Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Επιλέγει άλλους ιμπεριαλιστές συμμάχους


«Ο Ομπάμα λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, διαγράψτε το, ο Πούτιν συγχαίρει τον Ομπάμα, η Λαγκάρντ απαντά ότι δεν βγαίνει το χρέος και απ' την άλλη έχουμε την Μέρκελ που διαμορφώνει μια πολιτική κατάσχεσης της περιουσίας της Ελλάδας, καταργώντας και την έννοια του κράτους (...) Η Ελλάδα είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα, παράγει φυσικό αέριο. Τα βαρέλια του πετρελαίου δεν πουλιούνται σε δραχμές ούτε σε ευρώ, σε δολάρια πουλιούνται και η θέση μας είναι στρατηγικά ευαίσθητη. Την Ελλάδα τη θέλουν για σύμμαχο πολλοί (...) Μας μιλάνε πλέον οι σύμμαχοί μας ΗΠΑ, άλλες δυνάμεις, αλλά και δυνάμεις απ' την ΕΕ που αντιδρούν στην πολιτική Μέρκελ (...) Δεν θα εγκαταλείψουμε το ευρώ, χαρίζοντάς τους. Υπάρχουν ισχυρά νομίσματα στον κόσμο, τα οποία αποτελούν και μάχη για τα αποθεματικά, π.χ. της Κίνας, όπως το δολάριο, που, ίσως, θα πρέπει να είναι μια λύση, που πρέπει να αρχίσουμε να την σκεπτόμαστε».

Αυτά έλεγε τις προάλλες ο Π. Καμμένος (συνέντευξη στον «Real fm»), πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δίνοντας την οπτική του κόμματός του για το πώς μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Ο ίδιος είπε στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό: «Υπάρχουν και άλλα νομίσματα πολύ ισχυρότερα από το ευρώ που μπορούμε να δέσουμε το άρμα του νομίσματός μας». Τι προτείνει; Οικονομικές και πολιτικές συμμαχίες με χώρες εκτός Ευρωζώνης - ΕΕ, προσανατολισμό της χώρας προς τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με αιχμή τα ενεργειακά αποθέματα. Λέει, μάλιστα, ότι αν μια τέτοια αλλαγή στρατηγικής της ελληνικής αστικής τάξης σημάνει και την αποπομπή της χώρας από την Ευρωζώνη, τίποτα δεν είναι για κακό, επειδή πάντα υπάρχει το δολάριο, με το οποίο μπορεί να συνδεθεί το εθνικό νόμισμα. Πόσο μάλλον που προηγούμενα, στην ίδια συνέντευξη, είχε πει ότι αν η Ευρωζώνη αποβάλλει την Ελλάδα, τότε αυτόματα παραιτείται και από τις διεκδικήσεις της αναφορικά με το χρέος. Η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας με αποπομπή από την ΕΕ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα που θα συνδεθεί με το δολάριο δεν είναι καινούρια ιδέα και δουλεύεται εδώ και καιρό από τις ΗΠΑ.
***
Στις 2/12/2011, ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσίευσε ρεπορτάζ του περιοδικού «Επίκαιρα». Εγραφε επί λέξει:«Δημοσίευμα του περιοδικού "Επίκαιρα" επικαλείται σχέδιο ομάδας εργασίας του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής της Fed των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ευθεία αντικατάσταση του ευρώ από το δολάριο ως εθνικού νομίσματος της Ελλάδας, μέσω "σχεδίου σύνδεσης" του δολαρίου με τη "νέα δραχμή" στην περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει ότι αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, θα υιοθετήσει για πέντε χρόνια το δολάριο ως ντε φάκτο εθνικό νόμισμα και μετά από αυτήν την περίοδο θα κυκλοφορήσει η "νέα δραχμή", που μέχρι τότε θα είναι συνδεδεμένη με το δολάριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο αποτέλεσμα μιας τέτοιας μετάβασης από το ευρώ στο δολάριο θα ήταν μια σημαντική υποτίμηση του ευρώ ως και 50%, ιδιαίτερα αν μαζί με την Ελλάδα έφευγαν και άλλα κράτη από την Ευρωζώνη και μια δεύτερη επίπτωση θα είναι ότι λόγω της υποτίμησης του ευρώ θα μειωθεί η δολαριακή αξία του οφειλόμενου σε ευρώ ελληνικού χρέους».
Στην Ελλάδα, υπάρχει μερίδα της αστικής τάξης που έχει όφελος από μια ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή και ζητάει πιο στενές σχέσεις με την αστική τάξη χωρών εκτός ΕΕ και Ευρωζώνης. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι οι εφοπλιστές, οι οποίοι συναλλάσσονται σε δολάρια, έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο, το οποίο αποστασιοποιείται από την ΕΕ. Και στον τομέα της Ενέργειας ή του Τουρισμού, υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που βλέπουν με καλό μάτι την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Οι μερίδες αυτές της ελληνικής αστικής τάξης και τα κόμματα που αντικειμενικά εκφράζουν τα συμφέροντά τους, αξιοποιούνται σαν μοχλοί πίεσης από καπιταλιστικά κέντρα του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, προκειμένου να παρέμβουν στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη προς όφελος των δικών τους μονοπωλίων. Είναι νωπή ακόμα η αξιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν προεκλογικά οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενες την αντιγερμανική ρητορεία του και τις θέσεις του ενάντια στο κυρίαρχο μοντέλο διαχείρισης της κρίσης.
***
Σε κάθε περίπτωση, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καλούν το λαό να ταυτιστεί με ένα κομμάτι της αστικής τάξης και να κάνει δική του υπόθεση την αλλαγή στρατηγικού συμμάχου της ντόπιας πλουτοκρατίας. Να σηκώσει, δηλαδή, ξένες προς τα συμφέροντά του σημαίες, αφού είτε στην Ευρωζώνη, είτε σε συμμαχία με ΗΠΑ ή Ρωσία, με ευρώ, δολάριο ή δραχμή, τα μονοπώλια θα είναι αυτά που θα κερδίζουν στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων του και από την αφαίμαξη του πλούτου. Από αυτήν τη σκοπιά, η διαχείριση που προτείνει το κόμμα του Π. Καμμένου τίποτα καλό δεν έχει να προσφέρει στο λαό.

Π. Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: