Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Μεγάλες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις - Φουντώνει η κρατική καταστολήΊσως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδηλώνουν αυτήν τη στιγμή σε πλατείες, κεντρικές αρτηρίες και γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις. Η αστυνομία επιτίθεται με βαρβαρότητα στους συγκεντρωμένους και υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, ίσως 4 στην Κωνσταντινούπολη και 1 στην Άγκυρα. Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δηλώνει αποφασισμένη να καταστείλει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι με πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις διαμαρτύρονται όχι μόνο για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το πάρκο Γκεζί, αλλά υιοθετούν και συνθήματα, αιτήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στη γειτονική χώρα. Οι Τούρκοι κομμουνιστές με αποφασιστικότητα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Εμβόλιμο κείμενο από σχόλιο
{Το παρακάτω βιντεο απεικονίζει τη μάχη (κυριολεκτικα) που δίνουν οι σύντροφοι στην Τουρκία: http://kkepedia.blogspot.com/2013/06/blog-post_4082.html}

Πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις - Καταστολή από το αστικό κράτος
Πολύ μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτήν την ώρα όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε Άγκυρα, Σμύρνη και άλλες μεγάλες πόλεις. Υπάρχουν πληροφορίες (οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από τις κρατικές αρχές) για 4 νεκρούς διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και 1 στην Άγκυρα. Οι συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής είναι σκληρές και σώμα με σώμα. Υπάρχουν δεκάδες, ίσως εκατοντάδες τραυματίες.
Επί της ουσίας, αυτήν τη στιγμή όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός φυσικά από το κυβερνών AKP απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP) με αποφασιστικότητα καλεί το λαό να βγει στο δρόμο, τονίζοντας ότι «αν υποκύψουμε τώρα, στο τέλος δεν θα μπορούμε να βγούμε καν στο δρόμο». Πάνω από 50.000 άνθρωποι διαδηλώνουν με τα μαχητικά μπλοκ του ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Σε μια εντυπωσιακή κίνηση οι Τούρκοι κομμουνιστές το πρωί του Σαββάτου πέρασαν από την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης στην ευρωπαϊκή και προς την πλατεία Ταξίμ, μέσω της γέφυρας του Βοσπόρου, δείχνοντας την αποφασιστικότητα και την πυγμή τους να σπάσουν την κρατική καταστολή και τρομοκρατία.
Αντιλαϊκή πολιτική και καταστολή πάνε μαζί
Η κυβέρνηση του AKP,  που εφαρμόζει σκληρή αντιλαϊκή πολιτική στην Τουρκία, προς όφελος της ανάπτυξης των τουρκικών μονοπωλίων, ενορχηστρώνει την επιχείρηση καταστολής των διαδηλώσεων. Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία για να επιβάλει «το νόμο και την τάξη» κατά τη δεύτερη μέρα των μεγάλων συγκεντρώσεων. «Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, εκεί είναι σήμερα και εκεί θα είναι αύριο γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν» και πρόσθεσε: «Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες». Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει όπως έχει αποφασιστεί η ανέγερση του εμπορικού κέντρου και η αναπαλαίωση των κτιρίων κατά τα πρότυπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή που βρίσκεται το πάρκο.
Ένα «τυχαίο» γεγονός
Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, ύστερα από την επιχείρηση της αστυνομίας να απομακρύνει τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονταν στο πάρκο Γκεζί (κοντά στην πλατεία Ταξίμ) και το περιφρουρούσαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, για να απομακρύνουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές.
Στην πραγματικότητα και μέσω των κινητοποιήσεων αναδεικνύονται οι μεγάλες ταξικές αντιθέσεις στην τουρκική κοινωνία που, παρά τους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης που απολαμβάνει η αστική τάξη, οι εργάτες αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα της τζάμπα δουλειάς, χωρίς δικαιώματα, την ανεργία και τη φτώχεια.
902.gr

2 σχόλια:

kke pedia είπε...

Το παρακατω βιντεο απεικονίζει τη μαχη (κυριολεκτικα) που δινουν οι συντροφοι στην Τουρκια: http://kkepedia.blogspot.com/2013/06/blog-post_4082.html

theo είπε...

Tώρα εγώ γιατί νιώθω ντροπή;
Γιατί κοιτάω τους συμπολίτες μου, τους φίλους μου και μου έρχεται να τους αρχίσω στις μπουνιές;

Κρύβουν την αιτία

Η Δυτική Αττική βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα, για τους 16 νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι προχτεσινές πλημμύ...