Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Νέο χαράτσι για ιδιοκτήτες - ενοικιαστές ακινήτων!


Με τον τελευταίο νόμο (Μεσοπρόθεσμο) που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή
Νέους πρόσθετους φόρους θα πληρώνουν στο εξής ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πριν μερικές μέρες στη Βουλή (Μεσοπρόθεσμο). Πρόκειται για αύξηση του λεγόμενου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ο νόμος προβλέπει ότι εάν ένας δήμος είναι χρεωμένος ή παρεκκλίνει πολύ από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που έχει καταρτίσει, τότε αυτομάτως θα υπάγεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης (σ.σ. Το προέβλεπε και ο νόμος του «Καλλικράτη»), με απόφαση του λεγόμενου Παρατηρητηρίου που θα συγκροτείται από το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι υποχρεωμένος έως ότου ξεχρεώσει ή πιάσει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του - όσο δηλαδή παραμένει στο πρόγραμμα εξυγίανσης - να αυξήσει το συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική του περιφέρεια σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις. Για τους ίδιους λόγους, ο δήμος θα μπορεί να αυξάνει το συντελεστή επιβολής τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%. Πρόκειται για τέλος που πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες στους δήμους.
Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των δήμων είτε είναι υπερχρεωμένοι είτε δεν μπορούν να τηρήσουν τους προϋπολογισμούς τους, εξαιτίας των δραστικών περικοπών των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος αυξημένος φόρος που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες, θα επιβάλλεται για πολλά χρόνια.
Το ίδιο άρθρο του νόμου προβλέπει ότι οι δήμοι ταυτόχρονα θα είναι υποχρεωμένοι να παγώσουν επ' αόριστον τις προσλήψεις. Κι αν λάβουμε υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα, ότι δηλαδή, ήδη έχουν παγώσει οι προσλήψεις ή γίνονται με το σταγονόμετρο, αυτό θα οδηγήσει στο να μπει λουκέτο σε υπηρεσίες των δήμων όπως παιδικοί σταθμοί, προνοιακά προγράμματα κ.ά. Και, βέβαια, με αυτόν τον τρόπο μια σειρά υπηρεσίες και υποδομές των δήμων θα παραχωρηθούν σε επιχειρηματίες.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Οι ΟΤΑ είναι οι πρώτοι ασθενείς που δεν θα επιζήσουν τουλάχιστον όχι με την μορφή που τους ξέραμε. Τα λουκέτα που αναφέρατε (παιδικοί σταθμοί κ.α.) ήδη έχουν ξεκινήσει ΠΡΙΝ τις απολύσεις προσωπικού ΔΕ στους δήμους μέσα στο 2012...

web design - Κατασκευή ιστοσελίδων - Προώθηση ιστοσελίδων