πυρήνα. Δηλαδή μεγαλώνει η απόσταση Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, σημαίνει ότι κάποια στιγμή δε θα γίνεται ο ανταγωνισμός με πολιτικά μέσα και θα πάμε στα στρατιωτικά».

Να ανοίξουμε ρωγμές που δεν κλείνουν στο σύστημα
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να αποδυναμώσουν το αστικό πολιτικό σύστημα και να του επιβάλουν ρωγμές που δεν θα κλείνουν.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το κίνημα, όχι το ΚΚΕ μόνο του, να επιβάλει ρωγμές στο αστικό πολιτικό σύστημα και ταυτόχρονα να στερήσει από το αστικό πολιτικό σύστημα εφεδρείες να καλύπτει τις ρωγμές. Τότε το κίνημα μπορεί να έχει κατακτήσεις, χωρίς να προηγείται ο σοσιαλισμός. Όταν το σύστημα δηλαδή αρχίζει και φοβάται την ανατροπή του. Και εφόσον βεβαίως έχει και ένα πιο ισχυρό ρεύμα σε άλλες χώρες τις Ευρώπης. Τότε μπορείς να έχεις ορισμένες κατακτήσεις.
Ως Κόμμα δεν μας επιτρέπεται να βάλουμε όρια τι μπορείς να κατακτήσεις στον καπιταλισμό. Δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω στην εποχή των παχιών αγελάδων στον καπιταλισμό. Άρα πρέπει να έχει ρωγμές. Όταν το σύστημα έχει ρωγμές και τις καλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες - δεν τα ταυτίζω μεταξύ τους - και το κίνημα αδυνατίζει και αδυνατίζει το ΚΚΕ, τότε ανασυντάσσεται το σύστημα.
Να γιατί αξίζει εφόσον γίνουν εκλογές να μην περάσει η σφοδρή επίθεση στο ΚΚΕ για να το βγάλουν και έξω από το κοινοβούλιο, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ρωγμές τους εύκολα. Αυτό το πράγμα έχει πολύ μεγάλη αξία. Αυτό είναι σήμερα και είναι ρεαλιστικό, είναι ελπίδα για το λαό αυτό που λέμε. Να αποδυναμώσουμε, να αποσταθεροποιήσουμε το αστικό πολιτικό σύστημα. Δεν θα λύσουμε σε μια νύχτα τα προβλήματα διά της ανατροπής. Αυτό όμως είναι ρεαλιστικό που λέμε. Τώρα, άμα θέλεις να λύσεις τα προβλήματά σου χωρίς ρήξη, δεν γίνεται αυτό.
Το ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει στην οργάνωση των λαϊκών μαζών και να προσθέσουμε και στην ανάπτυξη της λαϊκής πρωτοβουλίας. Όταν οργανώνονται οι λαϊκές μάζες απελευθερώνεται και η λαϊκή πρωτοβουλία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εμείς δε μπορούμε να βλέπουμε τον κόσμο να κάνει μία κινητοποίηση για να γίνει ψηφοφόρος στην επόμενη μάχη. Αυτό που λέμε είναι η οργάνωση, η λαϊκή πρωτοβουλία, οι συλλογικές διαδικασίες, οι συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς».
Πηγή:902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: